Les obres de rehabilitació de l’antiga Fàbrica de Tabacs, les “Cigarreras”, estan deixant al descobert restes de patrimoni fins ara desconeguts com una font de pedra a la meitat d’un claustre i arquerías de l’edifici original de la Casa de la Misericòrdia, així com restes posteriors, en concret un refugi antiaeri de la Guerra Civil del qual tampoc es tenia constàn

L’alcalde, Luis Barcala, ha visitat aquest dijous les obres acompanyat pels regidors de Projectes Europeus i de l’Agència de Desenvolupament Local, Antonio Peral i Mari Carmen d’Espanya. “És emocionant i il·lusionant poder veure com va prenent forma aquest gran projecte i més encara veure el que estem trobant, el patrimoni que està aflorant que, pese a l’estudi previ i els tastos, no es veia”, ha assenyalat Barcala. En aquest sentit, ha destacat un antic aljub i una antiga font, un refugi de la Guerra Civil del qual no es tenia constància i restes de la construcció religiosa que va antecedir a la Casa de la Misericòrdia. “Restes interessantíssimes de diferents èpoques que ixen a la llum gràcies al treball arqueològic que s’està realitzant”, ha afirmat.

Des d’el mes de febrer passat es troba en desenvolupament la Fase I de rehabilitació de l’antiga Fàbrica de Tabacs, que se centra en la recuperació i rehabilitació de l’edifici més antic, manat construir a mitjan segle XVIII pel bisbe d’Orihuela Juan Elías Gómez de Teran per a albergar la Casa de Misericòrdia d’Alacant i el palau episcopal. Els treballs arqueològics estan permetent conéixer els detalls dels diferents processos de reforma, així com identificar elements arquitectònics originals que van sobreviure a aquestes transformacions.

“Aquests treballs inicials de la primera fase que estem veient estaran finalitzats el 31 de desembre i s’estan executant amb una inversió de 2,7 milions”, ha concretat Barcala. Mentre que l’actuació global de rehabilitació de la Casa de la Misericòrdia està prevista per a octubre de 2025.

Potencial transformador
L’alcalde ha destacat que aquestes obres són “de les més importants i transformadores a futur de la ciutat”. Per a Barcala “impressiona l’enormitat dels espais que s’estan posant en valor i el seu potencial, la qual cosa suposarà per a Alacant la utilització de tot l’espai de les Cigarreras”. A més, ha recordat que aquests treballs formen part del projecte transformador de la EDUSI, que inclou tots els barris circumdants com a Sant Antón, Carolines, Campoamor i la connexió entre els dos Castells.

“S’ha habilitat un nou accés a la casa de la Música, la Caixa Negra, que dona una nova visió de l’edifici i que unit a les obres del carrer Sevilla, i la seua obertura cap a la plaça de Bous suposen la revaloració i modernització de tot l’entorn”, ha indicat l’alcalde.

En el seu conjunt, la rehabilitació de les Cigarreras suposen una inversió superior als 9 milions d’euros i s’emmarquen dins de les obres finançades amb fons europeus.