El cap de setmana del 17, 18 i 19 de maig, onze centres expositius d’Alacant s’uneixen per seté any consecutiu per a celebrar una nova edició del Dia Internacional dels Museus (DIM). Els seus responsables han presentat l’ampli programa dissenyat per a aquesta setena edició en el transcurs d’una Roda de Premsa en el Museu Aigües.

Per part del Museu de la Volvo, ha acudit la seua directora, Laura Urrutia; pel Mubag, Marq i Gil-Albert, ha estat present el Diputat de Cultura; el César-Augusto Asencio; per part de l’Ajuntament d’Alacant, la regidor de Cultura, Mª Dolores Padilla (MACA, Les Cigarreras, MUSA i Sala d’Exposicions de la Llotja del Peix i el Museu de Pesebres); el representant del Museu de Nova Tabarca, José Manuel Pérez Burgos; per part del MUA, el seu director, Faust Ripoll, i del Museu d’Aigües d’Alacant Martín Sanz, Director de Relacions amb els mitjans de comunicació.

Després de l’èxit de participació de l’any passat, amb 11.721 visitants, els organitzadors confien a superar aquesta xifra el pròxim cap de setmana.

Mª Dolores Padilla s’ha felicitat per que «any rere any, els alacantins demostren un enorme interés per les propostes que es realitzen durant aquest cap de setmana. La resposta del públic sempre és molt positiva, per la qual cosa des de les institucions, hem de continuar responent a ella».

Cada any des de 1977, el ICOM organitza el Dia Internacional dels Museus, un moment excepcional per a la comunitat museística internacional.

L’objectiu del Dia Internacional dels Museus (DIM) és conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural, l’enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles. Organitzats cada 18 de maig o al voltant d’aqueixa data des de fa més de 40 anys, els esdeveniments i activitats planejats per a celebrar el DIM poden durar un dia, un cap de setmana o fins i tot tota la setmana. Cada vegada són més els museus per tot el món que participen en aquesta celebració mundial: l’any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l’esdeveniment en 158 països i territoris.

El lema d’enguany és: “Els museus com a eixos culturals: El futur de la tradició”.

El Dia Internacional dels Museus 2019 se centrarà en els nous papers que exerceixen dels museus com a actors actius en les seues comunitats. El paper dels museus en la societat està canviant. Els museus s’estan reinventant contínuament per a ser encara més interactius, centrats en l’audiència, orientats a la comunitat, flexibles, adaptables i mòbils. S’han convertit en eixos culturals que funcionen com a plataformes on la creativitat es combina amb el coneixement i on els visitants poden co-crear, compartir i interactuar.

Alhora que preserven les seues missions principals (recol·lecció, conservació, comunicació, investigació, exhibició), els museus han transformat les seues pràctiques per a acostar-se a les comunitats a les quals serveixen. Hui busquen formes innovadores d’abordar problemes i conflictes socials contemporanis. Actuant a nivell local, els museus també poden defensar i mitigar problemes d’escala global, enfrontant-se de manera proactiva als desafiaments que afronta la nostra societat. Com a institucions en el cor de les seues comunitats, tenen el poder d’establir un diàleg entre cultures, de construir ponts per a un món pacífic i de definir un futur sostenible.

“Enguany la iniciativa se centra en la necessitat d’inculcar a la societat la protecció i difusió de la cultura i de les tradicions per a reforçar en el futur una potent xarxa d’espais actius en les comunitats i entorns pròxims”. “Es tracta de convertir els museus en elements transformadors, innovadors i flexibles a les necessitats dels visitants, on es combine el coneixement amb la interactuación i la creativitat”, ha puntualitzat Cèsar August Asencio, diputat de l’àrea de Cultura.

A mesura que els museus es desenvolupen cada vegada més en els seus papers de centres culturals, també troben noves formes d’honrar les seues col·leccions, històries i llegats, creant tradicions que tindran nous significats per a les generacions futures i una nova rellevància per a un públic contemporani i global cada vegada més divers. Aquesta transformació, que tindrà un profund impacte en la teoria i la pràctica dels museus, també obligarà els professionals dels museus a repensar el propi valor dels museus i a qüestionar els límits ètics que defineixen la naturalesa mateixa del seu treball.

Sent al mateix temps un punt focal per a la comunitat i part integral d’una xarxa mundial, els museus ofereixen una plataforma per a traduir les necessitats i visions de les seues comunitats locals a un context global.

Els visitants disposaran d’un passaport que hauran de segellar al final de cada visita i amb el qual podran optar a un obsequi en aconseguir el cinqué segell. Els passaports poden recollir-se des de hui en els centres participants i podran començar a segellar-se a partir del divendres 18 de maig.

Els museus i centres culturals obriran amb entrada gratuïta durant tot el cap de setmana. El MACA, Cigarreras i el Museu Volvo, obriran el dissabte fins a les 00 hores.

Pot participar amb els museus a través de facebook i twitter usant els hastag #FesMuseus #Dim2019

PROGRAMACIÓ

Las Cigarreras, tindrà com a protagonista durant tot el cap de setmana a Daniel Andújar amb l’exposició «Sistema operatiu. Col·leccions», comisariada per Valentín Roma, organitzada pel Consorci de Museus de la Generalitat, que aborda la trajectòria de l’artista a través d’una selecció de projectes duts a terme des de la dècada dels noranta fins a l’actualitat. Des de Màster Pieces.

D’altra banda, el dissabte 18 al matí tindrà lloc el taller familiar d’estampació «Pòster Bufet», i durant tota la jornada de 10 a 00 hores, el Spring Festival presenta «Spring City», amb Matinal infantil, concerts, food trucks, etc…

Sala d’exposicions de la Llotja del Peix, romandrà tancada en el seu interior pel muntatge de l’exposició de Titánic, per la qual cosa ens proposa el diumenge 19, el taller infantil impartit per Ànima Nostra»La teua primera expo en la Llotja», i per a acabar la jornada una vermut session, amenitzada per l’artista alacantí Iván Serrano i la seua banda.

MACA torna a apostar per una programació que omplirà el museu durant la jornada del dissabte i el diumenge de tallers, dansa, conta contes, música, jocs i visites guiades.

El dissabte al matí els més xicotets gaudiran del taller familiar » Pitàgores, productor musical» en col·laboració amb Yamaha Music School. Ja a la vesprada la programació es completa amb «Llum i Moviment», un berenar i jocs cinètics i «Inestabilitè», un taller d’experiències òptiques tots dos a càrrec d’Explicar-te.

Posteriorment tindran lloc les «Visites al museu amagat», convertides en imprescindibles any rere any durant aquesta celebració; «Coeografías de la mirada. Cinema i dansa». Trànsits a càrrec de Bàrbara Díaz i Eneko Lorente, projecte becat per l’Institut Valencià de Cultura.; «Dispersió cinètica». Micro-accions teatrals a càrrec d’Espai Inspira, per a finalitzar amb «Percusonora», un concert/performance a càrrec de Marc Moreno.

El diumenge al matí Alberto Celdrán tornarà a fer les delícies dels més xicotets amb una sessió de contes en el MACA. Posteriomente tindrà lloc una visita comentada a l’exposició temporal, i una última visita al museu amagat, per a finalitzar el DIM2019 amb «Lapse cinètic», una peça específica (estrena) sobre l’obra de Marina Apollonio a càrrec de OtraDanza.

MACA permetrà fer fotografies dins del concurs #Sol per aquesta vegada 8 des del dia 18 de maig al 7 de juliol.

MUSA, participa per segon any en aquesta celebració i ho fa amb l’exposició a la Sala Taverna“Les fortificacions dels Antonelli, segles XVI i XVII”, organitzada per l’Associació d’Amics del Castell de Montjuïc i la Regidoria de Cultura.

El dissabte i el diumenge es realitzaran dues sessions de la «Balconada de la Casa del Governador del Castell de Santa Bàrbara» amb un inici del recorregut amb espectacle teatralizado “Alacant: ressons d’una crònica oblidada”, a càrrec de la companyia de teatre Espai Inspira, prèvia inscripció la web de l’Ajuntament.

Museu de Tabarca oferirà tots dos dies una visita guiada amb recorregut monitorat per la ciutadella històrica tabarquina.

Per primera vegada l’Associació de Belenistas, ha programat una sèrie d’activitats en el Museu de Pesebres.

MARQ. El Museu Arqueològic Provincial ha preparat enguany tres jornades consecutives de portes obertes, del 17 al 19 de maig, tant en el museu com en els jaciments, en el seu horari habitual d’obertura i amb una completa oferta d’activitats lúdiques. La finalitat, segons Asencio, és “mostrar al públic que el MARQ és un espai modern que genera diàlegs entre pobles, cultures i civilitzacions com a vincle entre el passat, la tradició, el present i el futur”, en aquesta ocasió a través de l’exposició internacional que actualment s’exhibeix sobre ‘Iran. Bressol de civilitzacions’.

El divendres 17 de maig el museu obrirà de 10.00 a 19.00 hores, moment en el qual es durà a terme una representació interpretada per l’Associació Cultural Silentivm Teatre sobre el drama de les dones troianes presoneres dels grecs en la seua última nit a Troia amb el títol ‘Vent sobre l’arena’. Serà en el Saló d’Actes amb entrada limitada a l’aforament del local.

El dissabte, des de les 10.00 a les 22.00 hores, se succeiran diverses propostes, entre elles dos tallers, un d’escriptura persa a les onze i un altre d’orfebreria a les dotze, i un compte-contes per a descobrir als més xicotets la història de l’antiga Iran, a les sis de la vesprada. A les set es complementaran, paral·lelament, un taller de ceràmica islàmica i una actuació de l’Agrupació Musical ‘Il·lusions, Castanyoles i Danses Valencianes’, pertanyent a les aules de la Tercerda Edat d’Alacant-ASAUTE.

El diumenge, amb horari d’obertura del museu de 10.00 a 14.00 hores, es durà a terme un compte-contes persa a les 11.30 hores i un altre taller d’escriptura una hora més tard.

Respecte als jaciments, el Tossal de Manises –Lucentum- i la Illeta dels Banyets obriran el dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 17.30 hores, mentre que el diumenge el faran de 10.00 a 14.00 hores. Tots dos espais celebraran vistes guiades o animades, tallers o jocs a les onze i dotze del matí de totes dues jornades.

MUBAG. El museu, tancat actualment per obres de condicionament, té prevista la seua obertura a la tardor, però per a commemorar aquesta efemèride obrirà les seues portes de manera excepcional el dissabte 18 de maig a la vesprada i el diumenge en horari de demà. Serà en la planta baixa del centre, ja que les sales d’exposicions no estaran obertes al públic, on es desenvolupen diverses activitats, en concret dos tallers i un concert.

El dia 18 es procedirà a impartir un taller per a adults a les sis de la vesprada sobre ‘La flor. Musa en l’art’, prèvia inscripció al telèfon 965 14 67 87, en el qual es descobriran flors en la pintura del segle XIX i es crearan composicions florals en un entorn vegetal creat per Sandra Zajac i Norma Gil en el qual el llenç de la ‘Venedora de flors’ de Fernando Cabrera serà la font d’inspiració.

Posteriorment, a les huit, amb entrada lliure i per a tots els públics, se celebrarà un concert de piano a càrrec de Carlos Izquierdo amb la novetat que el públic assistent podrà anotar les sensacions de l’audició i posteriorment crear partitures improvisades amb les quals es compondrà una peça col·lectiva inèdita.

Finalment, el diumenge el Museu Belles arts Gravina dedicarà la jornada al públic familiar amb el taller ‘Obra de tala i pega’ amb entrada lliure. Extraradi i Daguten i Escola Gràfica de Barri han ideat aquesta iniciativa en la qual, a través de la serigrafia i el collage, els interessats podran transformar obres clàssiques en imaginatives composicions contemporànies.

IAC Juan Gil-Albert concentrarà les seues iniciatives el divendres 17 de maig a la Casa Bardín durant tot el dia. Al matí es projectaran sis audiovisuals de museus emmarcats en el cicle ‘Art audiovisual’ en el qual s’estan emetent i comentant els documentals sobre art i patrimoni cultural recuperats i digitalitzats, filmats en súper 8 entre 1979 i 1983.

A les 09.15 hores el director cultural del IAC, José Ferrándiz, presentarà la jornada, acompanyat per la directora del departament d’Art i Comunicació Visual Eusebio Sempere, Juana María Balsalobre. Seguidament i aproximadament cada quaranta minuts es projectarà un vídeo sobre el MARQ, el museu de la Alcudia d’Elx, el Museu Marià Benlliure de Crevillent, el Modernista de Novelda, el Casal de Sant Jordi d’Alcoi i el de l’Assegurada.

A la vesprada es realitzarà una trobada amb l’artista Rosell Meseguer i José Luis Martínez Meseguer, comissari de l’exposició ‘L’invisible’ del cicle de ‘Art a la Casa Bardín’, actualment exposada en la seu del Gil-Albert.

A més d’aquests espais dependents de la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Alacant participaran també en el Dia Internacional el MUA de la Universitat d’Alacant, el Museu d’Aigües d’Alacant i l’espai The Ocean Race.