La Fundació Caja Mediterráneo obri les portes del seu arxiu documental amb la creació de la Llum. Centre de Documentació, Investigació i Innovació Educativa, la iniciativa cultural més important que l’entitat ha realitzat durant els últims anys.

La Llum és un espai cultural al servei de la societat, un centre de coneixement amb gran projecció i compromís social, especialment dissenyat per a investigadors, comunitat educativa i públic en general. A partir d’ara, es podrà veure i conéixer de primera rage documentació fonamental per a comprendre l’evolució d’Alacant durant els últims 150 anys, a través de cartes, fotografies, llibres, objectes personals i altres documents d’interés, fins i tot a través del fons antic de l’entitat, compost per llibres anteriors a 1800.

A la inauguració del centre han assistit el president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, acompanyats pel director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo ha assenyalat durant l’acte d’inauguració que “La Llum és la iniciativa cultural més important que ha emprés la nostra entitat aquests últims anys, ja que pretén obrir el nostre riquíssim fons documental a la societat, principalment a la comunitat educativa i investigadora”. Entre les persones que van donar el seu Llegat a l’actual Fundació, afig Boyer, “destaquen la major part dels intel·lectuals alacantins més il·lustres de l’últim segle i mig”.

Reconversió

Per a posar en marxa aquest nou centre, la Fundació Caja Mediterráneo ha reconvertit la sala de lectura de la Biblioteca Gabriel Miró en una àrea d’exposició multifuncional, amb una zona d’entrada i presentació, i també s’ha creat una sala de consulta i treball per a investigadors, còmoda i espaiosa i amb accés online als nostres catàlegs de fons digitalitzats i consulta d’originals.

La reconversió del centre s’ha realitze respectant l’interior de l’edifici i posant en valor el seu plantejament original dissenyat en 1973 per l’arquitecte recentment mort Juan Antonio García Solera.

Col·leccions

La Fundació Caja Mediterráneo ha impulsat aquest nou projecte per a obrir a la ciutadania i posar en valor el seu fons documentals i arxivístics, tots ells vinculats a protagonistes d’una època resplendent d’Alacant. Aquest arxiu s’ha dividit en quatre grans col·leccions: Llegats i Donacions, col·leccions Singulars, Col·lecció “Memòria de la Fundació” i Col·lecció Arts Plàstiques.

La col·lecció “Llegats i Donacions” és un excepcional arxiu documental compost per llegats culturals i científics procedents de rellevants intel·lectuals, principalment alacantins, que van destacar en diferents branques del saber.

Les Col·leccions singulars és una compilació bibliogràfica especialitzada en Humanitats i referent a la província d’Alacant. D’especial interés és el fons antic (anterior a 1800), la bibliofilia, l’hemeroteca històrica, els fons mironianos i l’arxiu relatiu a Alacant.

La tercera col·lecció és “Memòria de la Fundació”. De nova creació, aquest fons constitueix la posada en valor de la trajectòria social i cultural d’aquesta institució, a través de fotografies, cartells, programes originals dedicats, etc., procedents d’activitats de gran rellevància cultural celebrades històricament en els nostres Centres Culturals.

Finalment, també s’ha creat la col·lecció “Arts plàstiques” que naix l’objectiu de documentar a través de catàlegs i altres publicacions l’art del segle XX i principis del XXI, representat en els artistes i obres d’art que componen el Patrimoni Artístic i la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació Caja Mediterráneo.

Objectius

A través de la Llum, la Fundació Caja Mediterráneo realitza labors d’arxiu, conservació, documentació, catalogació i digitalització de fons, tot això enfocat a la investigació i educació. I, per descomptat, es realitza una destacada labor de difusió a través de la sala d’exposicions, d’accions temporals i del préstec de fons en col·laboració amb altres institucions.

La Investigació sobre el fons documental de la Fundació s’articula en dos pilars bàsics. D’una banda els investigadors que sol·liciten estudiar alguna temàtica o personatge concret. D’altra banda, el treball de recerca impulsat internament per la pròpia Fundació, bé per personal del centre com a través de beques (actualment hi ha tres investigadores becàries treballant en el centre).

A més, amb l’obertura de la Llum la Fundació Caja Mediterráneo pretén impulsar un projecte educatiu i de projecció social, enfocat principalment a centres d’educació primària i secundària. Per a això, s’ha dissenyat un projecte educatiu “Espais de la memòria” basat en visites i tallers, a més d’estar dissenyant diverses opcions creatives de mediació i dinamització cultural.

Llegats. Personalitats de prestigi i obra universal

La Col·lecció més representativa de les quatre que componen el centre de la Llum és la dels Llegats i Donacions. La Fundació Caja Mediterráneo és l’única institució privada del país que gestiona un arxiu de similars característiques, custodiant, difonent i ampliant un fons documental de 21 intel·lectuals i artistes els Llegats dels quals es poden conéixer i investigar en La Llum i a les cases museu Azorín de Monòver i Modernista de Novelda, també propietat de la Fundació.

Alacant ha vist nàixer i créixer a personalitats de prestigi, notables professionals amb grans valors humans, el talent dels quals i genialitat manifesten arrels mediterrànies i ressò internacional. El seu llegat és el testimoniatge imperible d’una trajectòria exemplar, científica, artística i literària, que constitueix la memòria viva d’un treball en pro de la humanitat.

Alguns d’aquests fons pertanyen als fundadors de la modernitat alacantina, una generació que va destacar de forma excepcional en la cultura, la societat i la creació artística a principis del segle XX. Aquests arxius compostos per cartes, fotografies, llibres, objectes personals, i altres documents d’interés, representen escenaris vitals en els quals ha transcorregut la infància i adolescència del protagonista, en els quals s’ha format la seua personalitat.

La Fundació Caja Mediterráneo és custodi actiu d’aquests arxius, enriquits amb el temps en benefici dels seus protagonistes i de la societat, mantenint viu aquest vincle amb la seua terra natal. Els principals Legadores a la Fundació són (per data de naixement):

  • Jorge Juan i Santacilia. Científic de la Marina. 1713-1773. Casa Museu Modernista de Novelda.
  • Carlos Arniches Barrera. Escriptor i dramaturg. 1866-1943.
  • José Martínez Ruiz “Azorín”. Escriptor. 1873-1967. Casa Museu Azorín de Monòver.
  • Joaquín Espín Rael. Col·leccionista i cronista de la ciutat de Lorca. 1875-1959. Fons Espín de Lorca.
  • Gabriel Miró Ferrer. Escriptor. 1879-1930.
  • José Capilla Beltrán. Periodista. 1879-1963. Casa Museu Azorín de Monòver.
  • Francisco Figueras Pacheco. Historiador, arqueòleg, cartògraf i cronista 1880-1960.
  • Germà Bernàcer Tormo. “Despatxe-Arxiu Germà Bernàcer”. Economista i humanista. 1883-1965. Universitat d’Alacant.
  • Óscar Esplá i Triay. Compositor i músic humanista. 1886-1976.
  • Emilio Varela Isabel. Pintor. 1887-1951.
  • Rodolfo Llopis Ferrándiz. Pedagog i polític. Diputat a Corts. 1895-1983.
  • Julio Guillén Tato. Almirall i Primer director del Museu Naval. 1897-1972.
  • Teatre Principal d’Alacant. Família Ports
  • Jaume Mes Porcel. Musicòleg i catedràtic de clau. 1909-1993.
  • Eusebio Sempere Juan. Artista plàstic. 1923-1985.
  • Antonio González Pomata. Periodista i gastrònom. 1926-1996