En el marc de la Tardor Hernandiana, la Regidoria de Cultura d’Oriola, en colaboració amb la Fundació Cultural Miguel Hernández i el Museu Puçol d’Elx, ha inaugurat l’exposició temporal titulada “Centenari de Miguel Hernández en el Col·legi de Santo Domingo”, que ofereix una perspectiva sobre l’etapa estudiantil del poeta oriolà.

Durant la inauguració, van ser presents el regidor de Cultura, Gonzalo Mon-*toya, el director de la Casa Museu Miguel Hernández, Tomás Serna, i el director del Museu Puçol d’Elx, Rafael Martínez, els quals han donat a conéixer els detalls de la mostra que estarà oberta al públic fins al 9 de març de 2025 a la sala d’exposicions de la Casa Museu Miguel Hernández.

Una etapa fonamental per a Miguel Hernández

El regidor de Cultura, Gonzalo Montoya, va destacar la importància d’aquesta exposició que aprofundeix en la vida del poeta des d’una perspectiva menys coneguda, “suposa una finestra als primers passos de Miguel Hernández”, ha expressat Montoya.

L’exposició organitzada pel director de la Casa Museu Miguel Hernández, To-més Serna, ha explicat que aquesta etapa educativa va ser clau per al poeta, “perquè va obrir les portes a molts dels seus amics”, va assenyalar. Serna també va destacar la impor-*tancia simbòlica d’aquest període per al desenvolupament personal i literari de Miguel, “l’escolarització de Miguel Hernández és una cosa que apareix en totes les biografies del poeta, i volíem acostar-nos als ulls d’eixe xiquet que estudiava en Sant Domingo”.

L’exposició es compon de diverses seccions que permeten al visitant endinsar-se en la història del poeta. El Director de la Casa Museu també va recordar un moment clau en la joventut de Miguel, quan havia de passar enfront del Col·legi de Sant Do-mingo mentre els seus companys entraven a classe, ell havia de continuar amb les cabres cap al palmerar, “eixa situació que va viure li va donar més força per a aconseguir el seu somni”, ha comentat Tomás Serna.

El Museu Puçol d’Elx ha jugat un paper important en l’exposició, cedint algunes representacions clau, el director del museu, Rafael Martínez, va expressar la seua satisfacció per col·laborar en aquest projecte, “les peces que hem cedit és un au-la d’època per a recrear aquesta etapa educativa del gran poeta Miguel Hernández” ha declarat Rafael Martínez.


La mostra, a més, inclou els primers números de la revista El Gall Crisi, diri-*gida per Ramón Sijé i amb portada dissenyada per Francisco de Díe. A més, manus-*critos de Sijé, poemes de Miguel Hernández i una carta del compositor Manuel de Falla.

Aquesta exposició és una oportunitat per a conéixer la vida primerenca del poeta i a-tendir la influència que va tindre aquesta etapa en la seua obra. L’horari per a poder visitar l’exposició és de dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 19.00 h., do-mingos de 10.00 a 14.00 h. amb entrada gratuïta.