Sota el títol ‘Seriació i cromatisme cinètic’ el Museu de Belles Arts d’Alacant ha inaugurat aquest matí una exposició dedicada a Eusebio Sempere i Felipe Pantone, un diàleg entre l’obra gràfica de tots dos artistes, units pel llenguatge geomètric i les percepcions visuals.

Tal com ha explicat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, durant la presentació, el projecte expositiu sorgeix com a homenatge a l’artista d’Onil, en complir-se enguany el centenari del seu naixement. “La idea era aportar una cosa nova als actes que s’han celebrat fins ara entorn de Sempere, i l’equip del MUBAG va veure la possibilitat d’incloure obra d’un artista jove i tractar el moviment artístic de l’abstracció geomètrica i el cinetismo des d’una perspectiva de l’art actual, aconseguint punts de trobada malgrat els temps i espais que separen a tots dos creadors”, ha puntualitzat el diputat.

L’exposició compta amb 28 serigrafies de Sempere pertanyents a la col·lecció de Diputació d’Alacant -que en total conserva 53 obres de l’artista alacantí-, i altres 28 serigrafies de la col·lecció particular de Pantone. A més, s’exposa l’obra més gran exposada en tota la història del museu, un mural realitzat per Pantone de més de 5 metres d’alt i quasi tres metres d’ample. La inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins el mes vinent de juny, ha comptat també amb la participació del director del MUBAG, Jorge A. Soler i dels comissaris Óscar García i María José Gadea

Organizada en col·laboració amb la Plataforma d’Art Contemporani (PAC), el discurs expositiu de la proposta confronta l’obra de cada artista. Sempere, pioner i introductor de la serigrafia a Espanya, experimenta amb una gamma cromàtica que persegueix reflectir els colors de la naturalesa i l’anhel per descobrir les potencialitats de la llum. Mentre que Pantone, vinculat al grafiti en els seus inicis, explora els llenguatges d’un món digital i hiperconectado per a aprofundir en el color i la llum. “Els uneix les seues creacions, en ocasions cinètiques i en altres més líriques, fruit de la contemplació del paisatge i el consum d’imatges, que ens generen percepcions abstractes” han matisat els comissaris.

D’altra banda, amb motiu d’aquest projecte s’ha canviat l’exposició de la planta baixa del museu, passant de l’informalisme al grup d’artistes inscrits en l’abstracció geomètrica i l’art òptic i que formen part de la col·lecció de la Diputació com Victor Vasarely, Carlos Cruz-Díez o Julio Le Parc, entre altres.

Eusebio Sempere (Onil-Alacant, 1923-1985)

És un dels artistes alacantins més reconeguts internacionalment. Es va formar en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València i una beca a París li va permetre conéixer el cinetismo i l’art òptic. Al costat d’Abel Martín va adquirir coneixements de la tècnica de serigrafia i ja a Madrid va començar a ser conegut pels seus treballs d’estampació i per la participació en exposicions de l’avantguarda del moment. Sempere va apostar per la geometria i va ser pioner en el seu estil internacional amb exposicions en la Biennal de Venècia o en el Museu d’Art Modern de Nova York.

Felipe Pantone (Buenos Aires-Argentina, 1986)

Aquest artista argentí es va traslladar molt jove a Espanya i va començar a experimentar amb el grafiti als 12 anys a Torrevella. Es va llicenciar en Belles arts a València, on té el seu estudi i des d’on aborda el dinamisme, la transformació, la revolució digital i temes relacionats amb l’actualitat. Els seus murals, instal·lacions, pintures i escultures es troben en museus, galeries d’art i ciutats de tot el món.