La Diputació d’Alacant ha publicat el llibre Els castells d’Alacant davant els seus projectes d’intervenció que recull les actes de el primer seminari de fortificacions de la província celebrat en 2019. L’edició reuneix la valoració de reconeguts experts sobre la dilatada trajectòria històrica d’actuacions, així com l’increment d’inversions, projectes i estratègies en el nostre territori.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i el diputat d’Arquitectura, José Ramón González de Zárate, han presentat la publicació que posa en valor el valuós patrimoni que atresora la província, una de les més importants de la Península Ibèrica pel seu número -250 fortificacions-, qualitat i varietat tipològica.
Julia Parra ha destacat “el valor científic, acadèmic i divulgatiu d’aquesta nova publicació del Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant que estic segura que atraurà l’atenció dels amants de la història”. La responsable provincial ha agraït a més les aportacions dels autors “per la seua contribució al coneixement cultural i patrimonial dels castells i fortificacions del nostre territori, un exemple de com es poden conjuminar esforços i treballar de manera coordinada en la conservació, divulgació i posada en valor d’edificacions que són una part fonamental en el relat de la nostra història”.
Per part seua, el diputat d’Arquitectura ha assegurat que des de la Diputació s’ha desenvolupat nombroses línies de subvencions dirigides a la preservació del patrimoni. “El nostre objectiu és ajudar a tots els municipis”, ha explicat, al mateix temps que ha destacat “les noves ajudes per a patrimoni històric dotades inicialment amb 2,5 milions d’euros que es podran ampliar en funció de les demandes i necessitats”.
Com a exemple de les polítiques desenvolupades, González de Zárate ha esmentat que “ja s’ha licitat una obra de 450.000 euros per a garantir la permanència del Castell de Plans, una acció que és fonamental per a garantir la preservació en municipis xicotets amb pocs recursos”.
El volum recopila 18 projectes dispersos per tota la geografia alacantina, alguns ja executats i altres en fase d’execució i naix amb la finalitat de donar a conéixer aqueix treball a través de estrictes criteris professionals i d’unes intervencions que han crescut exponencialment en els últims anys.
L’acte ha comptat també amb la participació del catedràtic d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant, Andrés Martínez, el director del MARQ, Manuel Olcina, el director de l’àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, l’arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez, i el director gerent de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés.
Comentarios