El Curs de “Coeducació: Canvis socials i identitat de Gènere” en l’aula de la Seu Universitària de la UA a Benissa introdueix ja la unitat didàctica protagonitzada pels Estisoradores de Benissa. Aquest curs ha suposat la presentació pública del contingut de la Unitat Didàctica de ‘Les Estisoradores’ i la previsió contempla que al pròxim curs 2018/19 ja puga entrar en funcionament, aplicable a matèries com a Història, Economia, Plàstica, Música, Matemàtiques, Llengua Valenciana, Llengua Castellana, Anglés, Educació Física i unes altres. La Unitat abasta des d’Infantil fins a persones adultes i compta amb material didàctic de suport com el curtmetratge, panells o fotografies de l’època.

Amb més de 80 matrícules i dirigit a cos docent, el curs va tenir un “bon” acolliment i per part del Centre de Formació, Innovació i Recursos per al professorat (CEFIRE) i altres personalitats de referència en Igualtat van valorar “positivament” la tasca en equip de les Coordinadores d’Igualtat i Convivència (CIC) de cada centre educatiu a Benissa (IES Josep Iborra, Escola de Persones Adultes i CEIPs Manuel Bru i Pare Melchor), juntament amb la regidoria d’Igualtat. D’aquesta manera, han portat avance la Unitat Didàctica Ana Gosa, Àngels Sifre, Eva Domènech, Araceli Buigues i la regidora Belén Ivars, juntament amb equip docent dels esmentats centres educatius i amb les il·lustracions d’Imma Lorente.

En paraules de Belén Ivars, responsable d’Igualtat en l’Ajuntament de Benissa, “amb aquesta Unitat Didàctica s’aconsegueix lligar les arrels i el passat amb metodologia actual com la coeducació, aconseguint al mateix temps la visibilización, el reconeixement de les dones i la recuperació de patrimoni històric de Benissa”.

El treball de ‘estisoradora’ és un ofici tradicional que en la Marina Alta encara segueix molt viu. Les claus d’aquest treball segueixen sent les mateixes que fa 50 anys o un segle. A mitjan agost, es comencen a organitzar les quadrilles de dones que, en les cotxeres, sobretot de Benissa i Teulada, preparen els penjolls de raïm moscatell. Amb unes tisores, retiren els grans picats a gran velocitat. El racimo sa és el que després es ven en els principals mercats de tota Espanya.