Museu d’Art Contemporani segueix amb la seua tendència a l’alça, aconseguint en 2019 la seua xifra més alta de visitants des de la seua obertura en 2011. Els 84.888 visitants de l’any 2019, suposen un augment de quasi mil visitants, respecte a l’any anterior. Tal com ha ocorregut durant anys anteriors, els assistents al centre museístic continuen sent majoritàriament internacionals (64,13%), d’Alacant capital i la província (23.96%) i de la resta d’Espanya (11,91%).
Si observem les dades de visitants estrangers, les nacionalitats que més acudeixen al MACA continuen sent Regne Unit (21.26%), França (19,11%), Alemanya (15,13%), seguits en menor percentatge de Bèlgica, Itàlia Rússia, Dinamarca i els Estats Units. El balanç de 2019, deixa una altra dada important, i és la tendència a l’alça de visitants d’Alacant capital i província, augmentant considerablement respecte a l’any passat.
El museu, tal com ha assenyalat l’edil de Cultura, Antonio Manresa, «creix any rere any, i ho fa amb l’encomiable esforç de tot el seu equip, encapçalat per la seua restauradora Rosa Castells, i la seua labor diària per a conservar, difondre i mostrar les seues col·leccions, permetent que l’activitat museística siga cada dia major».
«Des de l’Equip de Govern estem treballant per a continuar millorant tant el pressupostos com els mitjans per a impulsar l’activitat de la principal pinacoteca i mostra escultòrica municipal, que representa el MACA, que és la principal referència en art contemporaneo de la ciutat amb el major llegat d’Eusebio Sempere com a referència obligada», ha ressaltat l’edil.
La conservadora del Museu, Rosa Castells valora «molt positivament les xifres de visitants sempre entenent que si bé són importants, ho és molt més que cadascun dels visitants que acudeix al museu per la raó i la manera que siga, tinga una experiència satisfactòria i gaudi de la visita».
Castells ha assenyalat que «al llarg de l’any ressalten a més les importants relacions de col·laboració que s’han establit amb altres institucions bé per a dur a terme exposicions o per a les activitats, així com l’imprescindible suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana per a dissenyar i completar la programació. El museu continuarà apostant per aqueixa línia d’exposicions i activitats tan variada amb el ferm propòsit d’educar la mirada i reflexionar sobre la contemporaneïtat».
El MACA ha vist augmentada la seua xifra de visitants també en els seus canals de comunicació online. Mentre que les visites presencials freguen els 85.000 visitants, les del seu web i xarxes socials, aconsegueixen les 238.000, així com els assistents a les activitats realitzades, que han aconseguit les 18.664 persones i els escolars atesos, que ascendeixen a 43.57.
Maresa ha assenyalat finalment que el MACA continuarà en 2020 amb la seua cuidada oferta expositiva, que tindrà el seu inici amb la pròxima exposició temporal «Mira’m», Retrats en la Col·lecció «la Caixa» d’Art Contemporani i la inauguració del qual està prevista a la fi de gener.
Huit exposicions temporals
Durant 2019 el MACA ha realitzat huit exposicions temporals a les seues sales i espais del museístics: Fotoalimentación de Luis Gordillo acabada a la fi de gener de 2019; Construint històries. Col·lecció Fundació Coca-Cola; Llum i moviment. L’avantguarda cinètica a París 1950-1975; Abans de l’Art. 50 anys després; Escala de grises. Obres de la Col·lecció Fundació Caja Mediterráneo; Només a dues veus d’Isidro Blasco; No dic més que el que no dic. Pablo Picasso i un segle d’artistes i Jardí autòmat d’Olga Diego i ha format part d’onze exposicions temporals en diferents museus i centres d’art com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Madrid; MUSAC, Museu d’Art Contemporani de Castella i Lleó; Sala La Nau, Universitat de València, el CADA d’Alcoi o el IAAC Pablo Serrano, Zaragoza, a través dels préstecs de les obres de les diferents col·leccions.
Les propostes didàctiques i els diferents itineraris educatius, adaptats per a tots els nivells, el seu programa d’educació social i les activitats per a tots els públics, són els altres dos pilars en els quals el museu ha basat en 2019, i continuarà fent la seua programació. Amb ells, ha aconseguit acostar les seues col·leccions a un públic tant escolar, com a familiar i a col·lectius vulnerables, que acudeixen de manera periòdica a gaudir dels tallers i esdeveniments que es programen durant tot l’any.
Moltes d’aqueixes activitats periòdiques es mantenen en 2020 com: La taula de l’arquitecte, Contes per a bebés, Contes en el MACA, Laboratoris de Lletres i Imatges, PhotoAlicante, Abril en Dansa, Bookcrossing, Museum Week, DIM, Nit en blanc, els Tallers de Músiques Gràfiques o les visites guiades dels diumenges. D’altra banda s’incorporaran nous cicles d’activitats com Lydemiva, Noves Narratives o Tallers.
Comentarios