El Festival Internacional de Jazz (Fijazz) impulsat per la Diputació d’Alacant torna amb un programa d’alta qualitat que reunirà aquest estiu en l’escenari del ADDA a primeres figures del panorama internacional i a grans músics de la província d’Alacant. Després de l’aturada provocada per la pandèmia, l’esdeveniment torna reforçat amb 15 concerts, sis més que en 2019, i es prolongarà de l’1 al 24 de juliol.

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i el director artístic de l’Auditori, Josep Vicent, han presentat aquest matí els detalls d’aquest cicle titulat ‘Rituals’, que tindrà com a temàtica principal l’origen i la diversitat de les músiques. Mazón ha ressaltat la qualitat d’aquest esdeveniment, que enguany compleix la seua XXIV edició, i ha destacat “l’audàcia i l’orgull d’un Festival que ja no sols és receptor sinó també generador d’interessants propostes, com la d’incloure grups estretament vinculats a la Comunitat Valenciana al costat de grans clàssics del jazz mundial”.

La titular de Cultura, per part seua, ha posat l’accent en la importància d’un festival amb més de més de dues dècades a la seua esquena i un públic afermat. Ha agraït “el gran esforç fet per tot l’equip del ADDA en aquesta edició per a aconseguir que, malgrat totes les dificultats derivades de la pandèmia, puguem gaudir d’una programació estival segura, de nivell, variada, fresca i actual i adaptada a totes les edats, amb més concerts per a poder albergar la major quantitat d’usuaris”.

Per part seua, el director artístic del ADDA ha remarcat el caràcter transversal del Festival i la confluència en ell d’influències de tot el món. “Es diu Ritual perquè a través de totes aqueixes músiques seran presents les diferents cultures”, ha explicat Vicent.

El festival arrancarà els dies 1 i 2 de juliol de la mà de ADDA Simfònica amb The Chick Corea Symphony Tribute, el primer homenatge simfònic que s’ha organitzat a un dels músics més representatius de la història del jazz, mort aquest mateix any. El programa comptarà amb l’actuació del compositor i pianista Emilio Solla, recentment guanyador d’un Grammy i autor dels arranjaments per a aquesta audició, així com amb la col·laboració especial del clarinetista i saxofonista Paquito D’Rivera, amb 14 premis Grammy en la seua trajectòria.

D’altra banda, ‘Identitat’ és el seté treball del pianista David Dorantes que, a més del concert de flamenc i jazz programat per al divendres 9 de juliol, impartirà una masterclass gratuïta per a alumnes dels conservatoris.

Dies abans, es podrà gaudir en Fijazz de les actuacions del pianista i compositor holandés Michiel Borstlap (4 de juliol), així com de la cantant i violoncel·lista francoargelina Nesrine Belmokh amb ‘Rissala’ (7 de juliol) i de les dues generacions tangueras que formen Gil-Dibelo (8 de juliol). Aquests dos últims concerts encapçalen els cinc que oferiran agrupacions de la Comunitat Valenciana i que es completen amb l’actuació en valencià ‘Sons de Rapsode’ a càrrec de Autòctone -un mestissatge entre la cultura valenciana i el jazz que es podrà gaudir l’11 de juliol-, amb ‘El camino de los vientos’, de la mà del violoncel·lista Matthieu Saglio Quartet (22 de juliol), i amb el ‘Flamenc Jazz Quartet’ de Kiko Berenguer (23 de juliol).

A més, artistes de diferents racons del món completen la programació amb figures com el líder del grup Snarky Puppy, Michael League, que presentarà Bokanté el 10 de juliol. El 14 de juliol Tigran Hamasya, pianista de jazz d’origen armeni, oferirà ‘The Call Within’ mentre que el 15 juliol serà el torn del mite del jazz fusió Billy Cobham.

El cantant espanyol Miguel Ríos presentarà el divendres 16 de juliol un avançament del festival de pop rock que se celebrarà a l’agost. El compositor, cantant i arranjador israelià Avishai Cohen oferirà per primera vegada a Espanya un concert simfònic amb Josep Vicent i ADDA Simfònica el 21 de juliol. Finalment, Mulatu AStatke, geni del jazz africà i una llegenda del ‘afro-*latin soul’, tancarà el Festival el 24 de juliol amb ‘Sketches of Ethiopia’.

El preu de les entrades oscil·la entre els 7 i els 30 euros, tenint en compte els descomptes per a majors de 65 i menors de 30 anys.