La regidora d’Igualtat, Mari Ángeles Goitia, ha presentat hui l’agenda d’activitats amb la qual l’Ajuntament d’Alacant convida a la ciutadania a sumar-se a la commemoració internacional pel 8 de març, Dia de totes les Dones. Aquestes iniciatives, de caràcter gratuït, intergeneracional i cultural, que van començar en els últims dies de febrer, es desenvoluparan al llarg de març tant en el centre de la ciutat i els barris, com en les partides rurals. L’edil ha valorat aquest “complet i multidisciplinari” calendari que quedarà visualitzat, a partir de la setmana vinent en les posteriors i laterals de les línies d’autobús del Grup Vectalia.

La Regidoria d’Igualtat va posar en marxa la III «Escola Comunitària de Drets: Dones, lideratge i apoderament» durant febrer. El projecte va fomentar la visibilitat i participació de les dones. Ara, durant el mes de març, una campanya de visibilitat sota el lema “Parar ens mou 2019” –a través de la col·locació de banderoles en el centre de la ciutat així com panells en els laterals i les posteriors dels autobusos– incidirà en la rellevància de la commemoració d’aquest dia. A més, el divendres 8 de març es col·locarà una pancarta al balcó de la façana principal de l’Ajuntament per a sumar-se al reconeixement d’aquesta jornada, que acabarà amb la manifestació organitzada per la Plataforma Feminista d’Alacant, a partir de les 19 hores amb eixida en l’Avinguda de l’Estació. L’edil ha convidat a la ciutadania a participar en ella de manera lliure i autònoma.

Barris i partides rurals

Des del dimarts 5 de març se celebraran cuentacuentos familiars i cicles de xarrades que posaran de rellevància el rol en la història de dones literates, pintores, inventores, compositores i científiques. L’entrada és lliure, limitada a l’aforament de les biblioteques i centres municipals dels barris que acullen aquestes activitats, organitzades en conjunt per les regidories de Cultura i Igualtat. En la pàgina web d’aquesta última pot consultar-se el programa.

El dimecres 6 de març les dones de la partida rural La Canyada del Fenollar es reuniran de 16 a 20 hores en el saló d’esdeveniments del restaurant “El Pintat” per a posar en valor la “Economia de les cures”, a càrrec de l’empresa d’animació sociocultural “Les dinamitzadores de la Naturadora”. Aquest serà una trobada centrada en l’economia feminista, l’objectiu de la qual és comprendre millor les desigualtats de gènere i visibilitzar el treball crucial, no remunerat, que realitzen diàriament les dones.

A més, una edició especial de Womenarecookinginthekitchen Taller: “Cuina la teua samarreta”, per a crear samarretes amb temàtica feminista, se celebrarà el dijous 7, de 10 a 14 hores a la Sala Camon del Centre Cultural Les Cigarreras, carrer Sant Carles, 78. És una activitat gratuïta, prèvia inscripció.

Per la igualtat de drets en els centres educatius

El dijous 7 de març les joves escriptores Iria G. Parente, 1993, i Selene M. Pascual, 1989, co-autores de “Lladres de Llibertat” (2017) i “Antiherois” (2018), entre altres obres, participaran a les 11.00 hores en una trobada amb l’alumnat dels instituts d’Ensenyament Secundari d’Alacant, que tindrà lloc a les 11 hores en el Centre Social 4 – Gastón Castelló, carrer Pinosanto, 1. Aquestes autores destaquen per acostar al públic adolescent les reflexions sobre els estereotips de gènere a través dels personatges i trames dels seus llibres.

Per part seua, l’alumnat dels Centres d’Educació Infantil i Primària posaran la nota de color a la programació del març reivindicatiu amb la seua participació en l’III Concurs de Dibuix i Pintura, que ha convocat la regidoria d’Igualtat sota el lema “Al pati m’agradaria poder jugar a…” L’acte de lliurament dels premis serà el pròxim 15 d’abril a les 11 hores en el Saló Blau de l’Ajuntament, on actuarà el grup ClownDestino Teatre.

Març cultural i en to violeta

Les inscripcions gratuïtes per a assistir a l’itinerari teatralizado de dones il·lustres “Alacant te dóna” podran realitzar-se del 12 al 27 de març en el Centre Municipal de les Arts, plaça Quijano, 2. L’espectacle, a càrrec de l’Associació Cultural Espai Inspira, recorre la història per a posar en relleu l’aportació de certes dones il·lustres a Alacant i serà el dijous 28 de març a les 18 hores als Jardins del Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ).

En clau de gènere, el dimarts 12 a les 20 hores tindrà lloc a l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA), Passeig Campoamor, s/n, una gala organitzada per la Regidoria de Participació Ciutadana. Es tracta del lliurament dels XVIII Premis “Francisco Liberal”, que reconeixen l’associacionisme, la labor destacada desenvolupada per una entitat o persona en matèria de participació i, de forma honorífica, la trajectòria individual o col·lectiva en aquest camp.

“Mujeres que veo, mujeres que conozco” és l’edició especial del llibre de relats, part de la col·lecció “Tot era Juny”, de l’editorial Eléctrico Romance i en la qual la Regidoria d’Igualtat ha col·laborat. La presentació serà el dimecres 27 de març a les 20.15 hores en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant – Sala Miguel Hernández, avinguda Dr. Ramón y Cajal, 4-, a càrrec de l’editor Juan José Cervetto, la prologuista Esther Abellán i les autores i l’autor: Karoa Batekin, Pepa Navarro, Agora Reix, Ana Simarro i José Luis Rico.

El divendres 29, el palau del Portalet, carrer Llauradors, 15, acollirà a les 19.30 hores la conferencia “Veus de dones, compositores entre murs”, a càrrec del grup vocal de dones, “DeMúsica Ensemble”, dedicat a promocionar i investigar la música antiga. A continuació tindrà lloc un concert vocal a càrrec del grup Memento Dona, el repertori de la qual rescata peces musicals compostes per dones.