Raúl Rodríguez, catedràtic de Semiòtica de la Comunicació de Masses de la UA, ha sigut guardonat amb el premi València d’assaig que atorga la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació per la seua obra Desinformación y poder. El jurat, format per Antoni Ferrando, África Dolores Ramírez, Irene Ballester i Robert Martínez, ha valorat per unanimitat l’aportació de l’obra en l’estudi de les noves formes de comunicació política en l’era de la globalització, encara que considera que és un assaig dirigit a un públic no especialitzat.
En l’edició de 2023 dels premis València i València Nova s’han presentat 422 obres, 134 més que l’any 2022, una edició marcada per la paritat amb un 50% de les obres escrites per autores. Els guardonats dels premis València en la modalitat de narrativa han sigut Josep Franco, en valencià, i Carlos Catena, en castellà. En poesia, Raquel Casas, en valencià, i Francisco Miguel López, en castellà, i el premi de novel·la gràfica per a Anna-Lina Mattar. Entre els guardonats delspPremis València Nova trobem Irene Klein Fariza, Esther Climent Gosp, Demetrio Fernández Muñoz i Teresa Ciges Barberán. La modalitat de narrativa en castellà Nova ha quedat deserta.
Els sis jurats es van reunir ahir en el Centre Cultural La Beneficència per a la deliberació. L’anunci dels guanyadors i guanyadores, juntament amb l’obertura de la plica, ha estat a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; el director del Magnànim, Vicent Flor, i el cap de serveis administratius de Promoció Cultural, Josep Vidal, que ha fet de secretari.
Raúl Rodríguez-Ferrándiz
Catedràtic de Semiòtica de la Comunicació de Masses en la Universitat d’Alacant, doctor en Filologia Espanyola i premi extraordinari de doctorat (1998). Va rebre el remi Miguel de Unamuno d’assaig el 2019 per Magias de la ficción (Madrid, Devenir, 2020), el premi internacional d’assaig Ciutat de València el 2017 per Máscaras de la mentira: el nuevo desorden de la posverdad (València, Pre-Textos, 2018) i el premi internacional d’assaig Miguel Espinosa l’any 2009 per La musa venal: producción y consumo de la cultura industrial (Múrcia, Tres Fronteras, 2010). També és autor d’Apocalypse Show: intelectuales, televisión y fin de milenio (Madrid, Biblioteca Nueva, 2001); Frankenstein y el cirujano plástico: una guía multimedia de semiótica de la publicidad (amb Kiko Mora, Alacant, UA, 2002. Llibre + CD-ROM) i ha editat el volum La polémica sobre la cultura de masas en el periodo de entreguerras: una antología crítica (València, PUV, 2012).
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació és una entitat cultural de la Diputació de València amb més de setanta anys. La seua funció principal és la d’editorial pública d’investigació i divulgació. A aquest efecte, també organitza debats, conferències i congressos. El Magnànim té un fons editorial de més de 1.300 llibres i revistes i és el responsable de les edicions anuals dels premis València, els més antics a València, des de la dècada dels cinquanta del segle XX, amb jurats de qualitat i independents i que tenen diferents modalitats, com ara assaig, narrativa, poesia o novel·la gràfica. També convoca els premis València Nova per a menors de trenta-sis anys en aquestes quatre modalitats.
Comentarios