El Centre Municipal de les Arts va inaugurar aquest dijous l’exposició «Baix Terra», un projecte de producció plàstica per la recuperació de la memòria d’Alacant. El fil conductor de la mostra són els refugis antiaeris, disseminats per la ciutat, que van servir durant la Guerra Civil espanyola per a protegir la població d’ofensives de l’aviació i del possible ús de gasos mortífers.
L’edil de Cultura, Nayma Beldjilali ha assenyalat que «és important mostres com les que hui presentem, en la qual els ciutadans puguen conéixer la història dels nombrosos refugis que té Alacant, i la seua importància durant la contesa bèl·lica». «Especialment», ha afegit, «per a les noves generacions, que veuen llunyà aquest dur episodi de la nostra història recent, és necessari que se’ls mostre a través de l’art el viscut per aquella generació».
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “Cultura Resident és el primer programa públic de residències de creació posat en marxa en la Comunitat Valenciana creat fa ja sis anys, que ha aconseguit situar-se al capdavant en l’estat espanyol per la dimensió del projecte i les condicions que ofereix a les i els residents. A través d’aquest programa proporcionem espai, temps i recursos per a donar suport al treball de creadores i creadors, abastant disciplines diferents a través de la investigació, la mediació cultural, la producció artística i la gestió cultural. En aquesta exposició podem veure el resultat del treball de producció artística desenvolupat per Verónica Alonso en el Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant entre setembre i desembre de 2022, que suposa un interessant exercici de recuperació de memòria històrica a Alacant».
Alacant, una de les ciutats més castigades en la contesa i amb una població aproximada de 108.590 persones, es va veure en la necessitat de posar en marxa un programa de creació de refugis antiaeris per a la seua protecció. El caràcter subterrani d’aquesta mena de refugis ha portat al fet que molts d’ells hagen passat inadvertits durant dècades.
Béns de Rellevància Local
Dels més de 90 refugis catalogats al llarg del nucli urbà i protegits com a Béns de Rellevància Local s’han seleccionat set, en funció de la seua història i peculiaritats, per a dur a terme aquest projecte: Refugi Plaza Sèneca, Refugi Plaza Balmis, Refugi General Marvá, Refugi Plaza Músico Tordera, Refugi Mercat Central, Refugi Plaza Palmeretes i Refugi Tabacalera.
Les petjades, clivelles i escrits trobats en les parets dels refugis tenen un marcat protagonisme pel seu poder de rememoració de fets passats, sent part destacada del conjunt de treballs que reinterpreten i reflecteixen, de la forma més poètica possible, tant l’esperança de sobreviure als bombardejos com l’angoixa i l’agonia que es va viure dins d’aquests espais de protecció.
Comentarios