La regidoria de cultura, dirigida per l’edil Antonio Manresa, anuncia una gran varietat d’actes, aquest any de manera presencial, per a recordar i commemorar a les víctimes de la Guerra Civil amb motiu del Dia de la Memòria que se celebrarà el pròxim 28 de març. L’acte institucional tindrà lloc en el Saló Blau de l’Ajuntament amb un recital en homenatge al poeta oriolà Miguel Hernández.
El calendari d’esdeveniments i activitats, que s’han impulsat des del departament de Memòria d’aquesta regidoria, començarà dimecres que ve dia 23. Entre les principals destaca la jornada commemorativa del 80 Aniversari de la mort de Miguel Hernández, l’obra de teatre “L’últim port” de Vicente de Ramón, l’exposició de fotografies “Refugiate en les imatges: la memòria visual d’Alacant”, la maqueta en miniatura sobre la Guerra Civil i la nova pàgina web amb representacions 360é dels refugis antiaeris. A més, s’han programat durant els caps de setmana i fins a agost visites guiades gratuïtes als quatre refugis antiaeris rehabilitats de la ciutat.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha volgut ressaltar «la diversitat de proposta per a tots els públics», i «la importància que any rere any té aquesta commemoració; sent un exemple d’això, que, en les dues edicions anteriors, es va dur a terme gràcies a això la rehabilitació i obertura al públic dels refugis de Tordera, Marvá, Tabacalera i Palmeretes».
80a Aniversari de la mort de Miguel Hernández
L’acte institucional del Dia de la Memòria, el 28 de març, tindrà lloc en el Saló Blau de l’Ajuntament amb un concert commemoratiu al poeta oriolà Miguel Hernández
Actúan en aquest record el compositor i pianista Manuel Ramos i la cantant Oriana Quintero, que recitarà versos del pastor-poeta i interpretarà cançons compostes per Ramos que inclouen íntegrament poemes de l’escriptor. L’espectacle podrà comptar, després de dos anys de restriccions, amb la presència la corporació municipal.
Manresa ha ressaltat la figura de Miguel Hernández assenyalant que “és un poeta internacional, volgut per tots. Enguany no hi haurà discursos perquè ens centrarem en un homenatge en el qual escoltarem els seus poemes declamats i cantats. Crec que és una manera de recordar al poeta i la seua obra”.
Abans, el pròxim 23 de març a les 20.30 hores, tindrà lloc en el refugi antiaeri de les Cigarreras, una jornada amb activitats sota el lema “El rayo que no cesa”. En la cita es podrà gaudir de música amb les actuacions de Nana Moon i Rolo Diorio, de l’estrena dels curtmetratges “El llamp que no cessa” i “3 ferides”, d’un recital de poesia i de l’exposició fotogràfica “Vientos del pueblo” a càrrec del Xic del 13.
Teatre “L’últim port”
Els dies 24, 26 i 27 de març es podrà gaudir de l’obra de teatre de Vicente de Ramón en el Refugi de Tabacalera a les 20.00 hores prèvia reserva.
Visites guiades a refugis i pàgina web
La web, que ja està en funcionament des de novembre, mostra alguns dels refugis, que són els pertanyents a la “Àrea les Cigarreras”. Aquestes edificacions, restaurades per l’Ajuntament d’Alacant, van obrir les seues portes per primera vegada al públic al febrer de 2021. En concret, els tres refugis que passen a ser visitables, de divendres a diumenge fins a agost, són el situat en l’escalinata de l’avinguda General Marvá (R35), Plaza Hermanos Pascual (actual Plaza Músico Óscar Tordera) (R36) i Fàbrica de Tabacs (R69). A més de la visita virtual a aquestes tres construccions, aquesta pàgina web permet visualitzar els refugis de la Plaça Sèneca (R31) i el singular refugi de la Plaça Doctor Balmis (R46), oberts en 2013.
Encara que el propòsit principal d’aquest projecte és la visibilització dels llocs on s’aixoplugaven els alacantins durant els bombardejos, en el mapa que poden trobar en aquesta interfície apareixen altres fites històriques de la ciutat relacionats amb aquest període bèl·lic. Així, podem visitar elements constructius de vigilància, com els castells de la ciutat, i llocs emblemàtics, com la Plaça 25 de Maig, on es va produir un dels bombardejos més cruels de la contesa, comparable al de Guernika.
Les visites tindran una duració de 2 hores i el recorregut inclou la visita als refugis de Marvá, Tordera, Tabacalera i Palmeretes, per l’Associació de Guies Oficials de Turisme de la Comunitat Valenciana. La visita al refugi de Tordera inclou l’animació amb vídeomapping, projectant vídeos amb animacions sobre la superfície del refugi, aconseguint un efecte realista sobre el que va esdevindre. A més, en l’avantsala del refugi de Tabacalera es projectarà un curt cinematogràfic sobre la memòria entre dos castells.
El punt de trobada on inicia el recorregut de les visites és en l’entrada al refugi de l’Avinguda General Marvá, enfront de les escales de l’institut Jorge Juan, i els horaris per al mes de març són els divendres a les 18.00 i dissabtes i diumenges a les 10.00 hores.
En l’apartat ´Experiències´ es mostren i actualitzen les activitats i esdeveniments que tenen lloc en aquests espais històrics. Aquest apartat conformarà un repositori de tots els projectes culturals desenvolupats en els refugis, esdeveniments que, sens dubte, ajuden a reactivar els barris on se situen aquestes edificacions. En Experiències, el públic que visite la web podrà exposar els seus testimoniatges i relats sobre els anys de la guerra civil a l’Alacant assetjat. Finalment, l’apartat Context recull de manera sintetitzada la història en la qual aquests refugis es irguieron.
El programa és finançat en part amb els fons europeus que proporciona el projecte EDUSI.
També s’ha posat a la disposició de la ciutadania la pàgina web https://refugiosalicante360.com/ en la qual es pot obtindre tota la informació i veure representacions 360é dels nous refugis, així com dels de les places Sèneca i Balmis. A més, a partir del dia 28 estarà disponible en la web, en format descargable, el còmic sobre «La Història entre dos castells» i es distribuirà, de manera impresa, per tots els centres educatius de la ciutat.
Exposició fotogràfica i maqueta
En el vestíbul i refugi de Tabacalera estarà disponible l’exposició fotogràfica “Refugiate en les imatges: la memòria visual d’Alacant”, de Rafael Asín Parres, que reflecteixen l’època de la Guerra Civil. A més d’una maqueta en miniatura amb representacions sobre la Guerra Civil a Alacant.
Comentarios