L’Ajuntament d’Alacant, a través del Patronat de Turisme i la regidoria de Comerç, invertirà quasi un milió d’euros en una campanya promocional destinada a recuperar els visitants i a reactivar un sector vital per a la capital de la província. A aquesta quantitat cal sumar els 3,5 milions d’euros amb què comptarà el Patronat Municipal de Turisme en els seus comptes de 2020 i que també s’usaran en la seua integritat a recolzar accions per a propiciar la recuperació del sector turístic, del comerç i de tota la indústria de restauració i oci que viu també d’ell. L’esforç conjunt de l’Ajuntament d’Alacant per a aconseguir aquesta fi superarà els quatre milions d’euros enguany.
L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i la vicealcaldessa i màxima responsable de l’àrea turística, Mari Carmen Sánchez, han presentat davant una àmplia representació del sector l’Estratègia de Recuperació Turística d’Alacant, elaborada per Patronat de Turisme i Platges d’Alacant, en coordinació amb la Regidoria de Comerç.
L’alcalde ha demanat a l’inici de l’acte una decisió del govern perquè l’Ajuntament puga disposar de tots els diners que té estalviat en els seus comptes: “Necessitem tots els recursos possibles per a tirar avant i per a poder fer costat al nostre turisme i comerç”. També ha reclamat a la Conselleria de Sanitat tota la informació sobre l’evolució de l’epidèmia: “No estem rebent ni la informació dels casos ni les instruccions per als canvis de fase, aquesta situació no ens facilita prendre decisions i ens dificulta la recuperació de la ciutat”.
Per la seua part la vicepresidenta d’Alacant i regidor de Turisme ha destacat “l’oportunitat de millora que sempre hi ha després d’un període de crisi com el que està vivint el sector. Ara tenim l’opció de créixer i millorar com a ciutat i com a sector”. Sánchez també ha posat l’accent en el turisme segur i de confiança: “El nostre principal objectiu ha de ser donar seguretat i confiança al turista. El pilar principal sobre el qual se sustenta l’estratègia de recuperació turística d’Alacant és garantir als visitants de la ciutat que gaudir de la seua estada en la capital de la província és segura”.
En el primer acte presencial que s’ha desenvolupat en el saló Blau de l’Ajuntament des que es va declarar l’Estat d’Alarma, la qual cosa dóna mostres de la gran importància que des de l’equip de govern municipal se li concedeix al sector turístic i altres sectors estratègics com el comerç, l’hostaleria i la restauració, l’alcalde d’Alacant i la vicealcaldessa han desgranat els eixos fonamentals d’un pla estratègic de recuperació turística per a Alacant que parteix d’una anàlisi rigorosa de la situació creada després de la declaració de la pandèmia i el consegüent enfonsament de l’activitat turística a nivell mundial i que busca fórmules per a anar reactivant gradual i progressivament el nostre sector turístic.
Partint de la base que el turisme per a la ciutat d’Alacant suposa més d’un 14 per cent del seu PIB i que el 65,39% són visitants d’altres països i el 34,61 són d’origen nacional, i que vinculat al Turisme, directa o indirectament, suposa més d’un 80 per cent del teixit productiu, l’estratègia de reactivació que hui es posa en marxa es desenvolupa en tres fases, que atenen la previsió de recuperació dels mercats local i de proximitat, el turisme nacional i el turisme internacional.
Amb aquest punt d’arrencada, el Patronat de Turisme se centrarà de manera immediata en la recuperació del turisme de proximitat, per a després anar compassant la seua labor de promoció amb els mercats nacionals i internacionals en funció de la recuperació de la mobilitat i de la reobertura dels principals mitjans de comunicació, amb especial recalcament en la normalització del trànsit en l’aeroport Alacant-Elx.
Les diferents activitats promocionals que es posaran en marxa arranquen reforçant el vincle entre la ciutat i els seus visitants tradicionals amb una campanya que veurà la llum sota el lema “Alacant, tornarem a veure’ns prompte”, que es recolzarà amb l’emissió de dos vídeos i posarà l’accent en les xarxes socials.
Amb una proposta molt pegada a la realitat sanitària a cada moment, el Patronat de Turisme que dirigeix Mari Carmen Sánchez es plantejarà si és factible recuperar, el calendari d’esdeveniments turístics per al segon semestre, al mateix temps que iniciarà la recuperació d’àrees turístiques tan importants com el turisme de creuers, el gastronòmic o l’idiomàtic.
No oblida aquest pla el suport que necessitaran els nostres empresaris per a caminar cap a la normalitat, com ho demostra les diferents mesures adoptades ja amb el pla de suport a autònoms i petits i mitjans empresaris dotat amb cinc milions d’euros, però es continuarà treballant a posar en marxa noves exempcions fiscals, l’ajornament de taxes i altres pagaments i les ajudes directes al sector turístic i a pimes i autònoms fins a tornar a posar en peus una de les indústries més importants per a la ciutat d’Alacant. Es tracta d’una estratègia transversal que involucra a totes les àrees municipals.
La campanya de màrqueting que es desenvoluparà en paral·lel al desplegament de tot el pla d’activació del nostre sector turístic també s’orientarà en funció dels àmbits de demanda. Per al turisme local es pretén crear una targeta especifica amb incentius per al seu ús ; en aquests moments, els visitants d’altres localitats i províncies pròximes seran els primers clients, i per tant els millors prescriptores, prioritaris per a la recuperació del teixit productiu. La publicitat es focalitzarà en el consum local, es farà una Gala de Turisme per a reconéixer la labor del sector i es potenciaran les promocions de benvinguda, perquè els turistes perceben que la ciutat agraeix la seua estada i enriqueix la seua experiència. Quant a la campanya d’atracció del turisme nacional, se centrarà en el previsible retorn a sistemes de transports clàssics com són els viatges amb tren o en automòbil, i per això es buscaran acords promocionals amb Renfe i convenis de col·laboració amb ciutats unides per AVE, a més de campanyes de publicitat específiques per a mitjans i canals on i offline de difusió nacional. Finalment, a nivell internacional es potenciarà el comàrqueting amb les companyies aèries, es tornarà a tindre presència en certàmens internacionals, s’accentuarà la col·laboració amb l’aeroport d’Alacant i també es farà una campanya en mitjans on i offline d’àmbit internacional.
Tot aquest ambiciós pla per a la recuperació d’aquest sector es coordinarà a través d’un Comité Turístic Alacant City, que es constitueix com a fòrum d’experts i en el qual participaran associacions empresarials, professionals de rellevància i institucions.
De la inversió concreta per al desenvolupament de les diferents companyies promocionals i que rondarà el milió d’euros, es destinaran 200.000 a potenciar la imatge Alacant Segura, altres 500.000 euros a la promoció i suport del turisme i el comerç d’Alacant i 200.000 a ajudes directes al sector turístic, a les quals s’accedirà a través d’una convocatòria de subvencions destinades a mitigar els efectes negatius del Covid 19 en el sector i a millorar la seua competitivitat. L’objectiu de les mateixes serà promoure accions de sostenibilitat, higiènic sanitàries, protecció mediombiental i la inclusió. A això cal afegir els cinc milions i les bonificacions fiscals destinats a ajudes directes als nostres autònoms, comerciants i hostalers perquè puguen alçar les seues persianes i presten els seus serveis amb els estàndards de seguretat sanitària que el pla preveu.
Comentarios