Durant els dies 24, 25 i 26 de novembre, es desenvoluparà a la Facultat de Filosofia i Lletres, al castell de Santa Pola i a la vila romana de l’Albir
El programa tractarà temes d’una gran actualitat com la virtualització, els canals de transmissió de projectes o les eines tecnològiques del sector
La Universitat d’Alacant organitza la primera edició del Congrés Internacional de Narratives Digitals i Virtualització del Patrimoni, un esdeveniment que congregarà a la Facultat de Filosofia i Lletres, al castell de Santa Pola i a l’enclavament arqueològic de la vila romana de l’Albir nombrosos experts i professionals de la matèria durant els dies 24, 25 i 26 de novembre.
La inauguració del congrés tindrà lloc el dia 24 de novembre al castell de Santa Pola. A més de la visita al Museu del Castell-Fortalesa, es parlarà del desenvolupament d’aplicacions per a la posada en valor del patrimoni basades en tecnologies com la realitat virtual o la realitat augmentada i es farà un taller sobre aquest tema.
La jornada del divendres 25 de novembre es desenvoluparà a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant. En aquesta sala es reuniran professionals en narratives digitals i de la virtualització del patrimoni, amb especialistes de la UA i del l Consiglio Nazionale delle Ricerche de Roma, per a mostrar les eines desenvolupades que garanteixen el registre d’informació en la creació de projectes de virtualització.
L’última jornada del congrés tindrà lloc el dissabte 26 de novembre al museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, al municipi de l’Alfàs del Pi. En aquest enclavament arqueològic es tractaran les tecnologies de visualització 3D i, especialment, s’analitzarà el curtmetratge fet amb realitat virtual i creat per la UA, un projecte que permet al visitant endinsar-se en la vida quotidiana de la vila romana de l’època del baix imperi excavada a la localitat.
Segons expliquen des de l’organització, aquest congrés naix en un context on «des de la Universitat d’Alacant i, en concret, des de l’equip de Patrimoni Virtual de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), s’ha contribuït l’última dècada al desenvolupament de projectes de virtualització que han apostat tant per una espectacular posada en escena com pel rigor científic».
Per aquest motiu, «l’augment de projectes que posen en valor el patrimoni exigeix que s’establisquen protocols que garantisquen la qualitat científica de les virtualitzacions i des de diferents universitats han sorgit iniciatives que tracten d’establir eines per a documentar el procés que ha portat els virtualitzadors fins a la seua proposta reconstructiva», afigen.
En aquest sentit, el primer Congrés Internacional en Narratives Digitals i Virtualització del Patrimoni «sorgeix per la necessitat d’una posada en comú de la matèria entre professionals provinents de diferents branques de la comunicació i de la gestió del patrimoni», concreten des de l’organització.
La inscripció en el congrés és totalment gratuïta i podrà seguir-se per les persones inscrites tant de manera presencial en les diferents seus on es desenvoluparà com en línia. Les persones interessades poden inscriure’s des de la pàgina web del congrés.
Aquest congrés està organitzat per la Universitat d’Alacant amb la col·laboració de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, el Museu del Mar (Ajuntament de Santa Pola) i el Museu Vila Romana de l’Albir (Ajuntament de l’Alfàs del Pi).