La delegació municipal formada per l’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán; l’edil de Cultura, Elena Benítez; i el director de la Casa de la Cultura, José Ayelo, han viatjat a Madrid on s’ha formalitzat la cessió d’objectius personals del músic i compositor Ruperto Chapí a l’exposició permanent que es troba en el Teatre de Villena. La besneta de Chapí, María Ángeles Tejedor-Casal, ha formalitzat el document de cessió dels objectes que va rebre en herència.
El desig de la besneta de Chapí és que aquests nous objectes se sumen al fons que el Teatre Chapí de Villena ja disposa en les successives donacions d’objectius que s’han produït al llarg dels últims anys.
L’alcalde de Villena ha expressat el seu agraïment a la família del compositor i ha manifestat que “la figura de Ruperto Chapí és molt volguda, respectada i protegida pel poble de Villena. És un dels nostres referents culturals el que assegura que tot el seu llegat musical, però també personal estarà ben protegit, valorat i promocionat parisques les generacions futures”.
Per part seua, l’edil de Cultura va afirmar “sentir-se una privilegiada per viure aquest moment i agraïda per la generositat de María Ángeles, besneta del nostre músic més important. Villena sempre estarà agraïda a Chapí, però mai podrà oblidar els gestos altruistes i la seua família que ha protegit i potenciat la figura més de 100 anys de la seua defunció”.
Tant l’alcalde com la regidora de Cultura ha tingut paraules d’agraïment a “una persona que ha fet això possible. Cal reconéixer la labor d’Encarnación Pérez, amiga de la besneta de Chapí, una veïna de Villena que ha col·laborat al màxim perquè això siga hui una realitat”. Tots dos van agrair la tasca “ingent que realitza el director del Teatre Chapí, Paco Flor, un home molt compromés en la tasca de defensa del llegat i la posada en valor de la figura del nostre músic més important de la història”.
Pintures i objectes domèstics
L’últim lliurament d’objectius del músic villenense consisteix en diverses pintures sota el títol ‘La Inspiració’ i ‘La tempestat’, així com un retrat del compositor realitzat pel pintor Pablo Sarasate. Entre els objectius donats es troba un rellotge de butxaca amb el gravat de ‘R.Chapí’, que va ser un regal del també compositor Emilio Arrieta, amb qui va desenvolupar projectes artístics de manera conjunt. A més, s’ha cedit un mocador de seda amb les inicials del músic, juntament amb una copa i unes tovalloneres fabricades en plata i gravats amb les inicials del compositor villenense.
La família de Ruperto Chapí ha fet donacions al llarg del temps. La primera d’ella va ser en 1985, quan les netes del compositor van entregar material del músic amb el destí de ser exposat a la biblioteca de la ciutat o en qualsevol altre lloc d’accés públic situat a Villena.
Una de les clàusules d’aquesta cessió estableix que totes les peces han d’estar en el Teatre Chapí “on han de romandre, sense que es puguen segregar de la resta, ni traslladar-se a altres dependències. Excepte en exposicions temporals o actes commemoratius que ho requerisquen”.
Comentarios