La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, sobre el projecte del futur Campus Gastronòmic UA-Dénia. Un “ambiciós projecte que requerirà de moltes sinergies de col·laboració i amb una clara projecció social”, ha afirmat Amparo Navarro.
La iniciativa pretén “crear un entorn docent on, a més de la impartició de títols universitaris, s’organitzen esdeveniments, cicles de conferències i seminaris, així com altres activitats de caràcter divulgatiu”. La proposta d’estudis suposa una aposta decidida per a convertir el Campus Gastronòmic UA-Dénia en un referent internacional definit per l’excel·lència.
L’impuls a l’actual Campus suposaria dotar a Dénia a curt i mitjà termini d’una oferta de formació continuada al llarg de tot a l’any a través dels títols propis en matèria de Gastronomia amb els quals ja compta la institució i els que estan en procés de tràmit -set en total-, activitats formatives relacionades amb el grau de Gastronomia i Arts Culinàries i cursos de formació contínua com puguen ser accions d’especialització, jornades o seminaris.
Navarro ha destacat que la proposta que posa damunt de la taula la Universitat d’Alacant compta amb un “marcat caràcter internacional” en el qual “podran interaccionar alumnes i professionals de diferents països a través del programa Erasmus, iniciatives com la del doble grau en Gastronomia i Arts Culinàries que ha formalitzat la UA amb la Universitat de UNIVALI i les possibilitats que ofereix la xarxa UNESCO de ciutats creatives de la gastronomia i de la qual forma part Dénia Ciutat Creativa”.
La rectora ha presentat quines serien les prioritats perquè el pròxim curs el Campus de Gastronomia UA-Dénia puga “impartir a Dénia l’actual oferta formativa de postgrau i la que està previst implementar de manera immediata, així com les activitats formatives del Grau de Gastronomia i Arts Culinàries que fins a aquest moment es venien impartint en el CdT”. Aquestes prioritats serien “bàsicament aules gastronòmiques, laboratoris de cuina i aules d’anàlisi sensorial”, que permeten assegurar una estructura docent.
Entre l’oferta formativa que inclou el Campus Gastronòmic UA-Dénia, es contempla la creació d’un Observatori Gastronòmic que oferisca cobertura a totes les activitats d’investigació i transferència del coneixement i genere un espai de col·laboració públic-privada en pro de la promoció i la difusió del coneixement sobre cuina i gastronomia.
Després de la reunió mantinguda en el consistori, la delegació encapçalada per la rectora i l’alcalde, Vicent Grimalt, s’ha dirigit a Torrecremada per a visistar l’entorn que albergarà les instal·lacions universitàries. Segons Grimalt, que ha rebut de grat la proposta presentada per la delegació universitària, les obres de restauració i condicionament de l’edifici s’adjudicaren en els pròxims mesos amb el cofinançament de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.
Grimalt ha manifestat que “la reunió de hui és un pas més per a la creació del Campus Universitari. La futura rehabilitació de la casa de Torrecremada ens permetrà donar resposta al pla formatiu a curt i mitjà termini que ha presentat la rectora de la UA en la reunió de treball que esperem completar amb la instauració del grau de Ciències Gastronòmiques a la ciutat”.
En les pròximes setmanes es convocarà una reunió tècnica entre les institucions implicades-Conselleria d’Universitats, Ajuntament de Dénia i UA-per a continuar treballant en el desenvolupament del Campus Gastronòmic de caràcter internacional.
Títols propis
A més del Grau en Gastronomia i Arts Culinàries, la Universitat d’Alacant compta amb una sèrie de títols propis que s’oferiran al Campus Gastronòmic UA-Dénia com són: el títol de màster en arrossos i alta cuina mediterrània aplicada al costat del títol d’expert en història, globalització i turisme entorn de l’arròs i alta cuina mediterrània i al títol d’especialista en ciència i tecnologia culinària, maridatges, arrossos i alta cuina mediterrània. Així com el títol de màster en Màster Food City Design (en col·laboració amb la universitat de Parma, Bergen i Mid Sweden University).
A més d’aquesta oferta que ja es troba en funcionament, la Universitat d’Alacant preveu incorporar nous títols propis relacionats amb la Gastronomia que en l’actualitat es troben en procés de tràmit com puguen ser: el títol d’expert i/o cursos d’especialització en cuina tecnològica; el títol d’expert en turisme gastronòmic sostenible i desenvolupament local; i el títol d’expert en elaboració artesanal de gelats.
Comentarios