El pròxim 1 d’abril, la plaça Sèneca acollirà la 52a edició de la Fira del Llibre d’Alacant que, organitzada per la regidoria de Cultura, s’estendrà fins al dia 10. Enguany, la trobada comptarà amb un total de 18 presentacions de llibres, editats o autoeditats, dels quals un 60% seran a càrrec d’autors nacionals i un 40% establits a Alacant i la seua província.
El lema triat per a aquesta edició és «Passem pàgina» que, d’una banda, “llança el missatge de deixar el passat arrere, però tenint-lo també en compte, per la qual cosa la temàtica triada se centrarà en la novel·la històrica” segons han anunciat el responsable de l’àrea, Antonio Manresa acompanyat per la directora de Makyre Esdeveniments, com a empresa organitzadora de la fira, Macarena Regueiro.
A la programació prevista, a més d’un cicle de conferències, taules redones i 27 activitats infantils, es continuen sumant les activitats de les pròpies casetes en l’Espai Sèneca on es podrà gaudir de les diferents iniciatives de col·lectius i col·laboradors ja que segueix oberta l’agenda.
Antonio Manresa ha incidit en què “la fira se centra en tres potes, d’una banda, l’autor al costat del lector i també al llibreter. Això fa que no puguem prescindir de cap d’elles pel que hem percebut que cada vegada arribem a més gent i per això convidem a tota la societat a participar”.
La FLA compta amb la col·laboració de l’Institut Juan Gil Albert, l’Institut d’Estudis Catalans, Universitat d’Alacant i Associació de Llibreters de la província d’Alacant
Autors nacionals
Entre els nous noms que se sumen a la llista dels quals ja han trepitjat la Fira del Llibre d’Alacant, tant nacionals com locals, hi ha grans referents amb representació de quasi tots els premis literaris, com el Premi Heralde de Novel·la 2022, Javier Pérez Andújar que presentarà ‘L’any del búfal’ o el Premi Nadal 2022, Inés Martín Rodrigo autora de ‘Les formes del voler’. També destaca la presència de Carlos Zanón que presenta el seu llibre ‘Love Song’, Marta Sanz amb ‘Part de mi’ i ‘Enciclopèdia’. La llista de creadors es completa amb Inés Plana, Laura Fernández, Joana Bonet o Daniel Gascón, fins a completar la desena d’escriptors provinents de diferents punts de la geografia espanyola.
Autors locals
Els autors locals també estan representats amb huit diferents perfils i estils per a donar més cabuda, si cap, a tot el públic alacantí amant dels llibres i del propi. Entre ells estarà l’alacantina autora de “Les Dames Fosques II: l’ombra de Magalí”, María José Marcos, Blas Ruiz amb “El conte del llop” que completen la llista d’uns altres com la presentació de “El preu de la quarta paret” a càrrec del seu autor Raúl Barbety ,“Caiguda a l’abisme” de Jorge Zaragoza, “Cançó d’amor per a un monstre” de Fernando Ugeda, “Els nostres missatges” de Gigi Gire, “Qui va matar a Paula Koch?” de Maruja Moyano i “Presons de paper” de Jaume Silvestre.
Lema “Passem pàgina”
Segons ha relatat Macarena Regueiro “durant la pandèmia de la Covid-19, els llibres han sigut la companyia de moltes persones i la FLA pot ser la cita que marque l’abans i el després que necessita la societat alacantina després d’un any tan difícil. Si l’edició passada d’aquesta Fira va tornar a tindre part presencial, significa un avanç cap a l’anomenada «antiga normalitat». La responsable de l’organització recorda que «la vida és com un llibre, alguns capítols són tristos, uns altres són feliços, uns altres són excitants, però si mai dones volta a la fulla mai sabràs el que el pròxim capítol et prepara…”
Visites escolars i concurs literari
Tornen les visites de col·legis a la Fira per a acostar als xiquets a les llibreries, escriptors i, en general, que visquen el món dels llibres. A més, com a complement a aquestes visites, tornarà el concurs literari, en el qual els guanyadors tindran com a regal un lot de llibres. Així, es fomenta que els xiquets aprenguen com es fa un llibre des de crear-lo, escriure’l, dibuixar-lo, i treballar en equip.
També destaquen les activitats dirigides a públic infantil en forma de contacontes, actuacions de marionetes i tallers, i al públic juvenil al qual s’oferirà tallers teatrals i xarrades de còmic i podcast relacionats amb la temàtica de la fira.
La regidoria de Cultura ha valorat positivament la proposta de trobades de l’alumnat amb autors, ja que involucra activament als alumnes que poden intervindre i no es limiten a escoltar. Prepararan l’activitat amb el material seleccionat prèviament per l’autor i consensuat amb el professorat.
Informació d’horaris i accessos
L’horari de la Fira serà dissabte i diumenges de 10.30 a 14.00 i de 17.00 a 20.30, i de dilluns a divendres en l’horari de vesprada. L’accés a les activitats serà gratuït fins a completar aforament. Salve per a les activitats infantils que podran reservar la seua plaça a partir del pròxim dilluns 14 de març des de la mateixa web.
Il·lustradora del cartell
Enguany, la il·lustradora que ha elaborat el cartell de la fira és Olga Lebedkova , alumna de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alacant que ha sigut guardonada amb el “Premi Extraordinari d’Arts Plàstiques i Disseny de grau superior de la Família Professional de Comunicació Gràfica i Audiovisual” en la convocatòria de l’any 2021.
L’artista d’origen ucraïnés ha plasmat en el cartell la idea que “tota la gent d’Alacant estem junts” -com els homes, tant les dones i gent d’altres races, que viu ací – i reflectim el valor europeu d’inclusivitat. Passant la pàgina en una «novel·la històrica» d’Alacant, d’un passat recent tan complex, confús i difícil que era la pandèmia a un futur, que només comença escriure’s amb les ones de l’Esplanada i que esperem, que siga millor”.
Programació, gestió i dinamització
Els objectius perseguits passen per fomentar l’hàbit lector, posant el valor als autors/as locals, donant-li, així mateix, projecció a nivell nacional mentre posa l’accent també en els lectors. L’empresa proposa muntar un fòrum d’opinió en el qual conjuminar a tots els gremis relacionats amb el món literari alacantí, mentre planteja una conferència amb un autor i una persona vinculada al món editorial, de projecció nacional.
Referent a la programació en línia, que no sobrepassarà el 30%, planteja entrevistes amb autors donant un especial protagonisme a les llibreries perquè puguen presentar el seu espai en aquesta programació virtual.
Comentarios