L’Ajuntament d’Alacant a través de la regidoria de Cultura, que dirigeix Antonio Manresa, ha iniciat les tasques de manteniment del jaciment arqueològic situat al Parc de les Nacions, amb motiu del conveni de Col·laboració entre la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament per a la realització del projecte de protecció i diagnòstic d’aquest jaciment. Han assistit a l’inici de les obres el regidor de Cultura, Antonio Manresa, el catedràtic d’història antiga de la Universitat d’Alacant, Jaime Molina, i el cap de Patrimoni, José Manuel Pérez Burgos.
En el solar de 15.000 metres quadrats al Parc de les Nacions es realitzarà un museu a l’aire lliure, que formarà part d’un nucli “museístic” al costat de l’assentament de Lucentum i el Turó de les Basses en la Albufereta. El 6 de setembre els alumnes de la Universitat d’Alacant començaran els treballs arqueològics en la zona sota la coordinació de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).
L’edil de Cultura, Antonio Manresa, ha assenyalat que “iniciem després de molts anys d’estar paralitzat, el condicionament del solar del jaciment arqueològic del Parc de les Nacions, i comencem amb la fase 0 de la museïtzació a l’aire lliure que farem amb els jaciments que ací es troben. Des de l’Ajuntament volem agrair al regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, per la seua implicació en aquest projecte per a dur-lo a terme, al regidor d’Infraestructures, José Ramón González, així com al professor de la Universitat d’Alacant, Jaime Molina i al cap de Patrimoni, José Manuel Pérez Burgos”.
En aquest sentit, Antonio Manresa ha afegit també que “és un projecte molt important per a la ciutat que busca traure la cultura arqueològica del centre d’Alacant per a portar-lo a altres zones. Al setembre està previst que arribe un georradar per a comprovar si hi ha restes en el subsòl, i a partir d’ací es realitzarà un informe amb el diagnòstic. L’any que ve començarem la fase 1 per a poder condicionar i poder realitzar el museu a l’aire lliure que aquesta ciutat es mereix”.
Quant al propòsit del conveni és oferir un diagnòstic complet de l’estat de les restes arqueològiques del jaciment Parc de les Nacions situat a la ciutat d’Alacant, amb la finalitat de projectar la seua ulterior investigació i posada en valor.
En una de les sessions de la Junta de Govern Local del mes de juliol es va aprovar aquest acord amb un pressupost de 40.150,22 euros, i l’objecte dels quals és establir una col·laboració de caràcter cientificotècnic per a dur a terme la intervenció arqueològica.
Fases del projecte del jaciment arqueològic
El projecte complet del jaciment arqueològic es desenvoluparà en diferents fases marcant-se objectius secundaris en funció dels temps i recursos emprats, tenint com a horitzó final l’excavació del jaciment, la seua investigació i la creació d’un espai urbà arqueològic i integrat d’ús públic. Les diferents fases hauran de plantejar els seus objectius, les actuacions concretes i els recursos que requereix, així com els instruments jurídics a articular per a la seua execució.
Aquest conveni recull només l’execució de la primera part, la fase 0 del projecte, que se centrarà en el diagnòstic complet de les estructures existents, tant excavades com les que no ho estan. Les actuacions inicials serviran per a diagnosticar l’estat actual del jaciment, consolidar i protegir les restes ja excavades, i proposar actuacions futures que es desenvoluparan en fases successives. Aquestes actuacions estan emmarcades en la Fase O de diagnòstic i tindrà un objectiu preferencial de salvament i protecció del patrimoni.
D’aquesta manera, tant l’Ajuntament com la Universitat d’Alacant col·laboraran conjuntament per a l’execució efectiva de la Fase 0, realitzant labors de neteja i consolidació de les estructures ja excavades i en imminent procés de degradació, la prospecció georradar de tot el jaciment amb l’objectiu de planificar les fases successives, així com les excavacions arqueològiques puntuals per a consolidar les restes i documentar els elements.
A més, perquè l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat, realitze part dels treballs inclosos en el present conveni per a la neteja i consolidació d’estructures i excavacions arqueològiques, estudis i informes corresponents, l’Ajuntament assumirà part del cost d’execució pel que abonarà a la Universitat d’Alacant la quantia de 40.150,22 euros una vegada finalitzada la fase 0.
Comentarios