“El treball tècnic i institucional que estem fent i l’especial sensibilitat del Govern de Pedro Sánchez amb aquest assumpte que tant ens interessa als il·licitans i il·licitanes, ens situa més prop de la tornada de la Dama a Elx”, va assenyalar l’alcalde il·licità, Carlos González, durant la visita al jaciment arqueològic de la Alcudia amb motiu del 121 aniversari del descobriment de l’escultura ibera un 4 d’agost.
L’acte de la Alcudia va congregar durant el matí a una nodrida representació de la Corporació Municipal, la Dama Vivent i els membres de la Real Ordre de la Dama d’Elx, presidida per Antonio Martínez Camacho, reines de les festes, responsables de diferents estaments culturals i socials del municipi, entre uns altres, que van ser rebuts pel director del Parc Arqueològic, Alejandro Ramos.
“El 4 d’agost és un dia important per a la ciutat, un dia en el qual els il·licitans i il·licitanes alcem la veu i reivindiquem tots junts el nostre anhel que la Dama torne a la nostra ciutat malgrat que al llarg de l’any treballem per a aconseguir dita objectiva. Hui és el dia de la reivindicació, d’exigir que la Dama torne. I, en efecte, jo estic convençut que en aquest 2018 la ciutat està més prop de la tornada de la Dama com a conseqüència del treball que la Generalitat i l’Ajuntament realitzem amb el suport social, el de la Real Ordre de la Dama, de la resta de formacions polítiques i de la societat en el seu conjunt”, va assenyalar Carlos González.
“Com a conseqüència del treball realitzat amb l’anterior govern hem engegat un pla museológico i un pla museográfico que ens permetrà contextualitzar historiogràficament la Dama i garantir les condicions necessàries per a la seua estada en la ciutat. I després de les vacances reprendrem les converses amb el nou equip del Ministeri de Cultura per a avançar en aqueixa direcció”, va afegir l’alcalde.
“Estic convençut que el Govern de Pedro Sánchez té una extraordinària sensibilitat en relació amb la tornada temporal de la Dama a la nostra ciutat. La vicepresidenta actual del Govern, Carmen Calvo, va ser la ministra de Cultura que amb el president Rodríguez Zapatero va autoritzar en 2006 la tornada temporal; açò ens porta a pensar que el treball que estem realitzant des dels punts de vista tècnic i institucional i la referida sensibilitat en aquest assumpte que tant ens interessa als il·licitans, ens situa més prop de la tornada de la Dama”, afirma el regidor il·licità.
“El que ens uneix i no ens pot separar”
El president de la Real Ordre va destacar que “el que cerquem i anhelem és alguna cosa molt important, sabeu que és un acte commemoratiu, que fa 121 anys es va descobrir un incono referencial de la nostra ciutat que ens identifica, que ens uneix. I vull agrair especialment a tots els grups municipals que hagen entès que açò és la cultura de la ciutat, ens uneix i no ens pot separar”.
El director del Parc Arqueològic, per la seua banda, elogie el suport de les institucions per a les noves excavacions i projectes, com la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx, “amb resultats positius i sorprenents”.
A més, va expressar el director, “amb el suport municipal i de la Conselleria el Festival de Teatre que se celebra en el parc ha sigut un èxit i el 4 d’agost per a la Alcudia no és el principi de les festes d’Elx sinó la retirada d’un curs complet de vacances”.
Personatges entorn de la Dama
L’alcalde il·licità va destacar durant el seu discurs el paper que van fer deu persones al llarg de la història de la Dama. En concret, ”Manuel el Campello Esclapez, aquell xic que la va trobar en aquest mateix lloc. Manuel el Campello Antón, l’amo de la finca i al seu torn propietari de la Dama, que va ser qui la va vendre. Pedro Ibarra, que es va encarregar de difondre en la premsa la troballa. Pierre Paris, que va jugar un paper determinant. La va comprar, la va batejar i li va donar la projecció perquè fóra al Louvre. La va adquirir per 5.200 pessetes de l’època. Alejandro Ramos Folqués, alma mater de la Alcudia i dels estudis sobre la Dama, i el seu fill Rafael Ramos. Antonio Martínez “Pin”, fundador de la Real Ordre de la Dama. Antonio Martínez Camacho, que porta ja 18 anys en la presidència d’aquesta entitat. Diego Maciá Antón, l’alcalde que va liderar la reivindicació de la Dama en els anys 90 i que va aconseguir que vinguera. I Carmen Calvo, ministra de Cultura, que va autoritzar que la Dama tornara a Elx en 2006 i que ara és la vicepresidenta del Govern”, va relatar González.
“Vull felicitar a la Real Ordre, que compleix 50 anys, i a tots els que han treballat durant aquest temps per a mantenir viu aqueix esperit que hi ha entorn de la Dama, la reivindicació i l’anhel que torne a Elx. La nostra ciutat està avui en 2018 més a prop que l’any passat que la Dama torne a Elx. Estem treballant pare aconseguir que torne a estar entre nosaltres en 2019”, va concloure l’alcalde.
Comentarios