La Universitat d’Alacant s’uneix als actes del Dia Internacional de les Dones amb una agenda d’activitats institucionals, formatives i culturals que es desenvolupen al llarg de tot el mes de març, tant al campus de la UA com en diferents seus universitàries organitzades per vicerectorats i diferents serveis de la Universitat d’Alacant.

L’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones en la Universitat d’Alacant tindrà lloc el pròxim 11 de març a la sala multimèdia de l’edifici de Rectorat i estarà presidit per la rectora de la institució, Amparo Navarro en el qual es farà lliurament del Premi Igualtat 2024 que en aquesta edició reconeix el treball del Projecte Educoart i d’Elena Simón Rodríguez, cofundadora del Feminari d’Alacant i un referent del feminisme a Alacant i també a nivell estatal.

Durant l’acte institucional també es presentaran les campanyes institucionals “Matildas” i “Referents UA”. Serà a les 12.30 hores de l’11 de març i es podrà seguir en directe a través d’aquest enllaç.

En total, la Universitat d’Alacant ha programat 56 activitats que es desenvolupen tant al campus universitari com en les diferents seus universitàries al llarg de tot el mes de març.

Cursos, conferències i xarrades

L’Aula feminista organitza un fòrum obert per a la discussió i participació pública sobre temàtica d’igualtat de dones i homes que se celebra un dilluns lectiu de cada mes. En aquest curs acadèmic les sessions de debat s’articulen al voltant de la resistència feminista i aquest mes de març l’activitat tindrà lloc el dilluns 4 amb el títol de “Feminisme en Defensa de la Democràcia” i es podrà seguir en directe.

El 5 de març, l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere i la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials organitzen la jornada “Dones líders en publicitat (II): claus per a la igualtat en l’àmbit publicitari” en la qual es para l’atenció a la necessitat de visibilitzar el treball de les dones en publicitat i desenvolupar una comunicació publicitària no estereotipada que contribuïsca a la creació d’una societat tolerant, igualitària i inclusiva.

També el 5 de març, en la Seu Universitària de Xixona, a les 19 hores tindrà lloc la xarrada-col·loqui “Madre y trabajadora en el siglo XXI, todo un deporte de riesgo. Cómo convertir la culpa en una amiga más del grupo”, impartida per Sandra Quiles, psicòloga de l’Institut de Benestar Perinatal.

El 6 de març, a la Biblioteca pública i arxiu històric “Fernando de Loazes” d’Oriola s’ha programat la conferència “Las que hacen que las cosas pasen. Emprendedoras y cambio social” a càrrec de Mati Zamorano Lobo, organitzada per la Càtedra Arquebisbe Loazes.

El Vicedeganat de Polítiques d’Igualtat i Inclusió de la Facultat de Dret ha programat per al 7 de març a les 12.30 hores, en la sala de graus “Ramón Martín Mateo”, la conferència » La ciberviolencia de género en España: realidades y desafíos» a càrrec de Neus Mascaró Moll, membre del projecte “Anàlisi detallada de la ciberviolència de gènere arreplegada pel Ministeri de l’Interior a Espanya” coordinat pel Ministeri de l’Interior. Secretaria d’Estat de Seguretat. Gabinet de Coordinació i Estudis.

Aquest mateix dia, la Seu Universitària de Petrer ha organitzat la conferencia-col·loqui “Ellas. Las estudiantes de la Residencia de Señoritas”, Premi Nacional d’Història 2023, a càrrec d’Encarnación Lemus López, el Forn Cultural, plaça Francisco López Pina, a les 19 hores. A la Seu Universitària de Xixona, la nutricionista especialista en salut hormonal i fertilitat, Judit Vidal impartirà la conferencia “Mujer y salud hormonal” a les 19 hores a la sala de conferències de la Casa de Cultura. A Rojals, la Càtedra Arquebisbe Loazes organitza la conferència “La mujer en la familia decimonónica” a les 19.30 hores al Centre Sociocultural Rojals, a càrrec de la infermera Paloma Belmonte Rives. A la Seu Universitària Ciutat d’Alacant l’Institut  Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina (IUESAL) ha programat “Mujeres del exilio. Historias de resiliencia, empoderamiento y transformación”, a les 19.45 hores a la sala Miguel Hernández i en la Seu Universitària d’Elda tindrà lloc la conferència a càrrec de Lorena Segura Amat, professora de la Universitat d’Alacant “La mujer y la niña en la ciencia. Conferencia: “¿Son las matemáticas cosa de hombres?», al Museu del Calçat a les 20 hores.

El dia 8 de març, Científiques de Lletres i Seu Universitària Ciutat d’Alacant organitzen el podcast “Com ser dona i no morir en l’intent” i la Seu Universitària de Villena oferirà la conferència «Mujeres, economías y mundos medievales» a càrrec de Miriam Parra Villaescusa a les 18.30 hores en la sala d’actes de la Junta Central de Festes.

El 12 de març, la Facultat de Ciències ofereix la conferència “El poder del círculo. Los círculos de mujeres como espacios de cuidados feministas”, a càrrec d’Aïda Massana, antropòloga per la Universitat de Barcelona a les 11.30 hores a la sala de juntes de la Facultat. El racó de les geògrafes ofereix a la Seu d’Alacant a les 15 hores l’entrevista en línia a Meritxell Gisbert Traveria que parlarà sobre “Los SIG. La herramienta poderosa de la Geografía” i a l’Elda tindrà lloc la conferència ““Las artistas del 27: una generación oculta” a càrrec de José Manuel Guardia Villar al Museu del Calçat a les 19 hores.

En la Seu Universitària de La Vila Joiosa, el dia 14 de març tindrà lloc la jornada “Mujeres en el mundo del vino “¿De tal cepa, tal vino?” a les 19 hores a l’Espai d’Art Contemporani en la Finca La Barbera i el mateix dia a Sant Fulgenci, la Càtedra Arquebisbe Loazes ha organitzat la presentació del llibre El amor de aquellas mujeres en el Teatre Cardenal Belluga a les 19 hores.

Exposicions

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la Universitat d’Alacant ha programat diferents exposicions que versen sobre la temàtica de la dona. En aquest sentit, el Servei de Cultura ofereix diferents exposicions itinerants a Xixona, El Campello, Sant Vicent del Raspeig, Oriola, Alcoi, Elda i Benidorm: “Investigadores en la llum i en les tecnologies de la llum”, “La Paraula i la Imatge, Isabel-Clara Simó”, “De súbdites a ciutadanes. Espanya 1965-1995”, “Llenguatge per a la Igualtat. No té nom”, “Spanish Women on the rise”.

A la Sala Club del Museu de la Universitat d’Alacant es pot visitar l’exposició de la “15a Convocatòria Biennal d’Arts Visuals mulier, mulieris” entre el 23 de febrer al 28 d’abril que a més comptarà amb una visita guiada el dia 8 de març a les 11 hores. En l’Aulari II Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina de la Universitat d’Alacant (IUESAL), Atelier ONGD i la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades ofereixen l’exposició «Dones de l’exili. Històries de resiliència, apoderament i transformació» del 26 de febrer al 26 de març.

A Oriola, la Càtedra Arquebisbe Loazes, organitza la mostra «Spanish women on the rise/Dones per al desenvolupament. Projecte Grundtvig. Comissió Europea» a la Biblioteca pública “Fernando de Loazes” i arxiu històric d’Oriola entre el 27 de febrer al 25 de març.

En la primera planta de la Biblioteca general, la Biblioteca de Filosofia i Lletres ha programat l’exposició “Retrats per a llegir-les”, del 4 al 15 de març. A la Biblioteca de Geografia es pot visitar la mostra “Dones cartògrafes” del 4 al 22 de març. A la Biblioteca d’Educació s’ofereix l’exposició “La igualtat comença en l’educació”, del 5 al 15 de març.

La Seu d’Elda ofereix dues exposicions en el Museu del Calçat, la pintura en directe de David Gorrión “Empresàries del calçat. Homenatge a Remedios Payá. Les oblidades” el 6 de març a les 19.30 hores i «Científiques, dones amb ciència» el 7 de març a les 19.30 hores.

En l’edifici del rectorat es podrà veure l’exposició «Matildas». Amb nom de dona entre el 7 i el 22 de març organitzada per Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Unitat d’Igualtat, Facultat de Ciències, Facultat de Ciències de la Salut, Facultat de Dret, Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, Facultat d’Educació, Facultat de Filosofia i Lletres i Escola Politècnica Superior.

En la Seu Universitària Ciutat d’Alacant l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics del Departament de Filologies Integrades organitza el 8 de març a les 19,30 hores un debat i exposició premsa femenina “Un segle de feminismes en el món àrab: fites d’una llarga lluita”.

La Biblioteca de Ciències en col·laboració amb el Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals organitza la mostra Anna Atkins: científica, botànica, fotògrafa i pionera a la Biblioteca de Ciències del 8 al 22 de març. La Biblioteca d’Econòmiques ofereix l’exposició “L’economia des d’una perspectiva feminista” del 8 al 27 de març.

La Mediateca BUA de la UA ha organitzat la mostra filmográfica entorn de la problemàtica de la migració per a les dones “La dona migrant al cinema: 30 pel·lícules per a reflexionar” del 8 al 27 de març de 2024.

La Biblioteca de Dret ha programat la mostra “Ascensión Xirivella i Mercedes Formica, Advocades” del 8 al 27 de març. A la sala Sempere del MUA es podrà visitar la mostra “Dones de les italias preromanes en les col·leccions del Museu Arqueològic Nacional” del 12 de març al 30 de juny i a la sala d’exposicions de la Seu Universitària de Calp, el 14 de març a les 19 hores, s’exposa la mostra “Científiques de lletres”.

Teatre i música

L’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant ofereix al Cinema de Dalt de Xixona l’obra Les xiques del calendari a les 19.30 hores. El dia 5 de març, en el Paranimf de la Universitat d’Alacant, el Servei de Cultura ha organitzat l’espectacle de teatre i dansa, comèdia i tragèdia Besa’m 2.0, una obra de caràcter feminista on totes i tots som protagonistes.

També el dia 5 de març, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant acollirà el concert Cantos de dona: honra a la bellesa i la fortalesa a les 19 hores que es podrà seguir en directe en aquest enllaç.

De nou en el Paranimf, el 6 de març tindrà lloc el concert acústic de Queralt Lahoz Tot es va posar blau a les 19 hores organitzat pel Servei de Cultura i la Seu Universitària de Villena ofereix el mateix dia el concert d’Andrea Santiago Calar-li foc a tot a les 20 hores a la casa de Cultura. i el dia 7 de març, el Teatre Chapí de Villena acollirà a les 20 hores l’obra Les que netegen, una sàtira utòpica inspirada en la lluita organitzada de les cambreres de pis dels hotels per aconseguir uns drets laborals i socials.

Cinema

La celebració del Dia Internacional de les Dones també ha programat diferents projeccions de pel·lícules de temàtica relacionada amb la dona, el 5 de març, la Seu Universitària de Petrer i l’Aula de cinema i Audiovisual de la UA ofereixen la pel·lícula El país de les meravelles d’Alice Rohrwacher, 2014, en versió original (italià) subtitulada en espanyol a les a les 19 hores en el Centre Cultural.

El dia 6 de març, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. C/ Sant Ferran, 40, es projectarà el film Flor del desert de Sherry Hormann organitzada per Amnistia Internacional i Aula de cinema i Audiovisual de la UA. El mateix dia, en la Fundació Paurides d’Elda, l’Aula de cinema i Audiovisual de la UA i Seu Universitària d’Elda ofereixen la pel·lícula Lady Bird Greta Gerwig, 2017 a les 19 hores.

Altres activitats

El Servei d’Esports de la Ua organitza la Jornada Dona i Esport el 6 de març, una jornada esportiva emocionant entre els equips femenins universitaris, on l’esperit competitiu es fusionarà amb la companyonia i el suport mutu, de 10.00 h a 12.00 h, en la pista central del pavelló d’esports de la UA.

El 8 de març d’11.00 a 13.00 h. la Biblioteca Universitària ha organitzat un Fotoreclam amb motiu del Dia Internacional de les Dones i el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, la Unitat d’Igualtat i el voluntariat contra la Violència Masclista organitzen el mateix dia d’11.00 a 13.30 h en la plaça de la Igualtat la activitat Juguem al TrivigAldad.