Es donarà el tret d’eixida al 31 Festival de Cinema de l’Alfàs, el divendres 5 de juliol, amb una exposició de cartells de cinema cubà, amb motiu del seixanta aniversari de l’Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfics (ICAIC), amb el concert del cantautor Orlis Pineda i amb la projecció de la pel·lícula cubana ‘El Benny’ en la plaça dels Escoles Velles, emmarcada en la secció ‘Cinema al carrer’, una de les novetats d’aquesta edició.

Destaca el concert que oferiran el divendres 12 en la Vila Romana de l’Albir el Cor BeningBé (Veus per Benín), que està format per xiquets i xiquetes que viuen en una situació de pobresa en Cotonou, capital de Benín, i que participen en un projecte educatiu de la Fundació Junts per la Vida.

La programació d’activitats paral·leles inclou des de concerts de música a trobades de cinema, exposicions, projeccions especials, cursos de formació o espectacles que combinen màgia i humor, dirigits als més xicotets de la casa.

El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha presentat la programació d’activitats paral·leles, entre les quals destaca la nit dedicada a Cuba amb la qual arranca l’edició d’enguany. Serà el divendres 5 de juliol i s’organitza en col·laboració amb l’Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfics (ICAIC) i l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba José Martí.

La jornada s’iniciarà, a les 20.30 hores, amb la inauguració a la Casa de Cultura d’una exposició retrospectiva de cartells cubans de cinema, en homenatge al seixanta aniversari del ICAIC, en el qual s’inclouen les obres de dissenyadors emblemàtics, pintors i cartells produïts a partir de 2000 realitzats per dissenyadors més joves, els qui aporten noves mirades i maneres de fer.

“Els cartells del ICAIC, com van ser coneguts nacional i internacionalment, van marcar pautes en termes artístics en la visualitat de l’Illa i van influir fins i tot a la gràfica política, convertint-se en referència pel seu gran impacte gràfic i la seua eficiència comunicativa”, incideix Sara Vega, comissària de l’exposició.

A continuació, la plaça dels Escoles Velles acollirà un concert de música cubana, a càrrec del cantautor Orlis Pineda i, per a finalitzar, es projectarà la pel·lícula ‘El Benny’, de Jorge Luis Sánchez, basada en el famós músic cubà Benny Vaig habitar. Aquesta projecció s’inclou en la secció ‘Cinema al carrer’, una de les novetats que presenta enguany el Festival.

“Veient l’excel·lent acolliment que té sempre el ‘Cinema a la platja’, una de les nostres seccions més volgudes, enguany hem programat dues sessions en la plaça dels Escoles Velles, una d’elles destinada al públic infantil i familiar, perquè la gent gaudisca del cinema a l’aire lliure també en el centre del poble”, ha explicat el regidor de Cultura, Manuel Casado. El ‘Cinema al carrer’ serà amb entrada gratuïta.

La programació d’activitats paral·leles del 31 Festival de Cinema de l’Alfàs inclou, a més, trobades de cinema, concerts de música, projeccions especials, cursos de formació o espectacles de màgia i humor, dirigits als més xicotets de la casa.

Destaca el concert que oferiran el divendres 12 en la Vila Romana de l’Albir el Cor BeningBé (Veus per Benín), que està format per xiquets i xiquetes que viuen en una situació de pobresa en Cotonou, capital de Benín, i que participen en un projecte educatiu de la Fundació Junts per la Vida. Amb les seues veus volen ser l’altaveu de la infància al seu país. Aquest és el segon any que actuaran a l’Alfàs. Estan de gira per Espanya per a donar a conéixer la situació de la infància en aquest país i promoure la defensa dels drets dels menors. “És un concert solidari, per al qual s’ha establit un donatiu de 7 euros”, ha indicat el regidor.

Com és habitual en les últimes edicions, destaca l’oferta d’educació i formació. Els dies 8, 9, 10 i 11 de juliol l’Alfàs del Pi acollirà les segones jornades Fem Cinema que organitza el CEFIRE d’Alacant per a introduir l’ús dels mitjans audiovisuals a l’aula a través de la formació del professorat. La programació inclou interessants ponències i tallers sobre aspectes com la direcció cinematogràfica a les aules, la interpretació, l’edició i el muntatge, la composició de bandes sonores o la comunicació gràfica.

Els dies 12 i 13 de juliol la Casa de Cultura acollirà un taller de caràcter pràctic per a aprendre a gravar, editar i compartir vídeos amb mòbils i tablets, una activitat inclosa en els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Univesitat d’Alacant.

El regidor de Cultura ha avançat que hi haurà trobades de cinema, a través de la secció ‘Converses amb el cinema espanyol’, en la qual s’han inclòs una dotzena de pel·lícules, i també altres projeccions especials, com la sessió dedicada al cinema cubà amb la pel·lícula ‘Una núvia per a David’, o la xarrada amb el director Germán Roda, que parlarà del seu documental ‘Marcelino, el millor pallasso del món’. També s’han programat un monòleg i una vesprada de màgia en família amb Miguel Miguel, a més de les actuacions de Starkytch Pinchadiscos i de Big band Sifasol.

Un any més, els carrers del barri antic de l’Alfàs del Pi serviran d’escenari per a l’exposició ‘Balconades: 31 anys del Festival de Cinema’, que podrà visitar-se durant la celebració del Festival als carrers del barri antic, com Federico García Lorca, Baldons, Major, Tinent Seguí o El Gall. “Aquesta gran exposició a l’aire lliure recull imatges de les diferents edicions del festival”, ha afegit Casat.

El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 5 al 14 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Per al regidor de Cultura, és la cita cultural més important de l’any i també la de major promoció i repercussió, des del punt de vista turístic. Després de 30 edicions, el Festival ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.

Javier Gutiérrez, Carmen Machi, Verónica Forqué, Paco Rabal, Jorge Sanz, Imanol Arias, Maribel Verdú, Ana Belén, Carmen Maura, Pedro Almodóvar, Montxo Armendáriz, Fernando Trueba, José Sacristán, Vicente Aranda, Gracia Querejeta, Luis García Berlanga, Emma Suárez, Eduardo Noriega, Victoria Abril, Julieta Serrano… i així fins més de 60 actors, actrius i directors es troben entre els homenatjats del Festival de Cinema de l’Alfàs durant les seues tres dècades de vida.