Alacant continua aquest segon cap de setmana de desembre amb el seu programa nadalenc com a principal reclam, amb una gran quantitat d’activitats aptes per a tots els públics, al mateix temps que la gran moguda musical madrilenya dels huitanta arriba al Teatre Principal. El dissabte s’inicia el cicle de nadal intergeneracional amb narracions de contes, corals i tallers de gimnàstica, joguets i història. Simultàniament, la 36a Edició de Festitíteres tanca amb quatre obres sobre poesia, llegendes, misteris, musicals, improvisació i fum, així com amb representacions més infantils en les quals els titelles passen de persones a animals, com és el cas del conillet Tamborín.
El Teatre Principal es torna nostàlgic i acull aquest divendres una obra ambientada en la moguda madrilenya, ‘Retorn als 80’; el dissabte a Cantajuego amb música, coreografies i riures; i el diumenge una comèdia on una anciana que viu sola deixa entreveure de què tracta la seua vida. El MACA dona per conclosa l’exposició ‘Mood: Sempere’. La Llotja manté ‘RGB Cultura Fotogràfica’ i ‘José Manuel Ballester. De Mondrian a Malevich’. I Cultura en Barris únicament presenta aquest cap de setmana el seu programa en línia ‘Anem a la biblio’.
Nadal Cultural
El Nadal Cultural, amb els seus més de 50 activitats, continuarà fent gaudir tant a xiquets com a adults fins al 8 de desembre del pròxim any. El més destacat d’aquesta finalitat de setmana és:
Dissabte dia 9
Xalet de l’Enginyer de Tramvies – Nadal Intergeneracional:
Activitats de ioga, manualitats i contes orientat a la participació d’avis i nets, així com de pares i mares, durant tot el matí.
– Tallers nadalencs: Gimnàstica natural en família, joguets nadalencs amb cartó i creació de contes pop up d’11 a 12.30 hores, amb inscripció al taller el mateix dia a les 10.30 hores fins a completar aforament.
– Narració de contes: De la mà d’Héctor Bardisa i de 12.30 a 13.30 hores.
Torre de Sarrió
– Nadal Coral a la Torre de Sarrió: Jornades de Música Coral Antiga, pel Coral Sablonara, a l’interior de la torre de defensa i refugi que forma part del conjunt de Torres de l’Horta, que es van construir durant els segles XVI i XVII.
Nadales al Carrer
– Interpretació de nadales i cançons nadalenques de 12 a 13 hores en l’Avinguda de la Constitució, el Mercat de Babel, el Mercat Carolines, la Plaça 25 de Maig i la Plaça Montañeta.
Espai Sèneca
– Tropezando Històries: Un taller creatiu que t’introdueix en el món secret de la creació d’històries, ambientat en ‘El Trencanous’. Es durà a terme de 17.30 a 19.30 hores i es crearan versions originals i úniques del conte amb tècniques creatives que juguen amb les paraules, per a després plasmar-les en dibuixos o collages amb tela i paper.
Domingo dia 10
Espai Sèneca
– 1, 2, 3, POP-UP: Taller creatiu on s’ensenya, amb uns senzills passos, com fer que les formes s’alcen en obrir les pàgines, mostrant cases, arbres, focs artificials, personatges… En aquesta activitat del matí del diumenge, d’11.30 a 13 hores, es crearà una col·lecció d’imatges centrada també en l’àlbum il·lustrat ‘El Trencanous’.
I l’exposició de la Màgia, que combina experiències sensorials amb il·lustracions, la Casa de Papà Noel, on els xiquets podran entregar les seues cartes a Santa o la Pista de Gel, on patinar amb amics i família sobre el gebre que cobreix la Plaça de Bous, també es podran continuar gaudint aquest cap de setmana.
Els pesebres continuen podent visitar-se, en ells, el naixement i l’arribada dels reis a Betlem es mostra de manera original. La ciutat d’Alacant acull durant tota la festivitat nadalenca els quatre pesebres del vestíbul de la Casa Consistorial, que situa el naixement a l’illa de Tabarca sota el lema ‘Naixement a l’altre costat de la mar’; el Betlem Gegant de la Plaça de l’Ajuntament, que figura en el Llibre Guinness dels Rècords amb les seues figures de fins a 17 metres d’altura; el de la Plaça de la Montañeta, amb quatre naixements que al·ludeixen a altres escenes bíbliques; i el del Portalet.
Totes les activitats del Nadal Cultural estan disponibles en el .pdf: https://www.agendacultural.org/sites/default/files/documentos/eventos/202311/folleto-navidad-cultural.pdf
36a Edició de Festitíteres
L’últim cap de setmana del festival dels guinyols es presenta amb quatre obres, tres d’elles gratuïtes, repartides entre el dies 8, 9 i 10.
El divendres, la companyia francesa Le Mandale obrirà el matí amb ‘Els Impavides Breton’, una obra de 35 minuts que es durà a terme en l’Avinguda Constitució a les 12.30 hores. En ella es narra, a través de marionetes, la llegenda i el misteri que creixen en una casa de Bretanya, submergint al públic en una sèrie documental que tracta del costat més fosc de les llars: les canonades.
El dissabte arriba ‘El Cau’ a la Casa de la Música de Les Cigarreras, de la mà de la companyia catalana Farrés Brothers i amb una duració de 3 actes de 25 minuts a les 12.30, 18 i 19 hores. Dirigida a un públic infantil, compte la història de Tamborín, un xicotet conill que es queda només en el seu cau perquè la seua mare ha anat a comprar, i fins que no sent un soroll desconegut, no es decideix a eixir.
Per a finalitzar amb les obres, el diumenge, la companyia hispà-xilena Periple Marionetes mostrarà durant 45 minuts com actuen els seus titelles amb ‘Periple Varieté’, en l’Avinguda de la Constitució a les 12.30 hores. En aquest espectacle titellaire per a tota la família s’alternen números musicals, improvisació i humor. La companyia hispà-italiana Antonella D’Ascenzi, ho farà amb la seua obra ‘Filar’, també de 45 minuts i que tindrà lloc en el Teatre Arniches a les 18 hores. Ací, la dansa i la poesia visual s’uneixen en històries que parlen sobre el poder de la relació entre cossos i objectes. Per a aquesta última sessió i a diferència de les tres anteriors, que són gratuïtes, les entrades tenen un cost de set euros.
D’altra banda, el festival de titelles també porta amb si un parell d’activitats els dies divendres i diumenge de 10 a 12 hores. El divendres 8 i per a un públic familiar, es durà a terme el taller ‘Teatre d’ombres’, a càrrec del paradís del conte. I el diumenge 10, de la mà de la mateixa companyia, el taller ‘Titelles de dit’, també per a un públic familiar. Totes dues activitats es trobaran en l’Avinguda Constitució, d’accés lliure fins a completar aforament.
Teatre Principal
El Principal sorprén aquest cap de setmana amb l’obra ‘Retorn als 80. Una moguda musical’ el divendres dia 8 a les 20 hores, on Marty McFly, en lloc de viatjar al passat, viatja a la Moguda Madrilenya dels 80. Es troba amb els seus pares, la seua mare es penja per ell, el seu pare vol matar-lo, el seu avi científic no s’assabenta de res i la Drag, amiga de la seua mare, prepara un gran ball d’inauguració. Un espectacle musical divertit, tribut a una de les èpoques més mogudes al ritme de la música ochentera.
Cantajuego torna al Teatre Principal amb l’obra ‘Viva La meua Planeta. M’ho va explicar un ocellet’ el dissabte 9 a les 16.30 i a les 19 hores. Una original història basada en la sèrie nominada als Grammy Llatí que et transporta a la llibertat de la qual gaudeixen els ocells, que amb la seua experiència i saviesa t’ajudaran a realitzar grans aprenentatges acompanyant-se de música, coreografies i riures. En aquesta obra, els protagonistes són Coco, Pepe i Buby, els qui destaquen la importància de la cura del planeta, l’esforç i l’amistat.
I el diumenge dia 10 tindrà lloc la representació d’humor de ‘María Luisa’ a les 18 hores, on una senyora entrada en anys que viu sola deixa que es descobrisca de què tracta la seua vida a partir d’una conversa casual que manté amb el porter de la seua casa. Se succeeixen escenes amb molt d’humor i to entranyable on, amb comèdia, es tracta la soledat de la vellesa en el seu pis, en els seus desplaçaments en transport públic per la ciutat, en la seua ronde davant la porta d’un saló de ball, en les converses telefòniques amb la seua amiga Angelines… Una representació sobre els difusos límits entre la realitat i la imaginació.
MACA
Aquest cap de setmana serà l’últim en el qual estarà disponible l’exposició ‘Mood: Sempere’, on els estudiants de Ceràmica i Disseny d’Interiors de la EASDA rendeixen un emotiu homenatge a Eusebio Sempere, pintor i escultor alacantí. En aquesta exposició, els estudiants han reimaginat la seua visió artística a través d’una exploració creativa de la seua vida i obra, capturant la seua essència i reinterpretant el seu llegat a través d’una perspectiva vibrant en el món actual.
La Llotja
La Llotja del Peix manté les exposicions de ‘Habite en llocs diferents’, ‘RGB Cultura Fotogràfica’ i ‘José Manuel Ballester. De Mondrian a Malevich’. Les tres són aptes per a tots els públics i es troben obertes de dimarts a divendres de 9 a 14 hores i de 16 a 21.45 hores, dissabtes de 10 a 14 hores i de 17 a 21.45 hores, i diumenges i festius de 10 a 14 hores, tancant únicament els dilluns.
‘Habite en llocs diferents’, d’Eduardo Lastres, compagina l’abstracció i la figuració amb algunes peces que són referència a la carrera de l’artista. ‘RGB Cultura Fotogràfica’, reuneix les fotografies de més de 177 fotògrafs alacantins per a dinamitzar el teixit cultural de la ciutat i fomentar la participació ciutadana. I ‘De Mondrian a Malevich’, del pintor i fotògraf José Manuel Ballester, exposa les mostres completes dels reconeguts artistes en 69 obres fotogràfiques, dibuixos i cinc vídeos, que actuen com els més universals exponents de l’art abstracte i geomètric en la història.
Cultura en Barris
Cultura en Barris continua amb la seua programació de ‘Anem a la biblio’, que ha estat retransmetent-se en línia cada cap de setmana, sent aquest l’últim del cicle. Aquesta vegada porta ‘Les gallines són molt llestes’ per a donar tancament al programa, que s’emetrà durant 24 hores entre els dies 9 i 10, començant el dissabte a les 12 hores. Es tracta d’un relat del Paradís del Conte per al gaudi dels més xicotets.