“Encara que la nit es faça forta / no tancaré les portes ni tampoc les finestres, / ma casa estarà oberta per si voleu entrar, / estimats enemics / de tants anys de combat, / per fer-me companyia, / mentre desgrane el temps / que, implacable, m’allunya / de l’àngel endimoniat de fosques ales / que hui, com altres jorns, també m’oblida”.

GRACIA JIMÉNEZ TIRADO (la Arena, 1957). Se licenciada en Historia Contemporánea por la Universitat de València. Profesionalmente desde 1980 hasta 2017, ha sido vinculada en el mundo educativo desde diferentes ámbitos. Ha estado presidenta de la de l’Associació Cívica per la Normalització del Valencià en la comarca de l’Alacantí y miembro de la Junta Directiva de la Unidad de Educación Multilingüe de la Universidad de Alicante. Colaboradora de Radio San Vicente, desde 2007 dónde ha dirigido el programa escolar Radiactividad y dirigido y conducido  los magacines La Almàssera y, desde 2018, El Mundo por un Agujero. Desde septiembre de 2021, tiene una sección sobre escritura y literatura al programa El Esparavel de À Punt Radio. Colaboradora habitual en prensa, con series como Emprendedores y En el Camino, del diario Información de Alicante y, actualmente, con columnas, reseñas y entrevistas en las revistas digitales Nosotras la Voz y La Voz de los Libros.

En narrativa ha publicado Contes del Migjorn, de VVAA (Set i Mig, 1999); La llar de seda amb Jesús Moncho Pascual (Set i Mig, 1999; Premi 9 d’Octubre de la vila de Sant Vicent del Raspeig); Un grapat de somnis, narrativa infantil (Brosquil, 2006); Sango Tani, la vall del Corall ( Voramar-Jo Llibre, 2018); Entre les rodes. (Bromera, 2018); 10 de Dones, VVAA. (Edicions 96, 2018) i Un mosaic d’aigua. (Bromera, 2021).

En poesía es autora de: Platges (Brosquil, 2001; Premi Antoni Matutano, vila d’Almassora); Quadern del Vent (Brosquil, 2006; Premi Gorgos, vila de Gata); Encara que la nit es faça forta (Aguaclara, 2018; Premi Paco Mollà, vila de Petrer). Obres col·lectives: Poetes del sud. Coautora i coordinadora (IAC Juan Gil Albert, 2004); Entre mots i versos, volums I, II i III (Universitat d’Alacant, 2015, 2018, 2020); El vers als llavis:: homenaje a Carles Salvador (Enkuadres, 2019). Publica poemas en varios libretos falleros, obteniendo el premio Joan Climent a Gandia, en 2018, y fue finalista, con dos composiciones, a los Premios Letras Falleras en 2019. Algunos de sus poemas han sido musicados por diferentes autores, como por ejemplo el grupo Els Jóvens, los cantautores Àrtur Àlvarez, Andreu Beneit o el arpista y soprano Alba Asensi.

Entrar en contacto con la poesía de Gracia Jiménez es impregnarse de su vitalidad, de la energía que llena el paisaje que lo rodea y todos sus significados. L`hierba, las flores, el aire de la playa, descansan sobre sus versos para traspasar la frontera entre el exterior y el interior. De este modo, su poética está llena de verdad, de sentimientos y vivencias que dan pie a un viaje reflexivo, a una conversación introspectiva con voluntad de aprendizaje y de busca.

“I si fos cantaora flamenca, / la meua veu seria / de guitarra esgarrada, i la flor, / enganxada al cabell, / cauria flonja sobre els muscles / com les notes dolgudes d’un vell acordió. // En altra pell somniaria desperta / amb truites dolces. // Confondria els noms de cada cosa. / Disposaria d’un riure platejat / gandul i lliure. / Correria cada dia una marató, / o aniria a la platja en bicicleta. / Però, sent realista, és molt probable / que en altra pell potser envejaria / la que ara tinc, la que, humil, em cobeja”.

En sus libros de poemas, el tiempo se convierte en infinito y, a través de los recuerdos, construye la memoria y el equilibrio. Todos los puntos antagónicos que descansan en su interior nos ayudan a ser conscientes de la existencia. Por eso, la naturaleza es objeto poético, y la oscuridad, el miedo, se muestra en cada composición como en un segundo plan, como una abstracción sin remedio. Hay que luchar por la vida y la autoafirmación.

“En aquest nou país que anem bastint / el camp de la batalla s’esvaeix a poc a poc, / retornant dòcilment / al lloc destacat per al rellotge, / que assenyala els segons / que haurem d’abatre, / fent servir de nou el salconduit / que els anys atorguen, / (després de prendre una tassa de té, / o tal volta un cafè), / lluny, molt lluny ja / d’aquella casa nostra / que no ens deixava ser”.

Los símbolos nos conectan con el cotidiano y juegan con la semántica. El lenguaje es elemento que da fe del invisible y, a través de las palabras, del nombrar, la inspiración vuela para transformarse en libertad. El concepto de viaje y de fugacidad, de límite temporal, nos abre los ojos al mundo, en mundos sucesivos, a continuas metamorfosis.

“Hi ha el temps i l’instant. / Hi ha l’instant, eixe segon on saps / que la vida ha virat per sempre més. / Hi ha l’instant que es fa fort a la teua retina / que restarà redó i ferm / pel temps del temps, / recordant-te que arribes a una vida distinta, / el llindar de la qual traspasses amb ulls foscos / sabent, sense saber, que una porta és tancada / per xarxes infinites de records / que podràs restaurar, / que podràs ignorar, / darrere del teu pas insegur / sense retorn”.

A pesar de las derrotas, hay que continuar andando para poder avanzar. Desde esta perspectiva, el amor, la intensidad con la cual sentir cada instante, se proyectan en el otro como un espejo, como fuente que nos explica y nos motiva. Es en la soledad necesaria, en la buscada, donde el ser se reafirma. Aparece la mujer, las ideas, la identidad.

“On la mirada mor renaix el dia, / cruel triomfador d’una altra nit estèril. / Cap àngel d’impostura perversa / s’endurà els meus somnis més rebels. // Maleït ser despietat / que t’absentes Tafur / quan més et requerisc entre els llençols! // Torna amb les ales brutes / de fang, de sal, d’arena… / Torna amb el teu esperit banyat per la suor, / desgastat, qui sap on!, / per delicioses bregues. // Jeu al meu costat / com en aquell instant que encara cove / i cobreix-me de nou / amb el fort alenar de la vida”.

Gracia Jiménez es una poeta que no se disfraza. Sus pasiones, sus anhelos, sus sueños, quedan atrapados en la magia del lenguaje poético y sus posibilidades expresivas, en el vitalismo que caracteriza sus escritos. Su mirada profunda no olvida las tormentas, pero las supera y nos arrastra hacia la trascendencia, hacia el verdaderamente importante. Lo sencillo da sentido a la existencia y a todo el que la conforma: El senzill dona sentit a l’existència i a tot el que la conforma: “I hi ha el temps, el que pots mirar de lluny / i fer amic, o enemic, / de capçalera. / El que et fa mesurar els viatges / que has mamprès, i els que mai no faràs. // El temps… / que, com llepassa, s’enganxa a la carn viva, / el que et lleva la claror a la mirada / però et dona la llum per veure en la foscor”. Encara que la nit es faça forta, seguimos, leemos.