Dimarts 30 de juliol de 2024 i comença la verema en la DOP Alacant, una de les primeres zones d’Espanya.
En concret, ha sigut en els paratges de Novelda on es cultiven macabeu i moscatell, les més avesades a voler entrar en celler. Amb aquests primers quilos s’obri perquè la nova campanya 2024-2025 del vi i la 92a amb DOP Alacant.
Una campanya que ve marcada per la greu sequera que assola el llevant espanyol i que posa en màxim d’alerta i dificultats a les històriques vinyes. La previsió és que la campanya siga fins i tot inferior al mínim registrat l’any passat que va ser d’uns 19 milions de quilos de raïm. El muntant final caldrà esperar fins a novembre, ja que la verema en la zona es prolonga per la diversitat de varietats i en concret el llarg cicle de maduració de la monastrell.
Per a la setmana vinent s’espera puguen començar a recollir-se ja moscatells al Vinalopó i a la Marina Alta, comarca aquesta especialment afectada per la sequera ja que en els seus termes no existeix possibilitat de regadiu.
La DOP Alacant suma actualment unes 10.500 hectàrees de vinya repartides en 7 comarques alacantines (Vinalopó Mitjà, Alta i Baix, L´Alcoiá, El Comtat, La Marina Baixa i en menor mesura tambien Marina Baja). La seua major producció consisteix en vins negres auqnue en els últims anys, vins blancs i rosats han guanyat posicions de mercat.
La verema coincideix amb la publicació d’un informe de la Interprofessional del vi que assegura que, a Espanya, més del 40% dels municipis compten amb superfície dedicada al cultiu de la vinya. I en aquells municipis de menor grandària (menys de 2.000 habitants), més exposats al repte demogràfic, s’observa que els que posseeixen vinya mantenen, en mitjana, un nombre d’habitants un 52,8% superior al dels seus comparables sense vinya. Així mateix, els indicadors d’activitat laboral (nombre de treballadors i el seu pes entre la població activa) són més positius en aquests municipis amb vinya. (L’informe pot consultar-se en aquest enllaç: https://interprofesionaldelvino.es/impulso-demografico-los-pueblos-con-vinedo-mantienen-cerca-de-un-53-mas-de-poblacion/
Comentarios