En els jaciments arqueològics les “coses” ocupen un “lloc”, tant en un espai concret, com en la seqüència estratigràfica de la qual formen part. És necessari, doncs, “fer un plantejament contextual, ja que importen les ‘coses’ on apareixen, amb què apareixen, quan apareixen…, és a dir, les associacions d’aquestes elles”, especifica Sonia Gutiérrez, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant i una de les dues editores d’El sitio de las cosas. La Alta Edad Media en el contexto, al costat de Carolina Doménech, també investigadora de la UA.

La materialitat d’un espai arqueològic, sovint mancat d’una tercera dimensió, no és aprehensible sense atendre les “cosesW que conté, explicant com s’associen, s’usen o abandonen i per què es conserven o desapareixen. I d’això precisament tracta aquest llibre, de la necessitat de posar en relació el registre arqueològic amb allò que hi està pròxim en el temps i en l’espai, en lloc de tractar-lo de manera aïllada i separada del que l’envolta.

Desentranyar la troca contextual no sempre resulta una tasca senzilla. Estudiar les coses en el seu lloc significa pensar sobre el lloc que ocupen i les relacions que estableixen entre aquestes i amb els contenidors, però també significa reflexionar sobre com hi van arribar, per què s’associen, com es va produir la deposició i, fins i tot, preguntar-nos per les coses que aparentment falten o que no estan on deurien. D’aquesta manera, l’estudi de contextos materials fiables i les claus formatives d’aquests pot obrir la porta a comprendre el canvi social llegit a través de les transformacions de la cultura material.

Aquesta monografia proposa una visió actualitzada i reflexiva de l’arqueologia de l’alta edat mitjana hispana, i posa el focus en el context com a instrument de comprensió i explicació del registre arqueològic d’aquest complex període històric. S’hi analitzen, en ordre cronològic, diversos llocs arqueològics que van des del món tardoantic fins a la desaparició de l’emirat andalusí (segles VII-X). Aquest marc temporal permet tractar el procés de transició històrica que suposa el final del món antic i la formació del primerenc Al-Andalus, a un costat i a l’altre de la frontera simbòlica del 711.

La RED Toletum. Red para la investigación sobre la Península Ibérica en la Antigüedad, en col·laboració amb RomaIslam. Center of Comparative Empire and Transcultural Studies, totes dues de la Universitat d’Hamburg, organitzen la presentació demà divendres, 15 de gener, de 19.00 a 19.30 hores, de manera virtual del llibre El sitio de las cosas. La Alta Edad Media en el contexto. Editat per Publicacions de la Universitat d’Alacant dins de la col·lecció Monografia, l’acte serà moderat per Sabine Panzram i Pablo Poveda Arias, de la Universität Hamburg – RomanIslam Center.

Lloc virtual (presentació via Zoom)