El Museu d’Art Contemporani d’Alacant, inaugura «Escala de grises», la seua nova exposició temporal amb fons de la Col·lecció Fundació Caja Mediterráneo. L’exposició, que podrà visitar-se fins al mes de gener de 2020, és possible gràcies al depòsit de les 213 obres de la Col·lecció en el MACA, fruit del conveni subscrit per l’Ajuntament d’Alacant i la Fundació Caja Mediterráneo.
L’edil de Cultura, ha assenyalat «que aquesta nova exposició temporal, torna a mostrar al visitant una obres d’una qualitat excepcional, d’alguns dels artistes més rellevants, amb noms com Joan Cardells, Hannah Collins, Enric Mestre, Iñigo Manglano-Ovalle, Rosa Brun o Sergi Aguilar», i «tot això gràcies una vegada més a les excel·lents relacions que mantenim des de l’Ajuntament amb la Fundació Caja Mediterráneo».
Per la seua part Boyer afirma que «per a la Fundació Caja Mediterráneo és un plaer continuar mostrant a la ciutadania les obres de la nostra Col·lecció d’Art Contemporani gràcies a la col·laboració del MACA i de l’Ajuntament d’Alacant». «Un dels objectius prioritaris que ens hem marcat», afig Boyer, «és obrir el nostre fons artístic i documental a la societat, i amb la inauguració de ‘Escala de grises’ continuem en aquesta línia de treball».
«Escala de grises», reuneix una sèrie d’obres de la Col·lecció Fundació Caja Mediterráneo que tenen en comú reflexionar sobre la matèria i la seua presència física mentre abandonen conscientment el color i a vegades, la forma.
El color en la història de l’art és tan important com la seua negació i la declaració conscient de la seua absència ha sigut igualment pensament revolucionari. Encara que l’elecció del color sempre és un procés químic, el seu significat ha variat segons l’època. El blanc i el negre. La negació del color o la suma de tots. Dos valors cromàtics que donen lloc entre ells, a una escala infinita de graus de lluminositat. De la llum a la foscor: l’Escala de Grises. Un sistema ordenat i gradual de percentatge de negre sobre blanc que porta al gris clar, mitjà i fosc, i a tota una gamma interminable de grisos intermedis.
Des de diferents òptiques i a través de diverses tècniques, aquests artistes han atorgat al material un paper substancial en el debat estètic i conceptual de les seues obres. Han triat textures molt variades: Acer, plom, titani, cristall, ferro, espill o ceràmica i grafit sobre paper, lli o fusta. La matèria es fa conscient i la seua presència es reivindica. De la mateixa manera que el so. Les propietats físiques de cada element converteixen escultures, fotografies, filmacions, pintures i dibuixos en obres complexes que reflecteixen la relació tan intensa que s’ha produït entre l’artista i la matèria.
Mostra de subtils equilibris cromàtics, d’escletxes de claredat per on s’escapa el temps mentre sonen a la sala, literalment, els ressons de la nostra presència.
Artistes
- Sergi Aguilar
- Jordi Alcaraz
- Rosa Brun
- Joan Cardells
- Hannah Collins
- Jon Mikel Euba
- Íñigo Manglano-Ovalle
- Enric Mestre
- José Antonio Orts
- Amparo Tormo
El MACA proporciona un servei de visites dinamitzades per a grups, tant a les col·leccions permanents com a l’exposició temporal, prèvia reserva en el telèfon: 965 213 156 o en el correu: educacion@maca-alicante.es, i amb visites guiades per al públic en general els diumenges i festius a les 12 hores (excepte els dies que hi ha activitat familiar que seran a les 11 hores).
Comentarios