El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi acull aquest dimecres el preestreno de ‘Utoya. 22 de juliol’, pel·lícula dirigida per Erik Pope sobre els atemptats que en 2011 van commocionar a Noruega i al món sencer. Serà a les 22.00 hores al Cinema Roma , una passada gratuïta en versió original subtitulada.
És la primera pel·lícula de ficció sobre l’atac perpetrat per l’ultradretà Anders Behring Breivik a l’Illa de Utoya, després de posar un cotxe bomba a Oslo, atemptats en els quals va assassinar a 77 persones, la majoria adolescents que participaven en un campament del Partit Laborista. Pope reconstrueix la matança en temps real, convertint a l’espectador en un més dels xavals del campament.
La cinta, premiada en el Festival de Berlín de 2018, arriba a les sales de tota Espanya divendres que ve 19 de juliol, encara que ací a l’Alfàs del Pi es podrà gaudir deu dies abans amb motiu de la celebració del Festival de Cinema i per la vinculació que aquest municipi té amb la comunitat noruega, present en la localitat des de fa mig segle. És la colònia noruega més nombrosa i més antiga d’Espanya i, per això, va sentir aquests atemptats com a propis. Des de llavors, cada 22 de juliol, la comunitat alfasina recorda a les víctimes i als seus familiars.
A més, al Parc per la Pau Johan Galtung, en l’avinguda Constitució, s’erigeix l’escultura ‘Utoya’, donada per l’artista basc Agustín Ibarrola, una obra d’art que simbolitza el compromís amb la llibertat i amb la pau. Als peus del monument, cada any es depositen roses roges en record de les víctimes.
Amb més de 2.500 noruecs empadronats i una població real estimada que oscil·la entre els 5.000 i els 8.000 residents procedents d’aquest país, l’Alfàs del Pi s’aferma com la xicoteta Noruega espanyola. Les xifres són contundents i parlen per si mateixes: el Club Noruec Costa Blanca, amb més d’un miler de socis, celebra enguany el seu 49 aniversari. Però a més, a l’Alfàs del Pi hi ha dos centres educatius sostinguts per fons públics noruecs, una residència noruega per a persones majors, tenen la seua pròpia Església en l’Albir i l’únic Centre de Voluntariat -Frivilling- que el Govern noruec ha obert fora de les seues fronteres. Una ciutat que cada 17 de maig commemora el Dia Nacional de Noruega com si fóra la seua pròpia festa nacional, celebració que s’ha convertit en una jornada singular de convivència entre totes dues cultures.
Comentarios