El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha presentat hui el programa del ADDA per a la temporada 2019-2020 acompanyat per la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, i pel director artístic de l’Auditori, Josep Vicent.
Abans de començar la presentació, Carlos Mazón ha recordat al cantant i compositor alcoià Camilo Sesto, mort ahir a Madrid. “Un artista universal que en el cicle final de la seua trajectòria es va retrobar amb la seua ciutat natal i amb la seua província. Per a tots els seus admiradors, entre els quals m’incloc, ha suposat una gran pèrdua però ens omple d’orgull poder dir que durant molts anys va ser ambaixador de la seua terra perquè mai es va oblidar d’Alcoi, de les seues festes i de les seues tradicions”, ha afirmat el president de la Diputació.
En la seua intervenció, Julia Parra ha remarcat aquest matí que “presentem la programació més alacantina de la història del ADDA. S’ha volgut reflectir en ella que a Alacant hi ha pedrera més que suficient de músics reconeguts per la seua gran qualitat. També ADDA·*Simfònica ha contribuït a donar a conéixer a Espanya i fora de les nostres fronteres el bon treball que s’està fent ací”.
El director artístic del ADDA ha assegurat que “enguany hem volgut oferir una programació molt diversa i cuidada que incorpora músics, directors i orquestres de primer nivell mundial, la qual cosa situa la programació de l’Auditori entre les més comentades dins i fora d’Espanya”.
Josep Vicent ha confirmat que entre els compositors alacantins presents en el cartell del ADDA aquesta temporada figura Óscar Esplá, Rodríguez Albert, Ximo Cano, Jesús Mula, Sixto Herrero o Agustín Bertomeu. Ha esmentat, a més, que participaran també intèrprets com Marta Espinós, Jesús Gómez, el quintet Verger, Kinetic grup de percussió, Ars Musicandum o Marisa Blanes. I sobre les agrupacions, “a més de ADDA·Simfònica no vull oblidar-me dels conservatoris, bandes i orquestres de la província que són una pota important de la programació”, ha remarcat.
El primer concert serà en homenatge al compositor alacantí de la generació del 27, Rodríguez Albert. Se celebrarà el 13 de setembre en commemoració del 40 aniversari de la seua mort amb la presència de la seua filla, Beatriz Rodríguez, i representants de l’ONCE, organització de la qual va formar part.
La programació 2019-2020 estarà dividida en deu cicles organitzats atenent la temàtica. En el primer, Univers, participen orquestres considerades les millors del món com Symphonieorchester dónes Bayerischen Rundfunks, dirigida per Mariss Jansons, l’Orquestra Nacional Russa, dirigida per Vladimir Spivakov, l’Orquestra del Teatre Mariinsky, dirigida per Valery Gergiev, o la Royal Philharmonic, sota la batuta de Punxes Zukerman.
A més, es recupera després de molts anys el Festival de Música Contemporània d’Alacant amb compositors contemporanis i estrenes. Es realitza en col·laboració amb ENSEMS, que portarà a Alacant a Amores Grup de Percussió i Quintet Verger. Adda·Simfònica actuarà a València i Castelló.
En la presentació de la programació del ADDA s’han donat a conéixer també els cicles Músiques per a piano, amb concerts que incorporen dansa i poesia, i Almantiga, dedicat a la música antiga i barroca. Destaca el concert nadalenc de Harmonia del Parnàs, els d’Emilio Villalba i Sara Marina, qui farà una sessió per a xiquets, i Al Ayre Español, qualificat com un dels millors grups de música antiga a Espanya. També ADDA·Simfònica oferirà un concert barroc dirigida per Carles Magraner, el director de Capella de Ministrers.
En La Guitarra, el cicle més consolidat del calendari, destaca la celebració del Dia de la Guitarra el 9 de novembre, amb ADDA Simfònica i els cinc guitarristes convidats, entre ells Pepe Romero, que tocaran la música del mestre Rodrigo i el Concert d’Aranjuez, entre altres peces.
Toca la Música, el cicle més familiar i pedagògic, oferirà concerts destinats a famílies i a escolars que acudiran en sessions matinals. Una de les propostes és ‘Somiant el carnestoltes dels animals’ de ADDA·Simfònica, un espectacle de titelles amb la companyia Titelles Etcètera, premi Nacional. Aquest concert per a xiquets i majors tindrà 6 sessions els dies 17,18 i 19 de gener. També l’òpera en família recollirà representacions com ‘El gat amb botes’ i bandes sonores de pel·lícules interpretades per ADDA·Simfónica.
En l’espai denominat Les nostres Bandes i Orquestres figuren formacions de la província i, com a convidada, l’Orquestra de València dirigida per García Asensio. Altres músiques és el cicle del ADDA obert a altres estils, des del pop de Bustamante fins a la música coral, mentre que ADDA Jove inclourà la celebració d’un dels certàmens més importants de música clàssica per a estudiants, organitzat per la revista Melòman.
La programació 2019-2020 inclou a més un apartat dedicat a ADDA Simfònica amb els concerts més destacats. Josep Vicent ha remarcat que aquesta agrupació “en una temporada ha aconseguit posicionar-se entre les millors del país i està entre les més reconegudes fora de les nostres fronteres. A Itàlia, per exemple, parlen del miracle espanyol. Això s’ha aconseguit gràcies a l’esforç i dedicació dels músics i al reconeixement del públic”, ha remarcat.
D’altra banda, Mazón ha triat aquest escenari per a anunciar que un quartet de corda de ADDA Simfònica participarà en els actes de commemoració del 9 d’Octubre organitzats per la Generalitat Valenciana en el Palau de la Música de València. “L’Orquestra de la Diputació d’Alacant serà la que interprete el 9 d’Octubre l’Himne a la Comunitat Valenciana. Ens sembla una cosa entranyable que contribueix a un major acostament a través de la cultura”, ha assegurat el president.
Així mateix, el director artístic del ADDA ha detallat que s’han posat a la disposició del públic abonaments i bonificacions “per a facilitar l’accés al programa del ADDA”. S’han habilitat descomptes del 30% per a joves menors de 30 anys i majors de 65 i abonaments personals per al cicle La Guitarra i la temporada simfònica.
El ADDA ha multiplicat la seua activitat en els últims anys oferint al voltant de 150 concerts per temporada, a més de congressos, jornades i trobades, en total més de 200 esdeveniments a l’any.
Comentarios