El president del Centre d’investigació i Difusió de la Ceràmica Nolla (CIDCeN), Xavier Laumain, la secretària del Centre, Ángela López Sabater, i el tècnic del Museu de Villena (MUVI), Jesús García Guardiola, van presentar aquest dimarts el llibre d’actes “El mosaic Nolla i la seua dimensió internacional”, que recull les intervencions de l’II Congrés Nacional sobre el mosaic Nolla celebrat a Barcelona i que reuneix articles d’exemples a Villena i comarca.
La cita, que va tindre lloc en l’hall del MUVI, es produeix a Villena com a reconeixement al gran llegat de ceràmica Nolla existent i catalogat a la ciutat com en alguns municipis de la comarca de l’Alt Vinalopó. La ceràmica Nolla, es va popularitzar a mitjan segle XIX entre les classes altes de la burgesia en els seus habitatges i consisteix en representacions de tessel·les a mode de mosaics d’un material de gres d’altes prestacions.
Villena i la seua comarca tenen catalogades 25 immobles que encara conserven peces de ceràmica Nolla, que sumen quasi un centenar de mosaics, la qual cosa situa a aquesta àrea geogràfica com una de les més importants per la conservació d’aquestes estructures.
Llibre d’actes
El llibre d’actes que es va presentar recull la participació d’arquitectes, aparelladors, historiadors de l’art, restauradors i arqueòlegs. En el mateix es van presentar diferents projectes d’investigació i estratègies d’intervenció entorn dels mosaics Nolla en llocs com Barcelona, València, Cartagena, Sevilla, Màlaga i a la nostra comarca de l’Alt Vinalopó.
Villena va ser present en aquest Congrés Nacional gràcies a l’estudi realitzat per Jesús García, Alberto Ochoa i Joaquín Barceló, sota el títol “El llegat Nolla en l’Alt Vinalopó (Alacant)”. Durant la investigació es van localitzar 25 immobles amb mosaic Nolla en l’Alt Vinalopó, amb un total de 83 mosaics conservats, si bé en data de hui els autors ja porten més d’un centenar catalogats.
Aquestes actes van ser presentades el passat 20 de novembre a Barcelona en el Col.legi d’Arquitectes de Catalunya i l’1 de desembre a València en el Centre Cultural la Beneficència. Des del Centre d’Investigació i Difusió de la Ceràmica Nolla s’ha volgut presentar aquestes actes a Villena i no en altres llocs, donant que en el nostre municipi es porta treballant en l’estudi i investigació d’aquesta mena de mosaics modernistes des de l’any 2015, comptant amb alguns excel·lents exemples, pel seu disseny i valor patrimonial.
La presentació de tota la documentació generada en el Congrés Nacional va comptar amb l’actuació musical del Grup de l’Aula de Viola del Conservatori de Villena, sota la direcció de Francisco Serra. S’interpretaran obres musicals de l’hongarés Béla Bartók, compositor coetani a molts dels mosaics Nolla del nostre municipi.
Comentarios