Elda comptarà amb un monument destinat a recordar i homenatjar la memòria de les víctimes eldenses en els camps de concentració de l’Alemanya nazi. L’obra, realitzada per l’artista local Carlos Martínez García, s’inaugurarà el divendres (12.30 hores) enfront de la rotonda de les Falles d’Elda i el Mercat Central, entre els carrers Santa Bàrbara, Amadeo Vives i 2 de Maig.

L’escultura consta d’un bloc de pedra natural de Bateig d’unes quatre o cinc tones, a les quals s’afigen dos membres del cos humà, una cama i un peu, en situació d’aixafament: “L’obra representa els treballs en la pedrera de Mauthausen, on els presos treballaven en unes condicions infrahumanes portant contínuament pedres de granit de 20 quilos”, ha destacat l’autor, Carlos Martínez, mostrant-se “molt agraït per poder contribuir a la cultura a través d’aquest espai urbà a la meua ciutat”.

Per part seua, el regidor de Patrimoni Històric, Estimat Navalón, ha indicat que “l’homenatge a les víctimes eldenses en els camps de concentració nazis serveix per a complir un mandat del ple de l’Ajuntament d’Elda, però a més també enviem un missatge a través del monument per a no deixar indiferent a ningú”.

En aqueix sentit, l’arqueòleg municipal de la ciutat, Juan Carlos Marquéz, ha assenyalat que en l’obra s’inclouran els noms dels deu ciutadans locals dels quals hi ha constància en diferents camps de treball nazis: “S’ha realitzat una investigació molt rigorosa per a concretar els noms d’aquests eldenses, encara que potser aquesta llista es veu ampliada en el futur, perquè poden aparéixer encara més”, destacant que, “dues famílies de les víctimes encara viuen a Elda i acudiran el divendres a la inauguració”.

 Márquez ha detallat l’arribada dels eldenses als camps de concentració: “Són persones que després de la Guerra Civil van haver d’exiliar-se a França, on passen moltes calamitats i alguns d’ells s’allisten en l’exèrcit francés”. No obstant això, després de l’armistici amb els alemanys “són traslladats als camps de treball, ja que el Govern espanyol no els va reconéixer la seua ciutadania, passant a ser presoners de guerra apàtrides”, ha assenyalat l’arqueòleg municipal.

Al marge del caràcter simbòlic d’homenatge a la memòria de les víctimes, Márquez també ha ressaltat la importància d’aquest monument “com a símbol de la lluita contra la intolerància i la violència, ja que ha de ser un espai que no deixe indiferent.