Fidel als seus 35 anys d’història, el cicle de conferències “Tardor Cultural” torna a la palestra amb una selecció de ponents de primer nivell en camps molt diferents i dispars. Dos denominadors en comú tenen tots ells: el primer que “la seua elecció és fruit del consens i l’aportació de candidats que formulen els propis col·lectius del Consell de Cultura”, ha destacat el regidor de Cultura, Fernando Portillo, i la segona que “són persones amb una reconeguda trajectòria en els seus respectius camps que oferiran una conferència de primer nivell”. Durant les més de tres dècades que aquest cicle porta en marxa són més de 400 ponents els que han passat per Petrer, la qual cosa suposa “un magnífic patrimoni que atresorem a la nostra ciutat de compromís per la Cultura i per oferir conferències d’àmbits molt difer
Enguany una de les novetats és el lloc on se celebren. I és que Caixapetrer, que és el patrocinador principal d’aquesta activitat des dels seus inicis, té la seua sala d’actes en obres pel que es traslladen al Centre Cultural del carrer Sant Bartolomé. A més, les conferències s’avancen a les set i mitja de la vesprada.
Enguany el cicle comença el divendres, 20 d’octubre, amb Josep Maria Esquirol, un filòsof espanyol destacat per les seues contribucions a la filosofia contemporània. El títol de la seua conferències és “El secret del món”. Esquirol és professor de filosofia en la Universitat de Barcelona i ha desenvolupat un treball considerable entorn de temes d’existencialisme, filosofia moral i filosofia política.
S’ha centrat en temes relacionats amb la comunitat, la singularitat, la proximitat, la vulnerabilitat i el quotidià. Les seues obres solen explorar la naturalesa de l’ésser humà, la moralitat i l’existència, abordant qüestions fonamentals sobre com vivim i ens relacionem els uns amb els altres.
Una setmana després, el divendres 27 d’octubre, passarà per la “Tardor Cultural” Ruth Beitia, ex atleta espanyola especialitzada en salt d’alçada amb la conferència “A vegades els somnis es fan realitat”. Coneguda per ser una de les atletes més destacades d’Espanya i ha representat a Espanya en diversos esdeveniments internacionals, inclosos els Jocs Olímpics.
Ruth Beitia ha aconseguit múltiples reconeixements i medalles en campionats europeus i mundials d’atletisme. En 2016, va fer història en convertir-se en la primera dona espanyola a guanyar una medalla d’or olímpica en atletisme durant els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.
El divendres 3 de novembre, el músic local Francisco José Fernández Vicedo participa amb la conferència “El moviment popular bandístico i la educacón musical a l’Espanya dels últims quaranta anys: vasos comunicants, eixides professionals i perspectives de futur”. Vicedo és catedràtic en l’especialitat de clarinet en Conservatori Superior de Música «Óscar Esplá».
La seua faceta musicològica es mou en auditoris del país. Ha publicat diversos treballs de recerca i difusió centrada en la història del seu instrument a Espanya, com en altres països, com en la revista nord-americana The Clarinet. Està en possessió del Doctorat “Cum laude” en Història i Ciències de la Música (Universitat de Granada), aconseguida en una tesi centrada en la història espanyola per a Clarinet i Piano (1900-1950).
I el divendres 10 de novembre, la psicòloga Carmen Esteban Hernández dissertarà sobre “Salut mental en els adolescents i grans desafiaments als quals s’enfronten”. És autora del llibre BIENVENIDA ADOLESC(i)ENCIA!. Psicòloga Sanitària especialitzada en l’etapa perinatal, infantil i adolescència que va treballar durant 10 anys acompanyant a famílies brindant acompanyament terapèutic i emocional.
Actualment, treballa com a psicòloga i orientadora en el col·legi British College La Canyada en l’etapa de secundària i batxillerat i, a més, és responsable del departament de ‘Benestar i Protecció infantil’ del col·legi. Carmen imparteix xarrades de psicologia dirigides a famílies en col·legis, escoles infantils, ajuntaments i plataformes en línia i és professora del Màster d’Infermeria Escolar del Grup AMIR en la Universitat a distància de Madrid.
I el cicle el tanca José Luis Guinot Rodríguez, el divendres 24 de novembre, amb la conferència “Claus per a afrontar el sofriment i trobar un sentit”. Especialista en Oncologia Radioteràpica a l’Hospital La Fe de València ha treballat en el Institut Catalá d’Oncologia (ICO) i en l’Institut Valencià d’Oncologia, on és cap clínic del Servei d’Oncologia Radioteràpica. És vicepresident de l’Associació Viktor E. Frankl, i imparteix cursos per a ajudar a afrontar el càncer, tallers per a familiars de pacients amb càncer, seminaris i conferències. És autor de «Entre el miedo y la esperanza. La experiencia de afrontar un cáncer «.
Comentarios