Fins a maig, es podran veure exemplars centenaris procedents de la donació de Edelmiro Trillo
Aquest gènere, que va acostar la literatura al gran públic, és la precursora de formats actuals com les sèries televisives
‘El fulletó: la literatura de kiosko’ és la nova exposició instal·lada a la Biblioteca Central de Benidorm amb la qual es vol recordar aquest gènere tan popular en els segles XIX i XX a partir de col·leccions i exemplars que formen part del fons municipal. La regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha explicat que “a més d’albergar activitats d’animació lectora i presentacions de llibres, les instal·lacions de la biblioteca s’han convertit també en un espai excepcional en el qual desenvolupar exposicions que siguen didàctiques i divulgatives i que al mateix temps ens permeten donar a conéixer el nostre fons bibliogràfic, ja siguen obres adquirides per l’Ajuntament o procedents de donacions particulars”.
En el cas de ‘El fulletó: la literatura de kiosko’ s’exhibeixen “exemplars dels anys 20 del passat segle, procedents de la donació de Edelmiro Trillo, entre els quals destaquen títols d’Eugenio Sue, Víctor Hugo, León Tolstoi i Alejandro Dumas, de qui es pot veure una primera edició en espanyol de 1845 d’una de les seues obres mestres, ‘Els Tres Mosqueters del Rei’, publicada per lliuraments un any abans.
L’edil ha incidit en què “en aquesta mena d’exposicions sempre estan molt present el component didàctic, d’aquí ve que a més li les dues vitrines amb material bibliogràfic també s’hagen instal·lat sis panells per a explicar l’origen, evolució i referents d’aquest gènere literari”. Un gènere, ha precisat, que “encara que ens pot semblar tan llunyà, està més lligat al nostre present del que creem, ja que va donar origen a formats audiovisuals tan habituals i actuals com són les sèries televisives, amb les quals està familiaritzats els públics de totes les edats”.
Encara que tradicionalment el fulletó es va identificar amb literatura d’escassa qualitat, la veritat és que alguns dels grans clàssics del segle XIX es van publicar per lliuraments, elevant el gènere. És el cas de ‘Els Tres Mosqueters’ i ‘El Comte de Montecristo’ de Dumes; la ‘Madame Bovary’ de Flaubert; obres de Dickens; o referents de la literatura russa com a ‘Guerra i Pau’ de Tolstoi o ‘Crim i càstig’ i ‘Els germans Karamazov’ de Dostoievski. Espanya no va ser ni molt menys aliena a aquest gènere, amb escriptors de la talla de Pérez Galdós o Pardo Bazán participant d’ell.
Pellicer ha convidat a “les persones usuàries de la Biblioteca i també als qui no acudeixen amb regularitat a gaudir de la mostra, disponible fins el mes vinent de maig”.
Comentarios