Aquest dimecres s’han iniciat les excavacions en el jaciment arqueològic La Picola, situat al costat del Mercat ambulant de Biguetes. En l’excavació participen alumnes en pràctiques de la Universitat d’Alacant, encara que alguns d’ells han vingut també d’altres universitats, com de Barcelona. Van a estar durant un mes amb els tres directors del projecte: Juan Francisco Álvarez, Jaime Molina i Daniel Mateo.
Van a treballar en tres zones del jaciment, la primera d’elles és la necròpoli, que es va començar a excavar en 2007 i llavors es van trobar diversos cossos amb els seus aixovars, entre ells van rescatar dues “ampolletes de vidre, que són les millors conservades d’aquest tipus en el món”, ha constatat el Catedràtic d’Història Antiga Jaime Molina. Aquesta necròpoli és de l’època cristiana, situada entre el segle III o IV.
La segona zona en la qual van a excavar és un possible magatzem. Juan Francisco Álvarez explica que ja van excavar aqueixa zona en 2017, quan van reprendre les excavacions després de deu anys d’aturada, “l’any passat excavem un magatzem sencer, però aquest se’ns va quedar a mig fer”.
I, finalment, se centraran també en el fossat ibèric, que en època romana va ser utilitzat com a escombriaire.
L’any passat, quan van reprendre les excavacions, es va realitzar la campanya “Obert per Excavacions”, que consistia a realitzar visites guiades pel jaciment amb explicacions dels arqueòlegs. Des del Museu del Mar es mostren oberts a repetir l’experiència, per a poder acostar a la ciutadania una zona que normalment està tancada. De la mateixa forma, una vegada finalitze la campanya d’excavació, també es plantegen realitzar una xicoteta exposició temporal per a mostrar els resultats de les excavacions, amb els aixovars i troballes més significatives.
La Picola, una part important del Portus Illicitanus
Els arqueòlegs han pogut comprovar que prop del jaciment de la Picola passava el mar i des d’aqueixa zona fins al Palmerar tot està urbanitzat, amb carrers i cisternes d’aigua, de la mateixa forma que hi ha una factoria de saladures. “L’any passat vam passar el georadar pel mercat ambulant, allí hi ha tota una ciutat”, explica Jaime Molina, “volem tornar a passar-ho per les zones limítrofes al jaciment per a comprovar si hi ha estructures”.
La Picola és una zona arqueològica molt important, ja que segons el Catedràtic “factories de saladures d’aquest tipus hi ha en altres zones, però de tota la província d’Alacant aquesta és la millor conservada, sabem com funciona i tenim clara la cronologia”.
Comentarios