Carmelina Sánchez-Cutillas tindrà el seu Centre d’Interpretació a Altea el 2020. D’aquesta manera, l’escriptora serà ‘’la primera poeta valenciana dona amb un espai públic d’aquestes característiques, un lloc enfocat a la divulgació de la seua obra i a la difusió de materials pedagògics al voltant d’una dona rebel, que va trencar molts motlles’’.

Així ho destacava el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, qui posava en valor que aquesta iniciativa ‘’servirà per donar a conèixer al públic en general i a l’alumnat en particular la figura d’aquesta destacada autora valenciana’’.

El centre serà possible amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i estarà ubicat a l’edifici de Vila Gadea que es destina a la càtedra cultural de la institució acadèmica a Altea.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, mostrava la seua satisfacció per aquesta decisió de la Conselleria que ‘’es dóna en el marc de la capitalitat cultural valenciana que ostenta Altea i que reconeix la importància de l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas i la seua vinculació amb Altea. A més a més, s’ubicarà a l’edifici municipal seu de la Càtedra Enric Valor, Vila Gadea, el que permetrà a Altea continuar amb la seua aposta per la gestió cultural i convertir-se en l’eix centralitzador entre Alacant i València’’.

Per la seua banda, el conseller Marzà també es referia al projecte com ‘’molt adequat perquè està emmarcat a Altea com a Capital Cultural Valenciana per part de la Generalitat i quadra perfectament amb la necessitat de vertebrar el nostre país des del punt de vista cultural’’.

2020, any de Carmelina Sáchez-Cutillas

2020 serà un any de reconeixement a l’obra i figura de Sánchez-Cutillas. Cal recordar que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha declarat l’any 2020 com el de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas i la presentació de el programa està prevista per al proper mes de gener a Altea.

Carmelina Sánchez-Cutillas va néixer a Madrid, va viure un curt període en la seua infància a Barcelona i es va traslladar després a Altea. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de València on va fixar la seua residència.

En el terreny literari va destacar en la poesia, on s’hi enquadra en la generació del 50 al costat de Vicent Andrés Estellés i Maria Beneyto, però també va realitzar incursions en la novel·la, on va recollir el seu principal èxit amb ‘Matèria de Bretanya’, guanyadora del Premi Andròmina de narrativa el 1975 i ambientada a Altea. Va morir als 82 anys, el 22 de febrer de 2009, a València.