Siempreviva està protagonitzada per Senda, una xiqueta que es muda amb els seus pares al xicotet poble que dona títol al llibre. El matrimoni estudiarà l’entorn, molt contaminat, fins al punt que no creix res als voltants. Senda haurà de quedar-se molt temps sola dins de la vella escola al costat de Sentinella, el seu assistent virtual. Un bon dia, s’adona que al pati creix un brot. Ix i ho rescata, trobant també una caixa amb diversos estris que van pertànyer a un xiquet anomenat Olmo. Entre els pocs habitants que queden al poble, Senda pregunta sobre Olmo, però no li donen massa informació. Finalment, troba unes coordenades i decideix anar a eixa indicació.
El jurat, per unanimitat, va proposar atorgar el premi a aquest text per ser un relat de forta mirada poètica, escrit amb enorme sensibilitat i talent, que converteix el tema de l’ecologia, el respecte a la terra i a la vida en el rerefons d’un viatge i una trobada en un poble de l’Espanya buidada, La lleialtat, l’afecte i l’empatia es despleguen en una història en la qual res és el que sembla, ni tan sols el futur. Els personatges, pròxims i vius, interpel·len al cor del lector perquè comprenga la necessitat de defensar la naturalesa i també la possibilitat de l’esperança, perquè en Siempreviva res es perd per sempre.
Siempreviva serà publicat a l’abril de 2024, i es presentarà a la biblioteca municipal d’Ibi coincidint amb la celebració del Dia del Llibre.
L’autora guardonada, Andrea Maceiras, va nàixer a la Corunya en 1987. És doctora en Filologia Hispànica i llicenciada en Filologia Gallega. Actualment compagina la seua labor d’escriptora amb el seu treball com a professora de secundària. És autora de diverses novel·les infantils i juvenils: Proxecto bolboreta, Violeta tamurana (Premi Meiga Moira), O segredo do fardatxo arnal, Núvols d’evolució (Premi Fervenzas literàries), Tornaràs, golfiño, Miña volguda Sherezade (Premi Meiga Moira), Europa Express (Premi Jules Verne) i O que sei do silencie. En 2018 va guanyar el Premi Pigall per Compte nou estreles, i en 2022 el Premi Anaya amb Ànima d’elefant. En Anaya també ha publicat La fulla blava (Premi Merlín) i Que se’m pare el cor si t’oblide (Premi Raíña Lupa).
A aquesta edició del concurs s’han presentat un total de 256 obres. El jurat, presidit per Lara María Ayala (regidora de Cultura d’Ibi), va estar format per José Luis Vicente Ferris (escriptor i professor de la Universitat Miguel Hernández), Ramón Llorens (professor de la Universitat d’Alacant), Isabel Pérez Molina (bibliotecària municipal de l’Ajuntament d’Ibi) i Pablo Cruz (director de Anaya Infantil i Juvenil). Va assistir també l’alcalde, Sergio Carrasco.
A més del premi nacional, en la categoria local (a la qual poden optar els residents a Ibi) va resultar guanyador el manuscrit La mansió Fernsby, de Nadia Galera, una jove iberuda de 24 anys que ja es va alçar amb el premi local d’aquest concurs l’any 2017 amb el manuscrit Recorda’m entre flames. L’estructura laberíntica d’aquest relat arrossega al lector a una aventura que no li concedeix un segon de treva. Quan Embolica, Claudia, Alana i Uxía entren en la mansió Fernsby s’inicia una inquietant aventura on tot cap: des del misteri, la màgia i els reptes dels regnes inventats fins als balls i les youtuber.
L’any passat, el llibre guanyador del Premi Vila d’Ibi va ser Te de Melissa (Andrea Iruela). Pots consultar tots els guanyadors d’edicions anteriors en la nostra web.
Comentarios