Després del canvi en la cúpula de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols amb l’arribada d’Adrián Fernández Carrasco en substitució de José Carlos Domínguez Curiel, el regidor d’Urbanisme, Adrián Santos Pérez, s’ha desplaçat a Madrid per a reprendre les converses que comporten la signatura per a convertir a Alacant en Subseu del Museu del Ferrocarril.
L’alcalde, Luis Barcala i el, llavors, director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, José Carlos Domínguez van signar al maig del passat any, l’adhesió d’Alacant al Sistema de Centres Associats al Programa de posada en valor del Patrimoni Històric-Cultural Ferroviari, durant els pròxims deu anys, com a pas previ per a la signatura del conveni que rubricaran tant l’Ajuntament d’Alacant com la Generalitat Valenciana i la pròpia Fundació.
El responsable d’Urbanisme ha explicat al nou director Gerent de l’organisme ministerial que el mes de novembre passat es va aprovar el projecte de reforma i rehabilitació de la nau que acollirà el patrimoni ferroviari amb un pressupost de 994.842,53 € i un termini de realització de set mesos.
L’edificació a rehabilitar constitueix l’única nau que es mantenen en peus del conjunt dels tallers de manteniment de Benalúa que existien i donaven servei a l’estació de ferrocarril del mateix nom, actual Casa del Mediterrani, i que han anat desapareixent al llarg del temps.
A més de la rehabilitació i adequació de la nau antic taller de l’Estació, és objecte d’aquest projecte la integració de l’espai circumdant a aquesta, amb les seues andanes, amb el passeig existent que es desenvolupa en la franja de terrenys alliberats de les vies del tren que discorren paral·lels a l’avinguda d’Elx, i amb el recent parc obert a la ciutat del Parc de la Mar.
Aquest espai a condicionar suposa un nou accés al mateix des de la part sud de la ciutat i des del barri de Benalúa, i una oportunitat per a donar continuïtat al parc litoral, al recorregut iniciat en actuacions dels últims anys des de l’Accés Sud, entorn Casa del Mediterrani, nou traçat Av. Loring i Plaza de Galícia, els parterres de les zones verdes i recorreguts creats enfront de Ramón y Cajal, i que continua pel Passeig de Canalejas, entorn del seu monument, Passeig de l’Esplanada, i a través de la Plaça de la Mar, fins al Passeig del Port i Passeig de Gómiz.
Per tant, el projecte aborda de forma resumida la reforma i rehabilitació de l’antic taller de l’Estació de Benalúa, el condicionament de l’àrea confrontant al museu i la seua integració amb el Parc de la Mar i la restauració de les xicotetes construccions auxiliars de rajola situades annexes a la nau i a la Casa del Mediterrani en la seua façana Nord. També es contempla la construcció d’un xicotet volum d’edificació independent del conjunt protegit que alberg la taquilla al museu, els lavabos i un xicotet quiosc que de servei tant al mateix com a l’exterior del recinte i recuperar i descobrir els antics traçats de les línies ferroviàries que arriben a la nau a rehabilitar i al recinte museístic.

Conveni fins a 2031
El mes de gener passat la Junta de Govern va aprovar l’autorització de la subscripció amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries del contracte d’arrendament d’una nau annexa a la Casa del Mediterrani i terrenys circumdants, de l’1 de gener de 2022 al 31 de desembre de 2031, per a la implantació en la mateixa d’una Subseu del Museu Nacional del Ferrocarril.
El contracte, que va entrar en vigor des del primer dia de 2022, tindrà una duració de deu anys amb un muntant global de 15.391,20 euros IVA inclòs. Els immobles a arrendar són una nau de 625 m² construïts annexa a la Casa del Mediterrani i els terrenys circumdants, d’una superfície de 3.775 m².
L’import del lloguer té caràcter “simbòlic” i ascendeix a 1,452 euros anuals fins a 2024, incrementant-se lleument fins a 2031, fins a aconseguir la xifra aprovada per l’òrgan executiu.