El Patronat de la Fundació Frax e L’Alfas del Pi ha comunicat aquest dimarts, 16 de febrer, que ja ha tancat la composició del jurat que triarà enguany al guanyador del “Premio de investigación histórica naval Miquel Llinares Barceló.ˮ Tots els interessats que desitgen presentar-se al certamen podran entregar els seus treballs fins al pròxim 30 de juny.
El president de la fundació, Matías Pérez Such, ha proposat que per a aquests premis es cree un jurat format per tres representants de l’Armada Espanyola. El primer d’ells serà l’Almirall i director de l’Instituto de Història i Cultura Naval de España, Juan Rodríguez Garat. El segon integrant del jurat és José Ramón Vallespín Gómez, Capità de Navili i director del departament d’Estudis i Investigació del mateix Institut que presideix Rodríguez Garat. El tercer membre d’aquest selecte jurat Francisco Javier Zaragoza Ivars, Alferes de Fragata i membre del Consell Assessor de la Fundación Frax.
L’Ajuntament de Benidorm també participa en l’organització d’aquests premis, per la qual cosa també aportarà els seus propis components a aquest jurat. Ells seran Ana Pellicer Pérez, primer tinent d’alcalde, i regidora de Presidència i Patrimoni Històric i Cultural; i Jaime Jesús Pérez Esteban, regidor de Cultura del Consistori de la localitat.
En nom de la pròpia fundació, formaran part del jurat el mateix Matías Pérez Such, en qualitat de president, i el patró Jaime Llinares Fuster. Així mateix, Héctor Baldó, tècnic de la fundació, actuarà com a secretari del jurat.
Això premis van nàixer en memòria de la figura de Miquel Llinares Barceló, qui va ser, potser, el millor coneixedor del passat històric naval de Benidorm, així com de les dues comarques de les Marines. El seu llegat es compon d’un amplíssim treball d’anotacions i estudis que s’han utilitzat per a elaborar desenes de llibres i tesis (molts dels quals porten la signatura del periodista Carlos Llorca Baus).
Gràcies a la labor de Llinares, podem saber hui amb certesa dades tan valuoses com que Benidorm va arribar a tindre fins a 150 capitans de Marina Mercant, o que dels 38 vaixells que van arribar a integrar la flota de la Compañía Transatlántica Española en els segles XIX i XX, 17 van ser capitanejats per marins de Benidorm. A més, apareix registrat en el seu treball un ampli testimoniatge de tots els avanços tècnics que la ciutat alacantina va aportar al món de la navegació, com ara maquinària o sistemes de comunicacions.
Aquest llegat de Miquel Llinares constitueix un material històric fonamental per a comprendre la tradició marinera de Benidorm i altres localitats de la província, i entendre d’aquesta manera la importància que aquesta tradició posseeix en la història naval d’Espanya. Per a evitar que aqueix llegat es perda amb el pas de les generacions, s’ha convocat un any més aquest premi, que arriba així a la seua tercera edició.
Comentarios