El projecte d’investigació i divulgació del Cabezo Redondo, liderat pels professors Mauro Hernández, Virginia Barciela i Gabriel García Atiénzar, investigadors de l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, ha sigut guardonat amb una de les prestigioses ajudes concedides per la British Academy, les Leverhulme Small Research Grants. Aquesta és una de les subvencions més competitives del Regne Unit, amb sols un 17 % sol·licituds aprovades.
El projecte, que té una duració d’un any i finançament de 4.480 lliures esterlines, es desenvoluparà en col·laboració amb la investigadora Linda Boutoille, del grup d’investigació Archaeology and Palaeoecology -ArcPal- de la Queen’s University (Belfast).
L’objectiu és estudiar el residu metàl·lic i el microdesgast de les eines lítiques relacionades amb el treball metal·lúrgic trobades en dos tallers documentats en el jaciment arqueològic de l’edat del bronze del Cabezo Redondo, a la localitat alacantina de Villena, utilitzant per a fer-ho les tècniques de microscòpia digital de llum reflectida i mapatge de microfluorescència de raigs X, analítiques que es desenvoluparan en els Serveis Tècnics d’Investigació de la UA.
Aquest projecte parteix de la hipòtesi que en l’edat del bronze del sud-est de la península Ibèrica, els tallers individuals es van poder haver especialitzat a treballar metalls específics (cobre / bronze, plata, or), la qual cosa va en contra de consideracions anteriors. Els principals objectius d’aquesta nova investigació són determinar si aquestes troballes recents poden ser corroborades per l’evidència del Cabezo Redondo i ajudar a reconstruir la cadena operativa de la producció de metal·lúrgia de l’edat de bronze. Amb aquesta investigació, s’esperen obtenir nous coneixements sobre el grau d’especialització en l’artesania metal·lúrgica cap a la meitat del segon mil·lenni abans de Crist.
Comentarios