Casa Mediterráneo va acollir ahir dijous la quarta edició del Dia de les Dones Escriptores, una iniciativa posada en marxa per a promoure la igualtat de gènere en tots els àmbits de la cultura. La commemoració d’aquesta efemèride va reunir l’escriptora Rosa Regàs i a la cantant Carmen París en un acte homenatge que va posar en valor el talent literari femení.

La dona creadora, i la dona escriptora en particular, és la temàtica protagonista d’aquesta edició, la qual estarà marcada per una reflexió de les dificultats i obstacles que les escriptores espanyoles pateixen al llarg de la seua trajectòria. Per a això, l’Associació Clàssiques i Modernes, impulsora d’aquest dia al costat de la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE) i la Biblioteca Nacional, han apostat per Regàs per a dur a terme aquesta anàlisi del marc literari femení espanyol.

Entre els objectius prioritaris de Casa Mediterrani es troba la promoció de la igualtat de gènere entre els països del Mare Nostrum, principal anotació pel qual aquestes entitats han seleccionat la seu la institució diplomàtica com a escenari per a commemorar aquesta efemèride literària; celebrada en anys anteriors a la Biblioteca Nacional, les Corts Valencianes i la SGAE de València.

Un homenatge a les dones creadores que combina literatura i música

L’antiga estació de Benalúa va fusionar dos elements fonamentals de la cultura, com són la literatura i la música, amb la finalitat de compartir i visibilitzar el talent femení a través de les figures de Rosa Regàs i Carmen París.

Per a això, l’escriptora va realitzar un repàs per la seua trajectòria literària, a més d’una anàlisi en el qual va exposar la situació actual de la dona i els obstacles que impedeixen no ser reconegudes. “Existeixen desigualtats i sostres de cristall per a les dones encara”, ha apuntat Regàs, factors que impedeixen el reconeixement femení, no obstant això “el nostre treball és lluitar per a aconseguir i acceptar la igualtat de drets entre homes i dones”.

Per a l’antiga directora de la Biblioteca Nacional, l’escriptura és “una acumulació experiències i memòries del passat”; mirar arrere i indagar en el passat permet veure els avanços en la lluita per a eradicar les desigualtats, “hem avançat poc, però hauríem avançat menys si no s’haguera fet res”, ha assenyalat.

Per part seua, Carmen París ha denunciat la “falta de referències de la dona en la música. No figuren les arranjadores, les compositores o les instrumentistes” en una societat en la qual la dona és el seu principal transmisora, “són les dones els qui ensenyen els cants als fills i els qui mantenen les tradicions són les dones”.