Els Mercats municipals d’Alacant han guanyat el Premi Nacional METRAE al millor projecte de sostenibilitat col·lectiva atorgat per la Confederació de Mercats Tradicionals d’Espanya a la campanya ‘El Rasca del Mercat’, creada per a conscienciar als ciutadans de la importància de reduir l’ús de bosses de plàstic promocionant la utilització dels tradicionals cabassets.

La regidora de Mercats, Comerç, Hostaleria i Consum, Lidia López, va arreplegar el premi en la gala celebrada aquest dilluns, en la IV Trobada de mercats tradicionals, que ha tingut lloc a Sevilla, a la qual també va acudir la directora general de Comerç, Artesania i Consum de la Comunitat Valenciana, Maribel Sáez.
La regidora Lidia López va agrair el reconeixement destacant que “és un honor rebre el guardó que reconeix el treball i lloc que ocupen els nostres Mercats municipals que són un dels emblemes de la ciutat i exemple”, al temps els va posar en valor manifestant que “han sabut reinventar-se, adaptar-se als nous temps i convertir-se en un referent a seguir i per això conquisten les primeres opcions de compra dels ciutadans per la seua qualitat, productes frescos i de quilòmetre zero i la seua atenció personalitzada”.
Els premis METRAE s’han impulsat per a promoure i divulgar la importància dels mercats municipals en tota Espanya. En aquesta edició, el jurat ha reconegut la iniciativa dels mercats d’Alacant com a exemple nacional. La campanya sostenible premiada està molt arrelada a la ciutat i ha sigut finançada per l’Ajuntament d’Alacant a través de la regidoria de Comerç i Mercats, i la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
La regidora de Mercats va subratllar que «els premis també reconeixen l’esforç, inversió i ferma aposta que hem realitzat pels Mercats des de l’Ajuntament d’Alacant junt la Generalitat Valenciana i l’associació de Mercats per a promocionar-los, fomentar-los i assegurar el seu futur a la ciutat».
Amb ‘El Rasca del Mercat’ s’aconsegueix recuperar el foment del cabasset, un cabàs que representa la cultura popular alacantina i posa en valor l’artesania com a senya d’identitat de la província d’Alacant, ja que s’ha fabricat en vímet per artesans de Gata de Gorgos i fomenta el canvi d’hàbits diaris per a construir entre tots un futur millor i més sostenible.
“Els mercats estan més forts que mai, s’han posicionat com un punt de referència en el sector comercial, són essencials en el proveïment de la població, i ens sentim molt satisfets de la seua evolució, increment de vendes i xifres històriques d’obertures. Les noves campanyes sostenibles dels quatre mercats també es converteixen en un exemple a seguir i són ja una referència nacional amb aquest premi del qual estem molt orgullosos”, va asseverar l’edil Lidia López.
València serà en 2025 la seu de la V edició del Congrés Nacional
En la gala s’ha anunciat que València serà la seu de la V edició del Congrés Nacional de la Confederació de Mercats Tradicionals d’Espanya, i també s’ha reconegut a l’Ajuntament de València per la seua campanya promocional “Els mercats més vius que mai” amb el premi a la millor campanya institucional.
Així com en la IV trobada de mercats tradicionals, celebrat el 27 i 28 d’octubre, la regidora de Comerç de l’Ajuntament d’Alacant, Lídia López, va intervindre com a ponent en una de les taules de treball sobre la conciliació de l’activitat comercial en els Mercats, que va ser moderada pel gerent del mercat de la Boqueria
En aquest fòrum, es van intercanviar experiències i l’edil Lidia López va assenyalar en la seua taula de treball que “els Mercats de proveïments són part del motor de l’activitat comercial i s’han convertit en un dels atractius de la ciutat, i els esforços han de centrar-se en buscar l’equilibri entre la compra habitual del client local i les visites dels turistes”.