L’exposició sobre els 175 anys del Teatre Principal d’Alacant, que s’inaugura el pròxim dia 26 en La Llotja del Peix, es dividirà en quatre seccions amb l’objectiu de divulgar la creació, la trajectòria i la vertadera dimensió d’aqueix centre com a “far patrimonial de la vida social i cultural dels alacantins”.

Així ho destaca la comissària de la mostra designada per l’Ajuntament, Juana María Balsalobre, doctora en Història, experta en Museologia d’Art Contemporani, que ha sigut professora de la UNED i ha dirigit l’àrea d’Art i Comunicació Visual de l’Institut Gil Albert.

La mostra està impulsada per la Regidoria de Cultura, que lidera Antonio Manresa, amb el suport de la Fundació Mediterrani, presidida per Luis Boyer, una entitat cultural de referència en la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia, la qual cosa sens dubte ampliarà les repercussions de la panoràmica.

Balsalobre ha explicat que “la investigació entorn del teatre ha sigut intensa, a més d’emocionant a l’hora d’estudiar i seleccionar els documents i peces i enriquidora en tot el seu procés creatiu”.

Amb enfocament històric

La doctora en Història aclareix que la “exposició s’ha construït des del hui amb una mirada històrica quant a la documentació seleccionada, tant escrita com gràfica, s’ha planificat a partir d’un estudiat projecte i s’ha realitzat amb elements constructius, instal·lacions i aplicacions interactives i audiovisuals”.

L’organització de l’exposició ha partit d’una premissa bàsica: el Teatre Principal és un dels edificis més importants de la tipologia arquitectònica de la primera meitat del segle XIX a Alacant, obra de l’arquitecte Emilio Jover, autor també de la Plaça de Bous.

En els textos explicatius que acompanyaran aquest compendi, la comissària posa en relleu que “el mateix naixement del Principal, la seua construcció i permanència durant 175 anys es deu al desig, a la voluntat i al compromís de persones particulars que van apostar per fer-lo realitat malgrat les dificultats”. Per a Balsalobre, la societat alacantina continua confiant en el Principal com en un far per la seua llum i el seu valor cultural i patrimonial.

Espais temàtics

El muntatge de l’exposició s’estructurarà en els interiors de les sales Estels i Tabarca de la Llotja. Comptarà amb quatre espais temàtics.

Els continguts del primer sector es dediquen a la Publicitat del Teatre des del punt de vista històric de la comunicació, plantejats cronològicament. El capítol s’il·lustra amb més de 130 imatges dels segles XIX, XX i XXI.

El segon apartat se centrarà en la història, arquitectura i la ciutat, i constarà de plans i fotos. Es pretén que aquest capítol ressalte l’espectacular arquitectura exterior i interior de l’edifici, valorant, a més, la importància de la caixa escènica.

El tercer espai posarà en valor una selecció d’imatges del Diari d’actuacions del coliseu, entre les quals van ser programades des de 1847 a 1962.

La quarta secció reuneix estudis i treballs relacionats amb el teatre i que s’aglutinen sota l’enunciat Publicacions i investigacions.

Es posposa l’estrena fins al dia 26

L’obertura de l’exposició estava prevista per a la setmana vinent en l’esmentat complex cultural de la Llotja del Peix, però s’ha decidit endarrerir l’acte uns dies, fins al dimecres 26 de gener, a causa dels alts índexs de la pandèmia en aquestes primeres jornades de mes.

En la coordinació de l’exposició ha participat l’Arxiu Municipal i en el disseny, l’equip interdisciplinari de Cota Zero, segons especifica la comissària.