El Museu Dámaso Navarro de Petrer ja té preparada la seua segona exposició temporal, en aquest cas, una exposició etnogràfica titulada “Treballant la fusta: la fusteria tradicional a Petrer”, que es podrà visitar des de demà, dissabte 18 de setembre, fins a principis de desembre.
Després de la primera exposició arqueològica amb la qual es va inaugurar la sala d’exposicions temporals -“Cuidar, curar, morir. La malaltia llegida en els ossos”- el mes de març passat, ara el Museu porta una exposició amb fons propis del Museu que suposa “un reconeixement a tots els fusters tradicionals que han passat per Petrer, sobretot ara que la fusta està perdent terreny”, en paraules del director del Museu, Fernando Tendero.
Fernando Portillo, regidor de Cultura i Patrimoni, ha explicat, en referència a la sala d’exposicions temporals, que “vam nàixer amb la idea d’alternar una exposició externa, portada de fora, amb una exposició de fons propis que, per les dimensions del Museu, no podem tindre de manera habitual”. Per part seua, Botiguer ha afegit que “ja que el Museu Dámaso Navarro és arqueològic i etnològic, si l’anterior exposició era d’arqueologia, aquesta és d’etnologia, per a donar-li vida als dos àmbits del Museu”.
Quant a la temàtica, Portillo ha afegit que “el lloc de fusteria jugava un paper important en l’anterior museu. Quan vam vindre a aquestes noves instal·lacions, vam haver de triar dels quatre llocs i la fusteria va haver de ser el sacrificat, ja que créiem que era el menys significatiu per a Petrer, comparat amb la terrisseria, el calçat i la ferreria”.
L’exposició està dividida en tres espais o àmbits. Un primer espai que mostra el mitjà d’on s’obté la fusta, la matèria primera per a poder treballar-la; un segon espai que recull les eines que utilitzava el fuster tradicional; i, finalment, un tercer espai amb el resultat, els productes d’aqueix treball, tant de fusteria com d’ebenisteria, on es mostren objecte útils per a treballar, però també la part artística, com són escultures de fusta i una col·lecció d’ebenisteria de maquetes de calçat femení que va donar Antonio Rico.
L’exposició també compta amb la projecció d’un breu reportatge-documental que té com a protagonista a a un dels fusters tradicionals de Petrer, José Ángel, de la fusteria La Foia, “al qual cal agrair la seua predisposició”, segons ha dit Fernando Tendero.
JORNADES PORTES OBERTES PATRIMONI
Fernando Portillo ha subratllat que “hem volgut fer coincidir la inauguració d’aquesta nova exposició amb l’inici de les jornades de portes obertes del patrimoni, amb la qual cosa és un reclam més per a aquells que ens visiten durant aquest cap de setmana”.
Així, el dissabte 18 i el diumenge 19, d’11 a 14 i de 18 a 21 hores, tindran lloc les jornades de portes obertes, podent-se accedir a espais que només es poden visitar durant aquestes jornades com el campanar de l’església de Sant Bartolomé, per a conéixer la història del temple i de les campanes, la matraca i els grafiti. A causa de les reduïdes dimensions de la torre, la visita serà amb grup reduït i només amb reserva prèvia. També es podran visitar el castell, les cases-cova, les ermites de Sant Bonifaci i el Santíssim Crist i el lloc antiaeri del Altico, amb interpretacions teatralitzades que mostraran el patrimoni d’una forma diferent i amena.
A la sala noble del castell, tant el dissabte com el diumenge, destaca l’activitat centrada en la impressió 3D i la seua aplicació didàctica en patrimoni, atenent principalment les formes de vida del Bitrir i Petrer medieval.
El dissabte 18, d’11 a 13 hores, a l’esplanada del Castell, els visitants també podran gaudir d’una exhibició d’espases a manera d’entrenament realitzat pel grup d’esgrima “L’art del duel” d’Elda. El mateix dia, a les 20 hores, a la sala noble del castell, tindrà lloc la representació de l’obra de teatre “Joanot” de Joan Nave, sota la direcció de Joanmi Reig, única activitat de les jornades que no és gratuïta i per a la qual es poden comprar les entrades en les taquilles del Teatre Cervantes, els dimarts i dijous de 18.30 a 20.30 (sí que és gratuïta per a persones desocupades, jubilats i estudiants amb acreditació).
Tancarà la jornada del dissabte 18, a les 21.00 hores, a l’Església de Sant Bartolomé, el concert de l’Associació PIMA de guitarra clàssica, amb un repertori obres d’autors i concertistes d’ampli reconeixement artístic.
Comentarios