L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha visitat el resultat de l’exposició «Entre Guerres», que s’inclou dins del Seminari d’entreguerres de l’IES Figueras Pacheco en el qual participen diverses classes i professors. A partir dels moviments d’Avantguarda, s’ha treballat amb els alumnes des de diferents disciplines com a Llengua , Matemàtiques o Ciències, que els ha permés contextualitzar tot el que s’estava produint en aqueixa època i veure-ho amb més claredat. El resultat és una exposició de les diferents interpretacions plàstiques realitzades pels alumnes durant el curs en els quals s’han treballat principalment 4 moviments artístics: Surrealisme, Dadaisme, Bauhaus i Art Decó.

Aquest projecte, que estarà exposat fins a final del mes de maig, forma part del programa Menuts Veïns del Museu d’Art Contemporaneo d’Alacant, i ha sigut presentat pels propis alumnes de l’IES Figueres Pachecho als escolars convidats de 2n de l’ESO de l’IES Platja Sant Joan.

Menuts Veïns és un projecte educatiu dissenyat i creat a partir de propostes i recursos generats pel departament educatiu del MACA i desenvolupat per Explicar-te. Les seues activitats estan basades en la participació, la creativitat i el respecte cap a qualsevol manifestació artística, que fomente l’interés per la plàstica contemporània en els nostres “veïns” més joves. Per a això, es parteix de les nombroses possibilitats educatives de la Col·lecció Art Segle XX per a treballar qualsevol matèria escolar i convertir així, el Museu en un recurs educatiu complementari per a acostar l’art contemporani al públic escolar.

El projecte proposa treballar en cada curs escolar amb un col·legi de la ciutat d’Alacant. En la seua primera edició en 2016, el MACA va convidar al col·legi del barri, el C.P. Sant Roque, a ser el nostre Col·legi Resident per la seua labor social envers el barri en el qual està emplaçat, el nostre mateix. Els alumnes del Col·legi Sant Roque van triar quatre obres de la Col·lecció Art Segle XX (KIKI DE MONTPARNASSE de Pablo Gargallo, L’ARREST de Rafael Canogar, LA VISTA XXXV de Fernando Zóbel i NOON de Yacoov Agam) i van redactar un guió teatral que incorporava música i dansa amb la finalitat de narrar la història d’aquest museu. Els alumnes, van mostrar una gran implicació en aquest projecte i van utilitzar el teatre com a mitjà d’expressió i comunicació per a mostrar als alumnes de Primària i Secundària del col·legi Peñafort la seua particular forma de veure i entendre l’art i el Museu.

En la segona edició que va tindre lloc durant 2017, va ser el Col·legi Públic L’Annexa d’Alacant el que va desenvolupar el projecte a les seues aules d’infantil i primària. Les obres triades han sigut: LA BELLE SOCIÉTÉ de Rene Magritte i KROA B de Víctor Vasarely. Al llarg dels mesos van treballar, van investigar i van fer treballs entorn d’aquests artistes. El projecte va finalitzar amb la presentació dels treballs el 18 de maig coincidint amb el Dia Internacional dels Museus.

Per a 2018, el col·legi convidat va ser el CEIP Benalúa. Els cursos participants van ser els de 2n i 3r d’Infantil que després d’una visita al MACA van treballar a l’artista Eusebio Sempere. Al llarg de les sessions desenvolupades durant els mesos de gener a maig van aprofundir tant la vida de Sempere com totes i cadascuna de les seues etapes artístiques: des de les aquarel·les dels anys 40 fins als els gouaches sobre cartolina, passant per les escultures. De la mateixa manera, es van aproximar a l’obra gràfica de l’artista amb l’obra de Gabriel Miró. Amb les diferents eixides per la ciutat van conéixer l’obra pública de Sempere, convertint-se en vertaders experts en Eusebio Sempere.