Divendres que ve 14 d’octubre donarà principi la 35a edició del cicle de conferències Tardor Cultural, una iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Petrer i l’Obra Social de Caixapetrer amb la col·laboració de la SEU universitària de Petrer.
Fernando Portillo, regidor de Cultura, ho ha catalogat com “un dels cicle de conferències més prestigiosos de la província d’Alacant i el més prolongat en el temps per la qualitat de les conferències”, recordant que, durant els seus 35 anys d’història, Petrer ha acollit més de 400 conferències de persones tan rellevants com “el Cardenal Tarancón, Manual Fraga, Carmen Alborch, Cayo Lara, Pedro Zerolo, Forges, Juan José Millás, Pedro Piqueras, Federico Mayor Zaragoza, el jutge Garzón, el jutge Joaquim Bosch…”.
Per part seua, Ramón Blanquer, representant de l’Obra Social Caixapetrer, ha assenyalat que “hem de felicitar-nos tots perquè mantindre 35 anys ha sigut segur gràcies al bon acolliment que ha tingut aquest cicle de conferències, aquesta aposta per la cultura”. Blanquer també ha ressaltat per a aquest èxit la “actualitat i la varietat en la temàtica” de les conferències.
La 35a edició de la Tardor Cultural portarà fins a Petrer al director de Infolibre Jesús Maraña Marcos; a la consultora de criança Míriam Tirado Torras; al periodista mediambiental José María Montero Sandoval; al fotògraf Gervasio Sánchez Fernández; i a la corresponsal de guerra Mónica García Prieto. Totes les conferències tindran lloc els divendres, a les 20.00 hores, en la sala d’actes de Caixapetrer.
La primera conferència, prevista per al divendres 14 d’octubre, serà la de José María Montero Sandoval, titulada “Quan el planeta malalta”. Una setmana després, el divendres 21 d’octubre, serà la consultora de criança Míraim Tirat Torrás la que parlarà de “Límits conscients, aprén a establir-los i créixer amb ells”.
El divendres 28 d’octubre, el fotògraf Gervasio Sánchez Fernández centrarà la seua conferència en “Els ulls del dolor”. El divendres 4 de novembre, Mónica García Prieto oferirà la conferència “Ucraïna, una guerra medieval amb tecnologia del segle XXI”. Tancarà el cicle, l’11 de novembre, Jesús Maraña Marcos, amb “Periodisme i democràcia en temps d’incertesa”.
PONENTS
Divendres, 14 d’octubre de 2022 – 20 h

  • Títol: Quan el planeta malalta
  • Ponent: José María Montero Sandoval
  • Proposada: Centre Excursionista de Petrer
    Llicenciat en Ciències de la Informació. Periodista especialitzat en informació científica, ambiental i agroalimentària. Ha treballat, des de 1982, en premsa escrita, ràdio, televisió, revistes especialitzades i mitjans digitals.
    Responsable de l’àrea de Medi Ambient en els Serveis Informatius de Canal Sud Televisió, i director dels programes «Espai protegit» i “Terra i mar». Codirector de l’Escola de Divulgació Científica d’Andalusia i director editorial de la revista iDescubre (Fundació Descobreix). Professor en el Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i en el Curs d’Expert Universitari en Comunicació Agroalimentària (Universitat Sant Jordi). Soci fundador de l’Associació de Periodistes d’Informació Ambiental (APIA). Soci d’honor del Col·legi Professional d’Ambientòlegs d’Andalusia. Membre del Comité Científic del Congrés Internacional sobre Canvi Climàtic (SOCC) i del Comité Tècnic de l’Agenda 21 d’Andalusia. Assessor de l’Estratègia Navarresa d’Educació Ambiental i de l’Estratègia Andalusa d’Educació Ambiental. Membre del Comité Científic del Congrés Andalús d’Educació Ambiental. Membre del Comité d’Experts de l’Estratègia Local davant el Canvi Climàtic de Sevilla. Membre de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió.

Divendres, 21 d’octubre de 2022 – 20 h

  • Títol: Límits conscients, aprén a establir-los i créixer amb ells
  • Ponent: Míriam Tirado Torras
  • Proposada: Associació Mamantial
    Consultora de criança conscient, escriptora i periodista especialitzada en maternitat, paternitat i criança. Autora de 14 llibres i contes entre els quals es troba ”Límits», “Rabietas”,»El fil invisible” i «Tinc un volcà”. Acompanya a famílies a entendre i connectar amb els seus fills/as.
    En la seua conferència ens parlarà del perquè posar límits sovint ens costa i ens resulta incòmode: ens estarem equivocant? Quan hem de començar a posar límits? Els entendrà? I si s’enfada? Com podem posar límits de manera respectuosa i conscient? Com gestionar els conflictes que esclaten quan posem límits? Diferència entre límits i normes. I si se salta els límits? I si se salta les normes? Què fem?

Divendres, 28 d’octubre de 2022 – 20 h

  • Títol: Els ulls del dolor
  • Ponent: Gervasio Sánchez Fernández
  • Propuesta: Seu Universitària de Petrer
    Nascut a Còrdova a l’agost de 1959, Gervasio Sánchez és periodista des de 1984 i viu a Saragossa des de fa 34 anys. Els seus treballs es publiquen en Herald d’Aragó, col·labora amb la Cadena Ser i la BBC i dirigeix des del 2001 el Seminari de Fotografia i Periodisme d’Albarrasí.
    És autor de més d’una dotzena de llibres fotogràfics. En 2001 va coordinar al costat de Manuel Leguineche el llibre Els ulls de la guerra (Homenatge a Miguel Gil) i en 2004 va publicar el llibre literari Salvar als xiquets soldats.
    Ha rebut els premis de les Associacions de Premsa d’Aragó, Almeria i Còrdova, els premis Cirilo Rodríguez, Drets Humans, Ortega y Gasset, Rei d’Espanya en dues ocasions, Julio Anguita Parrado, Bartolome Ros, Jaime Brunet, Guernica per la Pau i la Reconciliació, José Maria Portell, José Antonio Labordeta i en 2009 se li va concedir el Premi Nacional de Fotografia. És enviat especial per la pau de la UNESCO des de 1998. En 2004 el govern d’Aragó li va entregar la Medalla al Mèrit Professional, en 2011 el govern d’Espanya li va concedir la Gran Cruz de l’Ordre Civil de la Solidaritat Social i en 2019 va rebre la Medalla d’Or de la Creu Roja Espanyola. És fill adoptiu de Saragossa i és president d’Honor de l’Associació Fotogràfica Cordovesa (AFOCO).

Divendres, 4 de novembre de 2022 – 20 h

  • Títol: Ucraïna, una guerra medieval amb tecnologia del segle XXI
  • Ponent: Mónica García Prieto
  • Propuesta: Regidoria de Cultura i Patrimoni
    Nascuda a Badajoz en 1974, és una periodista espanyola, reportera internacional per a diferents mitjans de comunicació espanyols, reconeguda i guardonada amb importants premis periodístics. És llicenciada en Periodisme per la Universitat Complutense. Al llarg de més de vint anys ha sigut corresponsal a Roma, Moscou, Jerusalem, Beirut, Bangkok i Shanghái, i ha recorregut el món com a reportera centrant les seues cobertures en la denúncia dels abusos als drets humans en temps de guerra i en la defensa dels civils.
    Va començar la seua carrera cobrint l’alçament zapatista de Chiapas, el primer dels molts conflictes que ha cobert en aquestes últimes dècades, on ha viatjat a informar sobre conflagracions com la segona guerra de Txetxènia, la guerra de Geòrgia, el conflicte de Macedònia, les invasions de l’Afganistan i l’Iraq i la subsegüent guerra civil iraquiana, múltiples atacs contra Gaza, la guerra del Líban, la guerra de Síria 2​ i la guerra d’Ucraïna, així com les revoltes de la Primavera Àrab, entre altres.
    La seua carrera s’ha centrat en Orient Pròxim, Àsia Central i el Sud-est Asiàtic. La seua carrera s’ha desenvolupat principalment en les pàgines del diari El Mundo, al principi com a reportera de plantilla i després com a freelance. Com a reportera freelance també ha treballat en Periodisme Humà, Cuartopoder, Revista 5W, La Marea, Cadena SER o ABC entre altres.
    Des que va tornar a Espanya en 2019, combina la seua activitat com a reportera internacional amb reportatges en profunditat sobre la realitat social espanyola. Va estar informant sobre l’agitada investidura del president Joe Biden als EUA, ha viatjat en diverses ocasions a cobrir la guerra d’Ucraïna i va romandre durant més d’un mes a bord del Open Arms relatant els rescats de refugiats. A Espanya va informar sobre la crisi de la Covid o el perillós pas de refugiats fins a França a través del riu Bidasoa, a Irun, recorrent en aquesta ocasió al podcast, un format que ha continuat alternant amb els seus reportatges escrits i assajos.
    Al costat de Javier Espinosa va publicar en 2016 el llibre Síria, el país de les ànimes trencades. De la revolució al califat del ISIS i, un any més tard, La llavor de l’odi. De la invasió de l’Iraq al sorgiment del ISIS. També ha participat en altres llibres com Totes, cròniques de la violència contra les dones de l’Editorial Libros.com, o Explicar-ho per a no oblidar, al costat de Maruja Torres, publicat per la Col·lecció Veus de Revista 5W i portat al teatre de la mà de l’actor i director Miguel Rellán.

Divendres, 11 de novembre de 2022 – 20 h

  • Títol: Periodisme i democràcia en temps d’incertesa
  • Ponent: Jesús Maraña Marcos
  • Propuesta: Regidoria de Cultura i Patrimoni
    Va nàixer al poble lleonés de Sahagún, en 1961. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, va iniciar la seua marxa professional en el diari Informacions de Madrid. En la premsa va passar més tard a treballar com a reporter en el Diari Ja. Va col·laborar amb Televisió Espanyola en el programa Si jo fora president, i més tard en el programa Hora Zero en Antena 3 amb Jesús Hermida. Va continuar la seua carrera en diferents revistes i setmanaris des de 1985 en el Grup Zeta: redactor de la revista Temps i cofundador de la revista Tribuna en 1988.
    El seu retorn al periodisme diari es va produir en 1995 en el diari El Mundo com a redactor cap. En 1999 es va incorporar a Interviú, sent nomenat director de la publicació. Al novembre de 2001 va participar en la tertúlia de l’emissora Onda Cero La Brúixola. En 2002 va assumir la direcció del conjunt de les revistes del Grup Zeta i des de 2005 es va fer càrrec de la direcció de la revista Temps de Hui. En 2005 va començar a participar en les tertúlies polítiques Madrid opina, de Telemadrid. Col·labora en els programes d’RTVE «Els desdejunis de TVE», «59 segons», i «En dies com hui» en Ràdio Nacional d’Espanya. També apareix de manera habitual en els debats dels programes La Sisena Nit i Roent (La Sexta).
    Des de 2007 fins a 2010 va ocupar el càrrec de subdirector en el periòdic Públic. Després de la partida del seu anterior director, Félix Monteira, en ser nomenat aquest secretari d’Estat de Comunicació. Embull va ser director de Público fins que va deixar de publicar-se el diari en la seua edició en paper en 2012. En 2013 va fundar el mitjà en línia Infolibre, web de la qual és director