El Museu Arqueològic Alacantí ultima ja els detalls de l’exposició ‘Alacant. Tresors del MARQ’, una exhaustiva selecció de 283 peces procedents dels seus fons que s’exhibirà a partir del pròxim 22 de setembre i fins al 8 d’abril de 2020 en el Museu Nacional d’Iran (MNI) amb seu a Teheran.

Aquest projecte convertirà al MARQ en el primer museu d’Espanya a exposar gran part de la seua col·lecció a Iran. A més, es tracta de la primera vegada que el centre alacantí porta una mostra d’aquesta magnitud a un museu de caràcter nacional, i a més en un país estranger, oferint un recorregut històric pel mediterrani a través de la cultura material i difonent el ric patrimoni arqueològic de la província.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí els detalls d’aquesta interessant proposta al costat del director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés, el director tècnic del museu, Manuel Olcina, i el director d’Exposicions, Jorge Soler.

“Una àmplia mostra de la col·lecció del MARQ viatja per primera vegada fora d’Espanya, concretament a Iran, la qual cosa suposa un gran pas en el nostre camí cap a una major projecció internacional donant-li, a més, visibilitat en un nou context”, ha indicat Parra, qui ha afegit que aquesta acció “confirma que la col·lecció del museu alacantí genera gran interés i admiració en centres tan rellevants com el d’Iran. Fins ara hem portat peces o algunes xicotetes col·leccions, però cap com aquesta, que suposa traslladar prop de 300 obres”.

Les peces seleccionades abasten des de la prehistòria fins a l’època moderna (s. XVIII) i predomina la ceràmica, encara que també s’inclouran grans conjunts de metall, pedra i os. Segons ha explicat Olcina, totes les peces, algunes d’elles inèdites, són originals a excepció de quatre reproduccions: la mà de bronze de Lucentum, la Dama d’Elx, la làpida commemorativa de la fundació d’una mesquita del Ribat de Guardamar i la làmina de plom de Serreta amb escriptura grecoibérica. Entre les peces més desconegudes pel públic destaquen una gran tinaja ibèrica amb un genet pintat o una xicoteta escultura romana, depositades actualment en el magatzem visitable del MARQ.

La mostra ofereix un panorama històric a través de la cultura material, seguint el format de la qual s’exhibeix sobre Iran en el MARQ. El projecte i execució museogràfica és a càrrec del Museu Nacional d’Iran, mentre que el museu alacantí ha proporcionat també textos, fotografies, dibuixos, mapes i recursos audiovisuals per a contextualitzar les peces i elaborar un relat històric d’aquesta zona del mediterrani des de la primera ocupació humana fins a les albors del món contemporani, ha detallat Soler.

El comissariat és col·lectiu ja que ho conformen doctors i llicenciats en Història del MARQ i de la Fundació, recaient la coordinació en els tres conservadors d’aquest; Rafael Azuar, a més d’Olcina i Soler. Des del museu alacantí també s’ha realitzat el catàleg, amb una vintena d’articles, que serà editat en llengua farsi pel Museu Nacional d’Iran. El muntatge de les peces estarà assistit per tècnics del MARQ, que vetlaran per garantir la seguretat i condicions d’aquestes tant en el trasllat com en l’exhibició.

L’exposició també albergarà documents facsímils de l’Arxiu General de Simancas que tracten la relació entre la dinastia safavi i la monarquia hispànica dels Àustries i que han constituït en el museu una exposició complementària comisariada pel professor José Cutillas.

Les peces viatjaran a partir de la setmana vinent per via terrestre i marítima fins a la república islàmica, juntament amb les quals han format part de la mostra de ‘Iran. Cultura de Civilitzacions’. Una vegada allí, es mostraran en dues sales amb un espai expositiu de 600 metres quadrats format, principalment, per vitrines i panells.

Paral·lelament, s’ha previst un cicle de conferències a Teheran per a el mes vinent de desembre coincidint amb l’equador de l’exposició.

Balanç ‘Iran. Bressol de Civilitzacions’

L’exposició del MARQ que podrà veure’s a Teheran és fruit del conveni de col·laboració subscrit amb el MNI. Aquest acord ha permés portar prèviament a Alacant ‘Iran. Bressol de Civilitzacions’, una col·lecció inèdita que recorre a través de 195 peces –moltes d’elles procedents de jaciments reconeguts Patrimoni de la Humanitat- la trajectòria d’una de les cultures més remotes i prolífiques de la història.

La mostra iranià, que romandrà exposada fins diumenge que ve 1 de setembre en el MARQ, ha rebut des d’el mes de març passat un total de 94.236 visites, la qual cosa posa de manifest l’ampli interés que ha despertat entre alacantins i turistes. Abril, amb 18.477 persones, i maig, amb 21.592 persones han sigut els mesos que han registrat una major afluència de públic, coincidint, respectivament, amb les vacances de Setmana Santa i amb efemèrides com el ‘Dia internacional dels Museus’ per al qual el centre va organitzar un complet programa d’activitats amb entrada lliure, ha indicat Cortesa.

Així mateix, amb motiu del comiat de l’exposició, el museu alacantí ha organitzat per a dissabte i diumenge jornades de portes obertes per a tota la família.

Estiueja en el MARQ

D’altra banda, el MARQ conclou un any més amb èxit la seua campanya d’activitats d’estiu del Club Llumiq. Aquesta XV edició s’ha celebrat entre l’1 de juliol i el 23 d’agost i s’han inscrit a la mateixa 347 xiquets de 6 i 14 anys, la majoria de municipis de la província, però també alguns procedents de València, Madrid, Terrasa i Barcelona i fins i tot de Rússia, Ucraïna, Itàlia o Bèlgica.

La mostra ‘Iran. Cultura de civilitzacions’ ha centrat el contingut de les activitats, la qual cosa ha portat als xiquets a viatjar a un lloc poc conegut donant-los la possibilitat de descobrir un país on es van desenvolupar grans civilitzacions que han deixat un enorme llegat patrimonial per a la humanitat. Tallers de ceràmica islàmica, orfebreria i catifa persa o escriptura àrab, a més de yinkanas, jocs de pista i concursos de dibuix són algunes de les moltes activitats que han gaudit els més xicotets.

Amb totes aquestes xifres, tal com ha indicat el gerent de la Fundació MARQ, al llarg d’aquest 2019 el museu i els seus jaciments han rebut la visita de prop de 150.000 persones.