Fins hui s’han instal·lat mig centenar d’imatges en blanc i negre en quadres de control elèctric i semafòric o en contenidors soterrats
L’Ajuntament planteja a les comunitats de propietaris que posen les seues façanes a la disposició d’aquesta iniciativa
L’Ajuntament de Benidorm ha instal·lat ja mig centenar de fotografies en blanc i negre procedents de l’Arxiu Municipal en elements de la via pública com a quadres de control elèctric i semafòric o contenidors soterrats, que es converteixen així en “suports expositius”. La regidor de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha explicat que “fins ara aquests elements tenien únicament una funcionalitat logística, mentre que ara operen també com a espais d’exhibició artística integrats estèticament en la nostra trama urbana”.
Pellicer ha recordat que “fa una mica més de dos anys, en el marc de la campanya ‘A peu de Carrer’, instal·lem fotografies antigues de Benidorm en les façanes de l’edifici municipal El Torrejó i el Museu Boca del Calvari, en les escales que uneixen el carrer Pescadors amb el Parc d’Elx i en l’últim tram d’accés a la Creu”. Amb aquesta iniciativa “preteníem un doble objectiu: donar a conéixer a través d’imatges l’evolució i passat de Benidorm i millorar i embellir l’estètica urbana”.
Segons ha aprofundit l’edil, “aquesta iniciativa ha anat creixent i ampliant-se fins a superar les 50 fotografies i el mig centenar de ‘llenços’ improvisats als nostres carrers, en diferents barris”. “I la intenció –ha recalcat- és continuar sumant espais i avançant així en el nostre concepte de Benidorm com a gran museu a l’aire lliure”.
Per a això, a més d’operar com fins ara sobre els espais i elements de propietat municipal, “animem a les comunitats de propietaris al fet que posen les seues façanes, parets laterals o murs perimetrals a la disposició d’aquesta iniciativa per a així omplir Benidorm de fotografies de la ciutat en blanc i negre, donant un atractiu més a la nostra escena urbana”.
Referent a això, ha aclarit que “no tenen per què ser imatges necessàriament de l’Arxiu Municipal, si no que poden ser fotografies que aporten les pròpies comunitats o particulars”.
Fins hui, s’han col·locat al voltant de 40 fotografies en centres elèctrics i semafòrics, i una desena en contenidors soterrats a través de l’empresa concessionària del servei. Totes les imatges “procedeixen dels fons de l’Arxiu Municipal, estan datades en els anys 50 i 60 del segle passat i mostren un Benidorm que s’obri al turisme, en plena evolució i procés de transformació turística, que moltes generacions no han conegut i que, per aqueixa mateixa raó, creiem que és molt interessant donar-ho a conéixer”. Part d’aquestes fotografies porten la signatura, entre altres, de Francisco Pérez Baiona, Quico ‘El Fotògraf’ i Simeón Nogueroles, dos dels grans cronistes visuals que ha tingut Benidorm en les últimes set dècades.
Comentarios