El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha donat a conéixer aquest divendres les deu obres adquirides per l’Ajuntament per a reactivar la col·lecció municipal d’art juntament amb la comissió tècnica encarregada de seleccionar-les. L’edil ha destacat el “esforç realitzat per l’Ajuntament per a aquesta compra, a la qual s’han destinat 62.300 euros” i ha anunciat que la convocatòria es repetirà l’any que ve “per a fer costat als artistes alacantins o establits a la província amb arrelament cultural a Alacant, al mateix temps que enriquim el patrimoni artístic municipal”.
Les obres que passen a formar part del patrimoni local són les següents: Un raig en una caixa, d’Aurelio Ayela; Sonata taronja; moviment blau, de Miguel Bañuls; Pantalla màgica, d’Ana Esteve Reig; Discurs d’incerteses, Daniel García-Andújar; El vigor dels cabells de Medusa, de Susana Guerrero; Col·lecció de silencis I, de Aurelia Masanet; El llenguatge infinit del reticle, Poètiques de la contradicció, L’arqueologia de la metàfora i El desplaçament interminable de l’objecte -totes elles dins de la sèrie Desconstrucció en paper- de Luisa Pastor; La Faraona, del Col·lectiu O.R.G.I.A.; i Children’s Corner, de Jesús Zuazo.
A la convocatòria es van presentar 248 propostes de 150 artistes i tal com ha destacat la directora del MACA i membre de la comissió tècnica, Rosa Castells, “en les obres seleccionades estan representades tots els llenguatges artístics contemporanis, pintura, escultura, vídeo, fotografia i dibuix gràfic”.També han format part de la comissió tècnica la directora de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert, Pilar Tébar; la coordinadora exposicions del Centre Cultural Les Cigarreras, Carolina Fuentes; la doctora en Belles arts, comissària, crítica, i gestora cultural Isabel Tejeda i la cap de servei de la Regidoria de Cultura, Macarena Fuentes.
Totes elles han agraït a l’Ajuntament el seu “esforç per a dur a terme aquesta convocatòria” i han sol·licitat la seua continuïtat en el temps per a evitar “llacunes” en el patrimoni artístic local. De fet, Castells ha recordat que “és la primera compra d’art municipal dels últims 20 anys”. En aquests moments la col·lecció pictòrica municipal consta d’un miler d’obres i la compra d’aquestes deu peces suposa la seua reactivació. “L’Ajuntament va iniciar la seua col·lecció en el segle XVIII i aquesta ha de ser testimoni de la seua època”, ha afegit, d’ací la importància d’incorporar art contemporani. Mentre que Tébar ha apostat per patrimonializar” l’art i ha destacat la “qualitat de les obres presentades i el difícil de la seua selecció”. En aquest sentit, Tejeda ha afirmat que “cal entendre el patrimoni no sols com alguna cosa del passat, sinó del present, i no podem parar-lo”.
Exposició
Les deu obres adquirides en aquesta convocatòria municipal s’exposaran al públic en 2022. Manresa ha explicat que “el primer és recepcionar-les i una vegada que les tinguem totes convidarem als artistes per a inaugurar una exposició i que tots els ciutadans puguen gaudir-les”.El regidor ha assenyalat que “com a comissió tècnica ja estem treballant en això i buscant un espai i una data adequats” per a aquesta exposició.