La col·lecció museogràfica Permanent ‘Boca del Calvari de Benidorm’ ja forma part del Sistema Valencià de Museus, després que la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació haja donat el vistiplau a la sol·licitud traslladada per l’Ajuntament. Així ho ha informat la regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, que ha indicat que “una vegada completat eixe tràmit la nostra col·lecció arqueològica té ja entitat pròpia i les peces que la conformen poden exhibir-se de manera permanent en el nostre Museu Boca del Calvari, acostant així aquest ric patrimoni històric a residents i visitants”.
Una part d’eixes peces, que pertanyen a la col·lecció arqueològica, poden veure’s des d’el mes de juliol passat a la sala ‘Lluis Duart i Alabarta’; una selecció de peces que “anirem renovant perquè són més de 500 les que conformen la col·lecció museogràfica”. Algunes d’eixe més de mig miler de peces, ha aportat Pellicer, “mai han estat exposades” i “seran prèviament restaurades perquè lluïsquen en tota la seua esplendor”.
L’edil ha recordat que les peces més antigues de la col·lecció són una destral de doble bifaç i una aixa, totes dues del Neolític. De factura posterior, destaca una olla de l’Edat de Bronze, datada entre el 1.800 i el 1.600 abans de Crist; i peces ceràmiques foranes com un kilix -copa per a beure vi- o un llum àtic de finals del segle IV o principis del segle III a. C.
D’època ibera es troben una urna de orejetas, una ollita caliciforme, un fragment de plat ricament decorat, un ham, un fragment de llançadora per a teixir xarxes, una fíbula i un cap de lleó, que remataria una escultura i que constitueix una de les peces més cridaneres de la col·lecció.
Ja d’època romana, destacar una àmfora fabricada en la Península entre als segles II o I a. C. o un cep de més de dos metres i 350 quilos, que degué pertànyer a una embarcació de gran cabotatge i que és considerada com el més gran de la província. Aquest cep és una de les peces que en breu es podrà veure a la sala ‘Lluis Duart i Alabarta’ del Museu Boca del Calvari, una vegada culmine la seua restauració.
Ja del període musulmà, destaca una làpida del període musulmà associada a la Taifa de Dénia, exposada actualment; i d’època cristiana, peces de pisa blanca i blava, com una escudella. De moments molt més recents són els tapissos donats a Benidorm pel qual fora cronista oficial de la ciutat, l’historiador i erudit Pere Mª Orts i Bosch. Uns tapissos encarregats per ell a la Real Fàbrica i que arrepleguen episodis importants de la història del Regne de València i que llueixen en el saló de plens de l’Ajuntament.
En total diversos centenars de peces de diferents períodes històrics que “ens donen informació sobre com vivien els pobladors de cada època o com duien a terme les operacions comercials i que ens ofereixen un recorregut per la història des del Neolític fins pràcticament els nostres dies”.
Pellicer ha defensat que “amb aquest reconeixement continuem fent passos decidits per a la posada en valor del nostre patrimoni històric i arqueològic, una senda que iniciem fa quasi una dècada i a la qual s’han dedicat importants esforços”.