El Centre Cultural Les Cigarreras ha llançat durant aquest any el seu primer programa de Residències, organitzades i produïdes per Edusi Alacant -Àrea Les Cigarreras. Els pròxims divendres i dissabte, 15 i 16 de desembre, es mostraran al públic les creacions artístiques dels residents, que abasten diverses disciplines. L’accés és lliure per a totes les activitats.
Aquest programa s’ha desenvolupat gràcies al suport dels Fons Feder, la Regidoria de Cultura, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Idensitat i la Generalitat de Catalunya. En les residències creatives es dona suport als processos de creació i es desenvolupa una proposta organitzada que proposa fomentar la trobada entre els diferents agents de l’ecosistema del centre, amb l’objectiu d’acompanyar els processos, trobades i converses que es generen en aquest entorn de creació i convivència.
La regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, ha volgut agrair «el treball realitzat per tots els participants en les diferents residències durant l’any, en el qual han bolcat de manera ressenyable la seua creativitat i professionalitat». Al mateix temps ha destacat la labor en la gestió de les residències per part dels col·lectius La Cuarte Pell, TodoBien, Daguten i Idensitat.
Programa
• Aterra residencia
Divendres 15 a les 19.30 hores en la Caixa Blanca.
Xicotet vocabulari per a un gran secret, d’Abel Jaramillo. Xicotet
vocabulari per a un gran secret planteja un treball híbrid entre imatges, textos i objectes que dialoguen a través del muntatge. La idea de muntatge vinculada a la imatge en moviment es desplaça ací cap a una idea espacial i desbordada, tibant les relacions entre la paraula, l’espai i la imatge.
Kiss, de Marina Babau. Kiss consisteix en la cerca i recopilació de retallades d’imatges trobades en internet, mitjans de comunicació i xarxes socials públiques, de persones besant-se. Aquestes fotografies mostren a persones que posteriorment van ser assassinades per qui les està besant.
• Aterra un temps al mitjà.
Dissabte 16 des de les 11 hores en la Caixa Blanca i Jardí Vertical de Les Cigarreras
Amb els fulles oposades, de Laura Palau. Amb els fulles oposades explora les dues cares de les plantes tòxiques del Benacantil. El projecte formula una línia narrativa i amb la col·laboració d’Andrea Gabriela Cabrera Cuevas, alquímica de la zona, rastreja les possibilitats curatives i destructives de la flora.
Habitar el buit, de Marina Irurzun i Irene Moreno. Proposa com un desafiament a les normes en un solar del barri de Sant Antón.
• Residències Idensitat
Divendres 15 a les 18 hores. Desfilada que començarà a la platja del Postiguet i finalitza en Les Cigarreras amb la presentació en la Caixa Negra.
Estètiques transversals. / silenciat ~ reactivat. Shell Talk de Sally Maclachlan i Eva Joy. Un projecte de col·laboració comunitària amb tallers i petxines marines parlants per a amplificar les històries que ens connecten amb la mar i entre nosaltres, reactivant els espais portuaris i costaners.
• Residencies mediació i inclusió Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Presentació dissabte 16 a les 11 hores en la Caixa Negra de Cigarreras
Tercera edició és un projecte en execució que va donar principi el mes de març, que sorgeix sota la premissa de posar en valor el testimoniatge de persones adultes majors. A través d’una publicació gràfica (fanzine o periòdic) i cassete divulga la riquesa que resideix en la crònica de vida d’aquestes persones.
• La Llavor artística.
Presentació dissabte 16 a les 12.30 hores en la Caixa Negra de Cigarreras.
La Llavor Artística és un programa de residències artístiques dirigides a deu joves artistes amb discapacitat intel·lectual amb l’objectiu de generar una llavor de creació inclusiva i diversa en el Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant. Un lloc on puguen potenciar els seus recursos i capacitats a través de la creació artística, promovent el seu desenvolupament personal i una major autonomia personal i social. Amb aquestes residències, el CMCV fa costat a joves creadors i artistes amb discapacitat intel·lectual en totes les fases del procés de producció, construint un espai de trobada, coneixement, experimentació, producció artística i investigació com a via per a la inclusió, i per a donar resposta a les seues necessitats expressives, emocionals i creatives.
Després de la presentació es projectaran els curts «La Llegenda de Fuldenberg» i «Escola de Monstres» creat pels residents durant els mesos de novembre i desembre.
Comentarios